dimarts, 16 de juny del 2015

L'Arxiu participa amb l'IES Galileo-Galilei per a donar a conèixer als alumnes la història i el patrimoni de Nou Barris


El passat dimarts dia 9 d'aquest mes l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va col·laborar amb un grup de vuit docents de l'IES Galileo-Galilei del barri de La Prosperitat per acompanyar a un conjunt de 70 alumnes estudiants de tercer curs d'ESO a visitar una part destacada del districte de Nou Barris. Això ha estat possible gràcies a què els mestres del centre, coneixedors de la nostra existència i interessats a què els més joves descobrissin els indrets dels barris que els hi eren desconeguts, ens van demanar que els hi donéssim un cop de ma tot aportant els nostres coneixements personals. L'activitat s'emmarcava dins d'un crèdit de síntesi, és a dir, un treball format per un conjunt d’activitats que es duen a terme al final del tercer trimestre, destinat a desenvolupar i comprovar les competències adquirides al llarg del curs. Al llarg del treball, els alumnes han de mostrar la seva capacitat d’autonomia pel que fa a l’organització del seu treball individual, i també de cooperació i col·laboració en el treball en equip.


Per part nostra, l'objectiu fonamental era que aquells nens i nenes adquirissin unes nocions bàsiques de la història i el patrimoni de Nou Barris d'una manera amena i entretinguda, alhora és clar, didàctica. Per això hi han participat els nostres companys i col·laboradors Ricard Fernández i Josep Maria Babí, els quals s'encarregaren de fer les explicacions pertinents dividint als alumnes una vegada es van dividir en dos grups; en Ginés Cuesta i la Margarida Sanchez ens va acompanyar com a reporters gràfics; i l'Antonio Pascual i l'Albert Montaner van venir com a reforços tot fent alguns comentaris puntuals de vivències personals als alumnes.


Després d'haver fet les presentacions pertinents a l'interior de les aules, a les 9:00h. del matí va començar l'itinerari, el qual, partint de l'escola continuà per la Via Júlia, on es va fer especial atenció als monuments "Torre de Llum" i al "Monument als altres catalans". Arribats a la plaça de Llucmajor se'ls va mostrar el "Monument a la República" situat al centre de la rotonda, i es va prosseguir la ruta pel passeig de Verdum fins al Parc Central de Nou Barris. Allà visitaren llocs d'interès com l'edifici de l'antic Institut Mental de la Santa Creu (ara Seu del Districte), l'església del Mental, les masies de Ca n'Anell Xic i de Can Carreras i l'aqüeducte de Dosrius. L'indret va servir per a efectuar un descans de 30 minuts i esmorzar.


Marxant del parc, tot el grup va desplaçar-se pel passeig d'Urrútia avall, ocasió que es va aprofitar per a fer una breu esmena del barri de Can Peguera, singular per les seves cases. Seguidament, tot baixant pel carrer del Doctor Pi i Molist, el passatge del mateix nom i el carrer de Pere d'Artés es va arribar al conjunt històric de Santa Eulàlia de Vilapicina, on es procedí a fer una explicació de la història de la parròquia de Santa Eulàlia, l'hostal de Ca n'Artés i la masia de Can Basté. Aquell va ser el moment en què es va voler fer entendre als alumnes que Nou Barris té una història molt antiga, fins i tot de 1.000 anys d'antiguitat.


Sortint d'allà, la colla es va dirigir fins al barri de Porta pel carrer de l'Escultor Ordóñez fins arribar a la plaça de Sóller, on es va fer una breu parada. Finalment, en direcció al Parc Esportiu de Can Dragó, als alumnes se'ls va explicar la història de les masies de Can Verdaguer i Can Valent i del cementiri de Sant Andreu. Com a nota simpàtica, esmentar que davant la masia de Can Verdaguer, ara centre cívic municipal, es va obsequiar al nostre company i col·laborador Ricard Fernández amb una caixa de bombons en agraïment a la seva participació i per les seves explicacions. Tot just al davant de l'Heron City, aquell fou el punt de comiat i de retorn dels alumnes i mestres a l'institut.


L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris vol aprofitar l'ocasió per donar les gràcies als docents de l'IES Galileo-Galilei per la confiança dipositada en la nostra entitat, per acompanyar-nos i fer-nos partícips del món educatiu, així com per haver-nos briondat l'oportunitat de donar a conèixer a les noves generacions la història i el patrimoni de Nou Barris que, en definitiva, constitueix el seu llegat de futur. És un desig per part nostra de poder fer properes col·laboracions i gaudir així d'experiències tan enriquidores com aquesta.


Per aquelles persones que estiguin interessades a saber sobre la història, les activitats i l'oferta educativa l'IES Galileo-Galilei podeu consultar a la pàgina web https://institutgalileogalilei.wordpress.com.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada