dissabte, 17 de setembre del 2016

L'Arxiu participa amb dues activitats en la Festa Major de Verdum 2016


El passat dimecres dia 14 l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va organitzar amb la col:laboració de l'Associació de Veïns/es de Verdum i el Pla Comunitari de Verdum dues activitats emmarcades en la Festa Major de Verdum 2016, la qual s'ha celebrat del 12 al 18 de setembre. A les 10:00h. del matí va tenir lloc la passejada de barri anomenada "Verdum existeix". El punt de trobada va ser la parròquia de Sant Sebastià, al número 100 del carrer de Viladrosa, on es van congregar al voltant d'una trentena de persones. Aquesta vegada les explicacions no han anat a càrrec dels col·laboradors de la nostra entitat, per bé que el nostre company Ginés Cuesta hi va participar com a visitant. També hi va ser la nostra companya Maria Lluïsa Serralta, actual presidenta de l'Associació de Veïns/es de Verdum. 


Al tractar-se de gent majoritàriament jubilada, molts van aprofitar l'ocasió per a explicar curioses i entranyables anècdotes del passat històric del barri, vivències personals i escenes de la vida quotidiana d'abans. El traçat de l'itinerari va coincidir amb els espais que el mateix Ginés Cuesta va retratar durant les dècades dels anys 60 i 70 i que van servir per muntar l'exposició "Verdum parcel·lat": les Vivendes del Governador, la Via Favència, la plaça del Verdum, l'indret que van ocupar els antics safareigs, la Via Júlia i altres punts com ara comerços, escoles, cinemes, barracons i carrers històrics. Amb el recorregut es va poder contrastar com era abans Verdum i de quina manera s'ha transformat en l'actualitat amb l'enderroc dels degradats blocs que conformaren les Vivendes del Governador.


D'altra banda, finalitzada la passejada, tothom es va dirigir al local del Pla Comunitari de Verdum, ubicat als baixos del número 8-10 del carrer de Luz Casanovas, on va tenir lloc sobre les 12:00h. del migdia la inauguració de l'exposició "Verdum parcel·lat". Es tracta de la mateixa exposició que es va fer a la seu de l'Arxiu durant la primavera del 2012 amb imatges històriques realitzades pel nostre company Ginés Cuesta. El resultat torna a ser, doncs, un conjunt de 37 fotografies emmarcades que reflecteixen principalment el passat dels barris de Verdum, les Roquetes i Torre Baró. A més de la Maria Lluïsa Serralta i del Ginés Cuesta, aquest molt satisfet per la difusió cultural que s'ha fet de la seva feina fotogràfica, també van assistir els nostres companys Antonio Pascual, Josep Maria Babí, Carmen Ríos i Mercedes Hidalgo, a més d'altres persones sòcies de la nostra entitat.


Per a l'ocasió es va aprofitar per a reeditar i posar a la venda al públic assistent el butlletí "Petit Arxiu" número 77 dedicat a l'exposició "Verdum parcel·lat", que inclou una biografia d'en Ginés Cuesta on es repassen les seves facetes artístiques, així com una descripció del contingut de les fotografies que ajuden a entendre el significat de cada espai. Per als qui encara no coneguin l'obra fotogràfica del nostre company i vulguin descobrir una visió distinta del passat històric de Nou Barris, us recomanem la visita d'aquesta exposició, la qual romandrà visitable de les 10:00h. del matí fins a les 20:00h. del vespre, de dilluns a divendres, del 14 de setembre al 14 d'octubre. És gratuïta i recomanable per al públic en general de totes les edats pel caràcter alhora entranyable i pedagògic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada