diumenge, 24 de maig del 2015

L'Arxiu repassa la memòria històrica del barri de La Prosperitat


El passat dijous dia 21 a les 19:00h. va tenir lloc la inauguració de l'exposició fotogràfica que porta per nom PROSPERITAT. TESTIMONI D'UN BARRI DE CASETES I HORTETS. L'acte es va fer al vestíbul de la nostra seu, a l'Espai Via Favència (Via Favència, 288A). La presentació va anar a càrrec del nostre company i col·laborador Josep Maria Babí pel fet que ell és veí de La Prosperitat. Va fer un petit resum introductori sobre què era el barri, on se situava, quina extensió tenia, els seus límits i el nombre d'habitants. Posteriorment va aprofitar l'ocasió per a presentar als dos ponents, en Joan Catafal i l'Alberto Sanagustín, encarregats de passar al públic assistent una projecció d'imatges amb PowerPoint la qual portava per nom PROSPERIDAD, ¿POR QUÉ? UN NOMBRE PARADÓJICO PARA UN BARRIO ABRUPTO.
En Joan Catafal va explicar la història de les casetes, de les masies i dels propietaris que van parcel·lar els terrenys del barri. També va fer referència al moment de la davallada de l'agricultura i a la primera allau immigratòria de la dècada dels anys vint del segle passat, amb motiu de la demanda de ma d'obra per a la construcció del recinte firal de l'Exposició Internacional de 1929, el metro i altres obres públiques de la ciutat. Un altre tema molt interessant va ser sobre les diferents hipòtesis al voltant del nom del barri. L'Alberto es va encarregar de l'ordinador i el passi d'imatges.


La xerrada va ser en general força amena i va tenir una durada aproximada d'una hora. El públic assistent, al voltant d'unes 35 persones, majoritàriament resident a La Prosperitat, va tenir molt bona acollida i va disposar de l'oportunitat d'intervenir fent preguntes i comentaris, tot explicant algunes vivències personals. En aquest sentit l'activitat va quedar emmarcada com unes Històries de Cafè que, com és habitual, hem enregistrat per integrar-ho al nostre fons documenal. Finalment, una part del públic va aprofitar l'ocasió tant per visitar les instal·lacions de la nostra entitat com per preguntar sobre la disponibilitat d'algunes de les publicacions que tenim a la venda. D'altra banda, en Joan Catafal i l'Alberto Sanagustín van parlar amb el nostre president, l'Arnaldo Gil, de cara a establir vincles de cara a futures col·laboracions.
Per a qui estigui interessat a veure-la, l'exposició, situada al vestíbul de l'Espai Via Favència, romandrà visitable fins al proper divendres 19 de juny.


El Joan Catafal i l'Alberto sanagustín són veïns de La Prosperitat i membres actiu de l'Associciació de Veïns i Veïnes del mateix barri. Tots dos han inventariat les espècies vegetals del barri i el primer ha estat el fundador del Grup Verd, una entitat que controla els espais verds i denuncia el mal ús que a vegades se'n fa. L'exposició que es pot contemplar a l'Arxiu ja s'havoa exposat anteriorment del 18 de febrer al 3 de març al Casal de Barri de Prosperitat.El resultat d'aquest treball ha estat la base del naixement d'una nova reivindicació veïnal per a la posada en valor, protecció i recuperació del patrimoni urbanístic de La Prosperitat.

1 comentari:

  1. Amb tot respecte! No és inútil parlar de "els anys vint del segle passat"? Amb quins anys vint ens podem confondre? Els anys vint d'aquest segle encara no han arribat. No seria més normal i senzill parlar dels anys vint?

    ResponElimina