dimarts, 8 de desembre del 2015

Presentació del volum 8 dels "Llibres de Finestrelles" titulat "Història dels carrers del poble de Sant Andreu de Palomar"


El passat dimarts 1 de desembre a les 19:00h. va tenir lloc a l'auditori del Centre Cultural Can Fabra la presentació del volum número 9 de la col·lecció monogràfica Llibres de Finestrelles que porta per títol "Història dels carrers del poble de Sant Andreu de Palomar".
L'acte, que va rebre l'assistència d'unes 120 persones que van omplir completament la sala, estava emmarcat dins la Festa Major de Sant Andreu d'enguany. Per part de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris van assistir els nostres companys i col·laboradors Antonio Pascual, Carmen Ríos, Roberto Lahuerta, Josep Maria Babí, Josep Antoni Rodríguez i també la sòcia Mari Carmen Vila.
Els parlaments van anar a càrrec de Jaume Seda (president del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias), els autors del llibre Jordi Petit Gil i el nostre company i col·laborador Jordi Sànchez Ruiz, Andreu Carrascal (arxiver tècnic del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya) i Felipe López-Aranguren (conseller de Cultura).


El llibre tracta sobre l’evolució urbanística del poble de Sant Andreu de Palomar, és a dir, des de la seva fundació fins al 1897. Després d’una introducció prèvia s'inclou tot un seguit de fitxes per a cadascun dels carrers i places, aportant detalls com per exemple les antigues denominacions anteriors a l'agregació a Barcelona i, en alguns casos, la data de la seva desaparició. El resultat és un treball força detallat que conté una informació històrica importat i sovint inèdita, fet pel qual el converteix en una guia de consulta útil i apte per aquelles persones que vulguin disposar d'una font rica i fiable en quant a contingut i qualitat.


A mode de curiositat, d'una banda el Jordi Petit va aprofitar l'ocasió per presentar un grup recuperat de quatre rajoles del segle XIX on hi consta el nom del carrer d'Ysabel II (actualment Otger); i d'una altra, l'Andreu Carrascal va fer donació d'uns plànols en facsímil del projecte de la rambla de Santa Eulàlia realitzat el 1877 per Pere Falquès i Urpí (arquitecte municipal fill de Sant Andreu de Palomar) i va passar un grup de fotografies en ortoprojecció del traçat de la rambla.
Aquest exemplar ja ha estat adquirit i donat d'entrada a la nostra entitat, passant a formar part del fons documental i de la col·lecció pròpia, motiu pel qual ja és de consulta pública. Recomanable per aquelles persones que vulguin conèixer la història d'aquells carrers de Sant Andreu de Palomar que ara formen part del districte de Nou Barris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada