dijous, 1 de desembre del 2016

Inaugurada l’exposició fotogràfica “La memòria dels vidres” a la seu de l'Arxiu


El passat dijous 24 de novembre a les 19:00h. va tenir lloc al vestíbul de l’Espai Via Favència (seu de l’Arxiu) la presentació de l’exposició que duu per nom “La memòria dels vidres”. L’origen d’aquest nou muntatge ha estat possible gràcies a que fruit de la casualitat van arribar una sèrie de negatius fotogràfics en plaques de vidre donades pel nostre amic i soci de l’entitat Juan Manuel Rodríguez Coria “Morocho”, que als Encants Vells va trobar dintre d'un moble que ell va comprar. Al comprovar que era una font d’informació visual molt valuosa i que podia contenir força informació de principis del segle XX, va decidir de donar-les a l’Arxiu juntament amb una sèrie de negatius relatius als moviments veïnals de Barcelona i Nou Barris de les dècades del 1980 i 1990.
Aquestes plaques de vidre, una col·lecció on s’inclouen més de 500, han estat digitalitzades i restaurades per la nostra companya Marga Sànchez, mentre que la catalogació i la selecció d’imatges destinada a formar part d’aquesta exposició ha anat a càrrec de la nostra companya Carmen Ríos.


L’exposició consta de quatre grans apartats temàtics: viatges, personatges, militars i eclesiàstiques. Mereix destacar no només la qualitat i bellesa de les fotografies sinó també la informació que arriben a aportar d’aquella època. Geogràficament hi ha barreja d’indrets, tant de Catalunya com també d’altres regions i països. Malgrat la poca documentació, afortunadament algunes d’elles ens han arribat datades i amb petites descripcions que han facilitat una mica més la feina. D’altres, però, estan mancades d’informació i, per aquest motiu, s’ha convidat al públic visitant que identifiqui, si pot, la resta d’imatges mitjançant l’anomenat faceposit.
Tot i que el contingut no té res a veure amb els barris del districte de Nou Barris, el valor històric i el caràcter inèdit d’aquesta donació que ha estat salvada d’haver pogut anar a parar a les escombraries, fa que sigui d’interès més que justificat com per haver muntat aquesta curiosa exposició. El disseny ha estat fet pel nostre company Arnaldo Gil i el muntatge gràcies a l’inestimable esforç dels nostre companys Antonio Silva, Antonio Pascual i Jesús Aguilar.


L’acte de presentació va comptar amb gairebé una trentena de persones assistents. A la taula van parlar el nostre company Arnaldo Gil i el nostre company i president de l’Arxiu Jordi Sànchez. El primer va fer l’obertura inaugural explicant l’origen i el per què d’aquesta exposició, mentre que el segon va oferir una interessant conferència que portava per títol “Terratinents i burgesos de principis del segle XX a les Roquetes i Vilapicina”, amb l’acompanyament de nombroses imatges projectades per mitjà d’un PowerPoint. La xerrada ha estat possible gràcies a la intensa recerca que el mateix ponent fa als arxius i centres de documentació de Barcelona, especialment a l’Arxiu Municipal Contemporani i a l’Arxiu de Protocols, on ha cercat i trobat nombrosíssims expedients i escriptures de gran valor documental que contribueixen notablement a documentar i escriure una part de la història del territori de l’actual Nou Barris fins ara completament desconeguda.


La disertació feia referències a la burgesia i a la noblesa que tenia terrenys en propietat, va ser un esbós de les seves investigacions que acaparen del segle XVIII fins a principis del XX. Com a exemples va nomenar aquells indrets més coneguts popularment per la gent de Nou Barris. Després de la conferència es va oferir al públic que fes un torn de precs i preguntes. L’acte va finalitzar amb un aperitiu per tots els assistents. Us recordem que l’exposició romandrà visitable fins el proper dijous dia 22 de desembre d’enguany, coincidint amb la presentació del número 71 de la revista “L’Arxiu”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada