dijous, 21 de maig del 2015

Les darreres activitats organitzades per l'Arxiu amb motiu de l'Any del Mental


Amb motiu dels actes organitzats per a la Festa Major de Nou Barris d'enguany, el passat divendres dia 15 a les 17:00h. es va presentar a la Seu del Districte de Nou Barris el projecte "Senyalitzem la memòria", una iniciativa consistent a explicar la història dels diferents espais que van ocupar l’Institut Mental de la Santa Creu. El resultat ha estat un conjunt de plafons amb un text explicatiu acompanyat d'imatges històriques, col·locats estratègicament en aquells indrets que antigament van tenir funcions hospitalàries, i que actualment són dependències pertanyents municipals i de la Guàrdia Urbana. Aquesta feina va ser encarregada pel Districte de Nou Barris a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Després d'una dedicació força intensiva, un total de 21 plafons configuren un recorregut pel què resta dempeus de l'antic Mental, més la masia de Ca n'Amell Gran, que actualment alberga el Centre Cívic Ca n'Ensenya.


Concretament són: 1) Recollim la memòria de l'Institut Mental de la Santa Creu, 2) L'entrada al Mental, 3) Els patis, 4) El vestíbul i les escales d'accés a la planta noble, 5) Els horts del Mental, 6) Saló d'actes, biblioteca, oficines i despatx del director, 7) Els metges de guàrdia, 8) Els dormitoris, 9) Els Germans Hospitalaris de la Santa Creu, 10) Les golfes, 11) Els oficis i els treballs, 12) La farmàcia, 13) El teatre, 14) La sala mortuòria, 15) El club social, 16) Ca n'Amell Gran, 17) Les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu, 18) La nevera subterrània, 19) El gran dipòsit subterrani, 20) La torre octogonal, i 21) El xalet.
El nostre company i col·laborador Jordi Sànchez i Ruiz va ser l'encarregat de fer la presentació al públic assistents i procedir a les explicacions en nom de la nostra entitat.
D'altra banda, a les 18:00h. el Grup d'Història de Nou Barris-Can Basté va fer una xerrada que duia per nom “Dones importants al Mental” i una visita guiada a la seva exposició “100 anys de l’Institut Mental de la Santa Creu”.


I el diumenge dia 17 a les 12:00h. l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va organitzar a la Seu del Districte de Nou Barris la projecció de "La tendresa de la bogeria", una pel·lícula inèdita rodada als interiors de l'antic Mental abans del seu desmantellament, interpretada pels mateixos interns i dirigida per Joan Acarín, documentalista de TVE. L'acte va tenir un gran èxit de públic, amb prop d'un centenar d'assistents que no es van voler perdre aquest valuós document històric únic i irrepetible. Persones que havien estat empleades o bé internes també van fer presència i van participar en un interessant i enriquidor col·loqui tot aportant el seu testimoni personal. L'emoció i les llàgrimes no hi van faltar, especialment per part de la nostra companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, responsable d'organitzar l'activitat. Els altres dos companys i col·laboradors nostres que també hi van ser a la taula van ser l'Arnaldo Gil i el Jordi Sànchez.


Pel que fa a l'organització d'activitats relacionades a commemorar els 100 anys de la finalització de la construcció de l'Institut Mental de la Santa Creu, les properes es celebraran per als mesos de setembre, octubre i novembre. Per a més informació relativa a l'Institut Mental de la Santa Creu, a aquesta darrera activitat i a les activitats previstes per als propers mesos d'enguany podeu consultar el blog del Memorial del Mental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada