diumenge, 17 de juliol del 2016

Ens han visitat membres del futur Arxiu Històric del Congrés-Indians


El passat dimarts dia 12 van venir al nostre local dos representants del què serà el futur Arxiu Històric del Congrés-Indians: el Ricard Sas Filella (historiador) i el Xavier Martí Alavedra (fotògraf i autor d'alguns llibres). La iniciativa va ser gràcies al nostre company Ricard Fernández Valentí, responsable de convidar-los, el qual, a més de col·laborar amb nosaltres, també ho fa en la creació d'aquest nou centre de documentació, el qual prendrà com a referència i exemple el patró i la filosofia de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, per bé que a una escala més reduïda i adaptada al context d'aquells barris. Per tant, el resultat serà el naixement d'una entitat cultural sense ànim de lucre amb l'objectiu de recuperar, difondre i fomentar la memòria històrica dels barris del Congrés i Els Indians, així com defensar el seu patrimoni.


D'aquest projecte ja se'n va parlar l'any passat des de l'Associació de Veïns del Congrés-Indians, i enguany s'estan assentant les bases per a fer-lo realitat. Neix com a branca de l'esmentada associació, motiu pel qual compartirà local, actualment en obres de remodelació. En un futur, però, s'espera que s'acabi independitzant de l'associació veïnal.
A mitjans d'aquest any es van fer les primeres reunions, on també hi participa la presidenta de l'associació de veïns, la Betlem Ayúcar, que per problemes d'agenda malauradament no va poder venir a visitar-nos. La previsió és ara donar forma al projecte, presentar-lo oficialment i públicament al mes de setembre, elaborar i participar en dues rutes guiades de barri i implicar tant les escoles com les entitats. Altres persones de diferents edats, tant del Congrés com dels Indians estan disposades a col·laborar en allò que els motivi i puguin aportar. Naturalment, la participació serà sempre voluntària i desinteressada. Ara cal engrescar a la gent dels barris, i de moment sembla que a través dels grups de Facebook s'està aconseguint.


El Ricard Fernández i l'Arnaldo Gil foren els encarregats d'ensenyar les instal·lacions al Ricard i al Xavier, els quals quedaren sorpresos del fons documental. El nostre company i president Jordi Sànchez també els va atendre i els hi va explicar algunes novetats històriques relatives a les seves darreres investigacions històriques pel que fa a propietats de terrenys. D'altra banda, al Xavier Martí Alavedra se'l va donar un exemplar del seu llibre fotogràfic del Canòdrom Meridiana, adquirit fa poc per l'Arxiu, per a què ens fes una dedicatòria.
De moment, per al proper diumenge dia 18 de setembre, el nostre company Ricard Fernández farà el pregó de la Festa Major del Barri dels Indians i el divendres dia 23, tant ell com en Ricard Sas organitzaran una passejada de barri pels Indians, gratuïta i oberta a tothom qui vulgui conèixer la història i els secrets amagats als seus carrers i places. Desitgem així que el nou Arxiu Històric del Congrés-Indians esdevingui un arxiu amic, un arxiu germà amb el qual es puguin crear vincles i estretes col·laboracions força enriquidores.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada