dimarts, 13 de setembre del 2016

Reprenent el curs amb força amb una visita a la Casa de l'Aigua


Des del passat dijous dia 8 del present mes l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris torna a estar en marxa i el seu local a l'Espai Via Favència obert novament al públic en el seu horari habitual amb tot un seguit d'activitats força interessants previstes a desenvolupar durant aquest mes de setembre. Paral·lelament i en l'esmentada data tres dels nostres companys i col·laboradors, el Jesús Aguilar, el Ricard Fernández i l'Antonio Pascual van anar convidats a una reunió celebrada a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova a les 18:30h. La convocatòria va anar a càrrec d'Espai Tres, actuals dinamitzadors culturals d'aquest equipament, una empresa dedicada a dissenyar i oferir eines per implicar les institucions públiques, les entitats del tercer sector, les empreses i la ciutadania en una gestió més responsable de l'entorn natural, rural i urbà amb el propòsit de fomentar la cultura de la sostenibilitat. Per a més informació podeu consultar la seva pàgina web www.espaitres.net clicant sobre l'enllaç.


A més dels tres representants de la nostra entitat, també van assistir representants d'altres associacions i entitats com els autors del Mapa Barcelona+Sostenible, la Yoyi de l'Ateneu Popular de 9 Barris, el president de l'A.VV. Trinitat Nova Ramon Casas, així com responsables del Pla Comunitari de la Trinitat Nova, de la Taula Oberta de la Trinitat Nova, de la Vocalia de la Dona de la Trinitat Nova i de Revela la Trini Nova. També hi era present el responsable d'obrir i tancar les instal·lacions, el Paco Nicolàs.
L'amfitrió de la reunió va ser en Xavier Sabaté, d'Espai Tres, acompanyat de tres membres del mateix equip especialitzats en educació ambiental. El motiu de reunir a les principals entitats de la Trinitat Nova i a l'Arxiu va ser per a presentar-nos el programa d'activitats, implicar-nos i fer-nos partícips del projecte com una manera de fer ressò al veïnat. A l'interior de la Casa de l'Aigua van passar un PowerPoint a mode d'introducció per donar a conèixer Espai Tres, quins eren els seus objectius, les seves àrees de treball, els projectes duts a terme i els criteris de gestió territorial.


Després, els responsables del projecte Mapa Barcelona+Sostenible van explicar en què consistia el seu projecte, tot presentant les iniciatives de mapatge ciutadà previstes, alhora que van convidar a tothom a participar-hi. Bàsicament es tracta d'un mapa virtual interactiu i, alhora, una xarxa social per a smartphones que reuneix les iniciatives sòcio-ambientals rellevants de la ciutat, i proporciona informació pràctica sobre punts d’interès, itineraris QR i experiències ciutadanes. Per a saber-ne més podeu consultar la seva pàgina web www.bcnsostenible.cat clicant sobre l'enllaç.
Acabada la reunió prèvia les tres noies d'educació ambiental van organitzar una visita guiada a l’exposició “Camins de Natura. Itineraris Vitals” abans de la seva inauguració oficial i que romandrà visitable al públic del 12 de setembre al 18 de desembre. Aquesta exposició pretén reflexionar sobre la nostra relació amb la natura i vol convidar a descobrir el nostre entorn natural. Precisament l'elecció de la Casa de l’Aigua per acollir-la s'ha fet per tal de convertir l'equipament en un important referent en matèria ambiental. A més, es vol afavorir que la ciutadania descobreixi i valori la natura més propera i conegui la biodiversitat urbana i el patrimoni vinculat al medi natural.


Apart de l'exposició, es preveuen activitats ciutadanes gratuïtes com conferències, projeccions i sessions de dibuix científic, així com sortides guiades. D'aquestes, el nostre company Ricard Fernández en dirigirà dues que tenen per títol "L'abastiment d'aigua a Barcelona" i que es preveuen per al 16 d'octubre i el 18 de desembre, amb sortida  ales 10:00h. del matí des de la Casa de l'Aigua. Les rutes consistiran a visitar aquells elements patrimonials de l'aigua que encara es conserven al districte de Nou Barris (bàsicament les Cases de l'Aigua, els aqüeductes i el Rec Comtal) i que expliquen una part important la història de l'aigua com a recurs a Barcelona. Una altra ruta però només limitada a l'edifici de la Casa de l'Aigua la farà el 15 d'octubre a petició de l'entitat Barcelona Camina-Associació pels Drets del Vianant (www.catalunyacamina.org).
Finalment, tot el grup va fer una visita per les instal·lacions de la Casa de l'Aigua, principalment la piscina, el dipòsit d'aigua i el túnel que connecta amb el Pont dels Tres Ulls i amb la Casa de l'Aigua de la Trinitat Vella per sota l'avinguda Meridiana.


Recordeu que per consultar les activitats mensuals de l'Arxiu heu d'anar al marge dret del blog i clicar sobre l'icona on diu "Agenda d'activitats de SETEMBRE".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada