dimarts, 14 d’abril del 2015

L'Arxiu amb les DONES DE NOU BARRIS


El passat dijous dia 9 l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va celebrar una doble activitat dedicada a homenatjar a les dones, un col·lectiu que en la història dels barris del districte i en la trajectòria de la nostra entitat ha tingut un paper molt destacat, important i sovint decisiu, i que ara es vol reivindicar per a què tingui tant el reconeixement com el protagonisme merescut.
Com a convidada especial va destacar la presència de la Isabel Segura i Soriano. Historiadora, editora i escriptora de professió, és autora de diversos llibres entre els quals cal destacar els relatius a les dones de cadascun dels deu districtes de Barcelona. A més, ha estat comissària d'exposicions i guanyadora del Premi 8 de març-Maria Aurèlia Capmany l'any 1993 per la seva obra "Guia de dones de Barcelona". D'altra banda, també hi assistí la Montse Argenté Jiménez, responsable del centre de documentació de l'Institut Català de la Dona de la Generalitat de Catalunya.


L'acte va començar a les 19:00h. amb unes Històries de Cafè anomenades "Dones de Nou Barris", que tingueren una notable participació de públic, especialment femení. Les intervencions de la Isabel Segura i Soriano, la Maria Lluïsa Serralta i la Rosa Sigles foren les més destacades, sense desmerèixer és clar les del públic assisstent. La nostra entitat va aprofitar l'ocasió per recordar que va ser precisament gràcies a un treball sobre la dona amb motiu d'un concurs enfocat per al 8 de març, concretament un projecte d'Arxiu de la Dona elaborat per Rosa Sigles, Carmen Aguilera i Lourdes Pujol, que l'Ajuntament de Barcelona va otorgar la primera subvenció, de 100.000 pessetes. Això va ser a mitjans dels anys vuitanta. Igualment, no va faltar una obligada referència a les dures i llargues lluïtes que van fer les dones durant aquestes darreres dècades de cara a demanar millores per als barris, com tampoc fer una referència imprescindible a les líders veïnals femenines de Nou Barris, com la Maria Àngels Ribas i la Maruja Ruiz.


D'altra banda, finalitzada la tertúlia es va inaugurar l'exposició que porta per nom “Dones de Barcelona. Itineraris històrics”, produïda per la Regidoria de la Dona i Drets Civils de l'Ajuntament de Barcelona i que recull la tasca realitzada en els deu llibres de dones dels diferents districtes escrits per la Isabel Segura i Soriano, responsable també de l'esmentada exposició. Conté quatre seccions temàtiques: "Espais d'origen", "Espais de treball domèstic", "Espais de treball remunerat" i "Espais polítics", cadascuna de les quals fa una mostra fotogràfica inèdita i retrospectiva d'escenes de la vida quotidiana femenina al llarg del segle XX. L'exposició té com objectiu donar visibilitat a les aportacions de les dones en les diferents esferes de treball i sosteniment de la vida pública i privada de la ciutat.
L'activitat va finalitzar amb un aperitiu i un refrigeri per al públic assistent, cortesia de la nostra entitat. L'exposició, que ocupa el vestíbul de l'Espai Via Favència, romandrà fins el dijous 30 d’abril i es podrà visitar tots els dimarts i dijous de 18:00h. a 20:00h.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada