dimecres, 21 de desembre del 2016

Celebrada la "Clàssica de Nadal" per Collserola amb visita a Can Valldaura


El passat diumenge dia 18 va tenir lloc la darrera ruta per Collserola de l’any que es fa tradicionalment durant el mes de desembre, i que popularment s'anomena “Clàssica de Nadal”. El punt de trobada va ser a la sortida de l’estació “Mundet” de la L3 de metro a les 9:00h. del matí, on es va congregar un gran nombre d’assistents, fet que reflecteix una vegada més l’èxit d’aquesta activitat. Per part de la nostra entitat van participar els companys i col·laboradors Jesús Aguilar (en qualitat de guia de la ruta), Arnaldo Gil, Jordi Sànchez, Lourdes Ferrando, Montse Argente, Manuel Villén i Antonio Silva.


Partint des de l’esmentada parada de metro, el grup es va enfilar muntanya amunt pel carrer dels Germans Desvalls, deixant a ma esquerra el Velòdrom i el Parc del laberint. El camí forestal, paral·lel al torrent de Fondanills, va portar per terrenys de Can Massó, el Portell de Valldaura fins arribar a la masia de Can Valldura, propera al Forat del Vent i ja situada al terme municipal de Cerdanyola del Vallès. Aquest indret es troba limitat per les seves bandes est i oest amb la Serra d’en Fotja i la Serra de Sant Medir, respectivament. Una tercera serra, la d'en Gatell, divideix l’àmbit en dues meitats en direcció sud-nord.


Va ser l’industrial fariner Francesc Guardiola qui va fer construir el 1888 la masia, tot emprant pedres procedents de les runes del desaparegut Palau Reial de Valldaura. L'edificació és de tipus basilical, formada per planta baixa, pis i golfes a la part central, més planta baixa i pis als laterals. Cap a l’any 1902 l’edifici es va ampliar vers l’est, amb un cos de planta baixa i pis cobert per la prolongació del vessant. En la planta pis es realitzà una galeria-mirador, des d'on es pot veure el Montseny i tot el Vallès, i en la façana nord del cos principal una obertura de grans dimensions. La finca té unes 130 hectàrees de superfície, i acapara un paisatge d'alt valor natural i cultural ja que en ell s’han anat desenvolupant al llarg del temps diverses tasques agrícoles i de gestió forestal al voltant de la masia.


El grup va poder fer una visita a l'interior de la masia, amb la guia i les explicacions a càrrec de Vicent Guallart, soci de l’Arxiu, anteriorment arquitecte municipal i ara dedicat, entre d’altres coses, en qualitat de director de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), a la rehabilitació i reutilització de l’històric edifici. Va explicar que, des de l’any 2011, van començar les obres de rehabilitació per recuperar l’aspecte original de la masia, alhora que es restauraran els quatre quilòmetres de murs de contenció de maó i del sistema de reg que permetia portar l’aigua als diferents horts aterrassats que l’envoltaven. També s’excavaran les restes arqueològiques de l’antic monestir de l’orde del Cister, datat del 1150 (origen de la comunitat de Santes Creus), posteriorment reconvertit en Palau Reial al segle XIII.


A la masia es preveu ubicar el primer Green Fab Lab, un laboratori d’investigació digital orientat a les tecnologies verdes que estudiarà com aconseguir hàbitats autosuficients, l’aplicació de les noves tecnologies per a protegir la natura, com estalviar energia i ser sostenibles. Hi haurà tallers, horts ecològics, estables, s’instal·laran sensors als arbres per mesurar el seu creixement i la capacitat per eliminar CO2 i es produirà energia solar, eòlica i tot allò necessari per produir aliments a partir dels recursos de la zona, tal i com ho feia la masia quan estava a ple rendiment. El projecte, batejat com a “Q Valldaura” té un pressupost total de 10 milions d’euros en 15 anys i parteix amb un ajut del Ministerio de Industria y Tecnología d’1,2 milions dins el pla Avanza, que ajuda al desenvolupament de centres de coneixements. A més, s’integrarà a la xarxa de Fabs Labs que impulsa el Massachusetts Institute of Technology (MIT) i que compta amb laboratoris a 25 països com l’Índia, Sud-àfrica, Noruega i Kenya, que treballen coordinats per Internet d’alta velocitat.


Durant la visita a la masia el grup va aprofitar per a esmorzar. I com és tradició en una "Clàssica de Nadal", l'Arni i l'Antonio van obsequiar a tothom amb un assortit de torrons, cafè i un licor ben generós. Al marxar de l'indret, tot agraint al Vicent Guallart les seves explicacions, el camí de baixada es va fer per la banda corresponent al Turó del Trac fins arribar al campus universitari de les Llars Mundet, acabant a les 14:00h. del migdia al mateix punt de sortida. Allà es va fer el corresponent comiat, tot recordant la presentació del número 71 de la revista “L’Arxiu” el proper dijous 22 com a darrera activitat de l’any, i desitjant Bones Festes i bona entrada d’any a tothom.

Fotos: Arnaldo Gil i Josep Maria Clariana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada