dilluns, 15 de desembre del 2014

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

La novel·la negra del Mental


L’Arxiu compta amb un comitè tècnic-científic que es desplaça allà on faci falta per estudiar qualsevol  enigma relacionat amb el patrimoni cultural que es presenti a peu de barri o per les rutes de Collserola.
El juliol del 2011, ja iniciades les obres de la nova caserna de la guàrdia urbana, al carrer de Marie Curie, darrera del Mental, sortiren a la llum unes estranyes coves subterrànies a la zona del claustre, al costat de la torre octogonal o d'autòpsies. Varem ser requerits per les Autoritats del Districte per a què les visitéssim i donéssim la nostre opinió de quina podia haver estat la funció que, al seu dia, tingueren aquelles cavernes. El 29 d’aquell mes ens personàrem al lloc acompanyats d'un arqueòleg, l’amic Jordi Petit, del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, i ens internàrem sota terra, envoltats de foscor i humitats. Es feren les corresponents mesures i es tragueren les pertinents imatges fotogràfiques i de vídeo que foren contrastades al laboratori amb els antics plànols del Mental i les mines d’aigua que l’envoltaven. Es va arribar a la conclusió que es tractava d'una fresquera (on els antics operaris constructors del manicomi posaven els seus aliments per a què es conservessin frescos) i d'un gran conjunt de dipòsits d’aigües pluvials on hi anaven les aigües recollides pels canalons de les teulades i que es mantenien com a reserva per als possibles temps de sequera.
L’any 2012 es va publicar la novel·la negra “La Comisaría Norte”, obra ambientada a la caserna de la guàrdia urbana i en unes presumptes galeries subterrànies del Mental. Fou casualitat que fos inspirada en la investigació que l’Arxiu va dur a terme un any abans, o no?
Això tant sols ens ho podria dir l’autor. Qui és?


a) Andreu Martin

b) Manuel Vázquez Montalbán

c) Eduardo Mendoza

d) José Luís Romero

e) Roberto Lahuerta


La resposta correcta a la pregunta de la setmana passada era la:
d) Sant Josep Oriol.
Tant sols la Neus ha contestat (i encertat). Què ha passat, entre els milers d’alumnes que han estudiat en aquesta escola? Que ningú no en coneix la seva història?

1 comentari: