dimecres, 1 de juliol del 2015

JULIOL. Urbanitzar en diumenge


Durant els diumenges dels mesos de juliol i agost de l'any 1964, el veïnat del barri de Les Roquetes va emprendre la construcció de la xarxa del clavegueram. A més de mà d'obra i d'eines pròpies, va comptar amb l'ajuda de material i d'una brigada municipal. Les obres es van desenvolupar principalment als carrers de la Mina de la Ciutat, Llobera, Rodrigo Caro i Cantera, entre d'altres. Hi va col·laborar gent de totes les edats, inclosos els més menuts. Es van implicar dos col·lectius: arquitectes interessats en el desenvolupament urbanístic del barri que denunciaven els greus dèficits que patia; i sectors eclesiàstics impulsats pel jesuïta Santiago Thió i un grup d'estudiants cristians compromesos socialment per col·laborar que van animar al veïnat a promoure una organització amb consciència col·lectiva i reivindicativa.


El motiu d'aquesta acció es degué a què la xarxa de clavegueram era inexistent a la part superior del barri de Les Roquetes. El subministrament d'aigua potable quedava limitat a les conduccions dels carrers de Jaume Pinent i Pla de Fornells. Tot i que la seva construcció va ser aprovada el 1959, les actuacions van ser tan lentes i deficients que van contribuir a empitjorar l'estat d'insalubritat. Les aigües negres s'eliminaven mitjançant uns pous. Enmig del carrer del Pla de Fornells les aigües residuals circulaven sota un petit canal a cel obert, just per sobre d'una canalització d'aigua potable.
Aprofitem l'ocasió per a esmentar que l'expressió "urbanitzar en diumenge" va ser creada per la nostra entitat arran d'una exposició fotogràfica sobre aquest tema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada