dimecres, 23 de març del 2016

LA FOTO DE LA SETMANA. Caramelles de Setmana Santa, una tradició perduda


Les Caramelles eren unes cançons populars que es cantaven per Pasqua per celebrar la bona nova de la resurrecció de Crist, tot recorrent els carrers dels barris. A canvi, el veïnat obsequiava als caramellaires amb ous, salsitxes i menjars grassos, fet que assenyalava la fi de la Quaresma. Una part de les cançons solia contenir textos amb contingut satíric sobre fets d'actualitat, habitualment una sàtira blanca i poc punyent que la d'altres modalitats de textos populars.
Als barris de l'actual Nou Barris havia estat una tradició, especialment durant els anys quaranta i cinquanta del passat segle. Després va acabar per desaparèixer.
A la fotografia observem les Caramelles celebrades als barris de Verdum, les Roquetes i la Prosperitat, organitzades per l'Agrupació Coral Estrella de Mar, una entitat cultural pertanyent a l'Agrupació Coral l'Ideal d'en Clavé. La imatge és del 1956 i, en primer terme, observem a una joveneta Neus Agràs. Filla de Marià Agras i Nativitat Amela, treballaven a l'entranyable Tocinería Cerdito, ubicada al número 52 del carrer de Viladrosa, a Verdum.
Unes altres Caramelles eren les organitzades per la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, i que recorrien els barris de Vilapicina, Porta, el Turó de la Peira i la Torre Llobeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada