dimecres, 4 d’octubre del 2017

Inaugurada l'exposició "Aigua Viva" al vestíbul de la seu de l'Arxiu


El passat dijous dia 28 de setembre a les 19.00 h. va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la inauguració de l'exposició que porta per títol "Aigua Viva". El treball s'emmarca amb motiu de l'any de l'aigua i el resultat ha estat un conjunt molt complet de plafons dedicats a diferents elements relacionats amb aquest recurs hídric i que van definir i transformar el paisatge dels barris de Nou Barris: rieres, torrents, aqüeductes, basses, fonts, pous i mines, entre d'altres. També s'inclou el plafó exposat al passat Recercat 2017 i un gran mapa de l'antic territori de Nou Barris.
L'acte va comptar amb l'assistència de més de 25 persones. A la taula van estar presents els companys Jordi Sànchez (president de l'entitat), Manel Martín (soci de l'Arxiu, professor, membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias i autor de diversos llibres sobre l'aigua a Barcelona) i Arnaldo Gil. Tots tres van fer els corresponents parlaments.


El Jordi Sànchez va donar la benvinguda al públic i va explicar que l'exposició era el resultat d'una important recerca de feina i del treball de camp de la gent que col·labora a l'Arxiu. Va avisar que, amb motiu de l'any de l'aigua, també hi hauria prevista una segona exposició, unes passejades de barri i dos monogràfics, un sobre mines escrit pel mateix Jordi, i un altre sobre patrimoni de l'aigua escrit pel company Ricard Fernández. Finalment, va remarcar que l'any dedicat a l'aigua coincidia amb algunes efemèrides, com era el 150è aniversari de la fundació d'Aigües de Barcelona (SGAB), el 160è aniversari de la mina de Can Travi i el 100 anys de l'inici de les obres de construcció de les Cases de l'Aigua de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella (aquesta al districte de Sant Andreu). Per aquest motiu es va decidir de treballar l'aigua.


A continuació es va passar el torn de paraula al Manel Martín, el qual va agrair la invitació a l'acte. Va explicar que la seva feina ha estat la d'intentar relacionar la història amb l'aigua i introduïr-la en la història social i d'elaborar un mapa global de com és l'abastament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona i que altres historiadors el completin. Amb un PowerPoint il·lustratiu va fer una interessant exposició històrica titulada "L'aigua al nord de Barcelona", molt amena, divulgativa i que va captar de seguida l'atenció i l'interès del públic. En aquest sentit, va remarcar la importància del territori de l'actual districte de Nou Barris pel que fa a la quantitat d'elements hídrics i d'infraestructures hídriques i el seu destacat paper a l'hora de narrar l'abastiment de Barcelona.


Reivindicant la història antiga, el patrimoni hidrològic de Nou Barris és molt antic i alguns casos compta amb més de 2000 anys d'història. També va tenir un paper rellevant en la història contemporània de la ciutat, doncs l'aigua, juntament amb l'electricitat, van ser a finals del segle XIX dos elements sinònims de modernitat. Com a conclusions de la seva exposició, va destacar que: el patrimoni hidrològic es concentra al nord del pla de Barcelona; l'aigua ha assolit un paper important en la Barcelona postindustrial; cal revisar i revalorar el cicle integral de l'aigua; és necessària una nova mirada envers el món de l'aigua; i que en relació amb aquest recurs escàs malgrat la seva renovabilitat, el lleure, la consciència ciutadana i la recuperació de recursos haurien de ser factors de millora de la qualitat de vida dels barris.


En tercer lloc va parlar l'Arnaldo Gil. L'exposició va servir per a fer un petit homenatge a dos personatges importants i influents de l'Arxiu, malauradament desapareguts: el Francesc Pujol (col·laborador de l'entitat i primer gran historiador de Nou Barris) i el Lluís Almoyner (una de les ànimes de l'Agrupació Sardanista l'Ideal d'en Clavé). Quan es va presentar l'exposició "Planta Soterrani" (on també va assistir el desaparegut cronista de Barcelona Josep Maria Huertas Clavería) la taula on seien els presentadors de l'acte també es va cobrir amb un llençol negre, i aleshores al Francesc Pujol se li va ocórrer de posar-hi a sobre uns clavells decoratius. És per això que en el present acte es va decidir de fer el mateix gest, com a record entranyable.


A més, tant ell com en Lluís Almoyner van participar activament tant en les excursions destinades a visitar tots aquells espais singulars que es troben sota terra dels barris de Nou Barris com en l'elaboració dels plafons i que com a resultat va donar lloc a aquella interessant exposició. Pel que feia a la present, tant ell com els companys Antonio Pascual, Antonio Silva i Jesús Aguilar han tingut un paper important pel que fa a excursions, recerca arqueològica, treball de camp, recollida d'imatges, redacció dels textos i muntatge final. Tots tres sovint acostumen a quedar els matins dels caps de setmana, quan no hi ha activitats programades, per a fer visites a aquells indrets on encara puguin quedar vestigis d'elements patrimonials que mereixen ser recuperats de la memòria històrica.


Tots els parlaments van ser rebuts amb aplaudiments. Acabat l'acte, es va passar el torn de paraula al públic assistent, que va tenir l'oportunitat de preguntar o bé fer un comentari. Després van tenir l'ocasió de contemplar l'exposició, on especialment les antigues generacions van reviure a través de les imatges aquells paisatges de Nou Barris actualment desapareguts. Per al proper diumenge dia 8 d'octubre hi ha prevista una passejada de barri per descobrir sobre el terreny els principals elements patrimonials relacionats amb el món de l'aigua al districte de Nou Barris. La sortida serà a les 10:00 h. A la plaça de Karl Marx i finalitzarà a la seu de l'Arxiu, on es visitarà l'exposició, la qual romandrà oberta al públic durant un mes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada