dimarts, 18 d’octubre del 2016

L'Arxiu fa la Ruta de l'Any Ramon Casas per Vilapicina i la Torre Llobeta i participa un any més a La Cultura va de Festa


El passat diumenge dia 9 l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va col·laborar una vegada més en l'Any Ramon Casas que commemora el 150è aniversari del naixement del destacat pintor. Per l'ocasió es va organitzar una passejada de barri a iniciativa de la nostra entitat i amb el suport de l'Associació de Veïns de Torre Llobeta i Vilapicina. Sota el nom de "Ruta de l'Any Ramon Casas 2016" el nostre company i president Jordi Sànchez i Ruiz es va encarregar de dirigir i explicar una ruta que ell mateix ha dissenyat i que ha tingut com a objectiu fonamental descobrir la història local tot donant una especial atenció als punts de connexió amb la família de Ramon Casas i Carbó, a més de sensibilitzar al públic assistent per a què valorés allò que hi ha als barris de cara a conservar-ho per al futur. Aquesta activitat s'emmarcà també dins dels actes de la Festa Major de Torre Llobeta i Vilapicina 2016.


La passejada, molt completa, es va iniciar al carrer d'Escòcia amb el passatge de Santa Eulàlia, i va continuar pels carrers de la Riera d'Horta, Pardo, avinguda Meridiana, Jota, plaça de Garrigó, Vèlia, Riera d'Horta, Malgrat, passatge de l'Arquitecte Millàs, Santapau, Escòcia, Arnau d'Oms, passatge de l'Esperança, plaça de Can Sitja, plaça de Carmen Laforet, avinguda de Borbó, passeig de Maragall, plaça de la Torre Llobeta, Santa Fe, Cartellà, Sant Ferran, plaça de Santa Eulàlia, Santa Úrsula, Santa Matilde, Pintor Casas, Escultor Llimona, Sabastida, Santiago Rusiñol, Euclides, Pitàgores, Duero, plaça de Bacardí i Tajo. L'assistència de públic fou notable, amb unes 25 persones i d'altres d'encuriosides que es van anar afegint.


Per a l'ocasió es va posar a la venda al públic el nou número 105 del butlletí "Petit Arxiu" elaborat pel mateix Jordi i que fa una breu pinzellada del contingut històric de cadascuna de les parades: 1) Passatge de Santa Eulàlia; 2) Canòdrom Meridiana; 3) L'avinguda Meridiana i el ferrocarril; 4) Finca de Miquel Carbó; 5) Plaça de Garrigó; 6) Les cases de Mercè Fabra i Sant Benet; 7) Passatge de l'Arquitecte Millàs; 8) Can Garrigó; 9) Passatge de l'Esperança; 10) Can Sitjà i el virrei Amat; 11) Les cotxeres de Borbó i Can Xiringoi; 12) "Els Quinze"; 13) La Torre Llobeta; 14) "La Flama"; 15) Can Costa dels Xiprers i la plaça de Santa Eulàlia; 16) Urbanització de Can Sabastida; 17) El pilar d'aigua; 18) Plaça de Bacardí; i 19) El mural del tretzetàndem de Ramon Casas. La informació històrica d'aquesta passejada ha estat possible d'explicar-la gràcies a les intenses investigacions que el mateix Jordi ha fet a l'Arxiu Municipal Contemporani i a l'Arxiu de Protocols, d'on ha pogut consultar expedients i escriptures inèdites que han esdevingut una riquíssima i valuosíssima font d'informació.


D'una altra banda, al parc de la Guineueta la nostra entitat va estar present com és costum a La Cultura va de Festa, que enguany ja ha arribat a la 36a edició. Prevista a celebrar-se els passats dies 7 i 8 de maig, les intenses pluges van haver d'obligar a suspendre-la i cercar una nova data. Així, una vegada més les nombroses associacions i entitats culturals, veïnals, socials, artístiques, solidàries, cíviques i esportives, entre moltes altres, del districte de Nou Barris, es van congregar per a fer les seves tradicionals mostres, exposicions i activitats lúdiques i festives. L'Arxiu va col·locar la seva clàssica carpa per bé que aquest any ha estat a un altra lloc uns metres més avall del què és habitual. A més de vendre les nostres publicacions (llibres, revistes i butlletins), al públic se l'ha brindat la possibilitat de jugar al Joc de la Memòria que sempre té relació amb la història i el patrimoni de Nou Barris, un petit concurs popular destinat a posar a prova el nivell de coneixements culturals que el veïnat té dels barris del districte.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada