dimarts, 21 de novembre del 2017

Inaugurada l'exposició "Invisibles: com les dones van fer (i fan) Roquetes" a la seu de l'Arxiu


El passat dijous 16 de novembre va tenir lloc la inauguració de l'exposició que porta per nom "Invisibles: com les dones van fer (i fan) Roquetes". L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una quinzena de persones, es va celebrar a les 19.00 h. al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu), indret on eren ubicats els plafons expositors.
Els parlaments van anar a càrrec del company Arnaldo Gil, amb la participació inestimable i especial de la Roser Solà i també de la Isabel Pons. El primer va donar la benvinguda a tothom, i va reflexionar breument al voltant del paper de les dones en la història de Nou Barris, especialment en les lluites que van aconseguir millorar la qualitat de vida dels barris. Però també va aprofitar l'ocasió per recordar que l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris existeix en bona mesura gràcies a la iniciativa femenina davant la necessitat de recuperar i difondre la memòria històrica i defensar el patrimoni. Per acabar, va fer un especial homenatge a la companya Maria Lluïsa Serralta, una de les fundadores de l'entitat i presidenta de l'A.V. Verdum, en aquest moment absent per raons de salut, per bé que afortunadament s'està recuperant favorablement i ben aviat la tindrem novament entre nosaltres.


En segon lloc va parlar la Roser Solà, sòcia de l'Arxiu. Per als qui no la coneguin, aquesta doctora en Història Econòmica nascuda a Mataró el 1935 va exercir de mestra a l'escola Ton i Guida del 1971 al 1977 i de professora de l'institut Sant Andreu-Valldaura del 1979 al 2000. Va ser membre de l'equip fundador de l'escola Pla de Fornells entre 1966 i 1971, i ha desenvolupat tasques docents a Calama (Xile) del 1964 al 1966, i a la Universidad Centroamericana de Managua (Nicaragua) del 1986 al 1988 i del 2001 al 2008. És autora, entre d'altres, dels llibres  L'institut Sant Andreu-Valldaura: els fruits d'una llarga lluita (1994), L'escola Ton i Guida. Quan la pedagogia activa va anar al suburbi. Barcelona 1962-1994 (2003) i L'ensenyament a Nou Barris. 1933-1990 (2017). D'una manera molt amena, entenedora i amb la seva característica capacitat d'enganxar als qui l'escolten, va explicar molt detalladament el contingut de l'exposició. En primer lloc, va fer referència a l'evolució de la població del barri de Roquetes als anys 30 i 50 del passat segle, tot fent referència a la immigració espanyola i la capacitat d'acollida per part de les dones. El barri sempre ha esdevingut la sortida natural de Torre Baró i, per aquest motiu, va existir un fort vincle entre el veïnat de tots dos nuclis.


Les dones de Roquetes es van caracteritzar per ser persones amb bons valors capaces d'aportar un testimoni molt valuós de cara a fer realitat l'exposició. Antigament la bodega i la botiga es van convertir en indrets d'acollida pel motiu de què quasi sempre eren les dones qui les regien. Amb la segona onada immigratòria, d'estrangers, a la dècada del 2000, s'ha vist una acollida molt interessant de dona a dona. Concretament al Ton i Guida s'ha convertit en un espai amb bon clima d'integració. Per tant, va deduir que la dona en l'acollida de la immigració ha estat essencial i fonamental al llarg de la història i encara ho continua essent.
En segon lloc va fer referència al paper de la dona en les lluites veïnals a Nou Barris en general i a Roquetes en particular, raó per la qual cal recordar fets com la construcció del clavegueram del barri (Urbanitzar en Diumenge), el segrest d'autobusos per a què arribessin fins a Mina de la Ciutat, la construcció del casal de joves, la petició de l'ambulatori, l'arribada del metro al cor del barri, el cobriment del II Cinturó, etc. Per tant, va destacar l'especial mirada d'atenció i servei cap a la societat per part de la dona.


En tercer lloc, va explicar que les dones van ser decisives en la renovació pedagògica, essent el principal exemple l'escola Ton i Guida, on els nens i nenes eren el principal centre d'importància. En quart lloc, va defensar el lideratge de les dones en la capacitat de curació i de prevenir malalties dins l'àmbit sanitari. I en cinquè lloc, en l'aspecte cultural, va remarcar que les dones han estat un pal de paller per mantenir l'ambient cultural als barris del districte. La seva xerrada va ser recompensada amb un fort i merescut aplaudiment per part del públic assistent.
Finalment, la Isabel Pons, dinamitzadora del centre cultural Ton i Guida va fer el comiat de l'acte tot recomanant a tothom que visités i observés l'exposició atentament pel seu interès. Acabats els discursos, al públic assistent se'l va obsequiar amb un magnífic pica-pica i un refrigeri obra de la companya Carmen Ríos.
Les persones que vulguin visitar l'exposició disposaran d'un mes de temps, és a dir, fins a la segona meitat de desembre. Podran fer-ho en horari de l'Arxiu (dimarts i dijous de 18.00 h a 20.00 h) o bé quan l'edifici de l'Espai Via Favència romangui obert.


Aquest muntatge forma part d'un projecte organitzat pel centre Cultural Ton i Guida que recull la memòria històrica relativa al paper i a la feina de les dones al barri de Roquetes en tots els àmbits i la seva importància. Donat que darrerament han sorgit diverses publicacions destinades a donar a conèixer a les dones, va animar a emprendre una iniciativa similar per al barri de Roquetes. Per això, historiadores, entitats vàries, col·lectius del barri i diverses dones voluntàries es van implicar en la seva materialització. Han participat, a més del Ton i Guida, la revista Talaiot, la Comissió de Dones del Ton i Guida, el Grup Foto Roquetes, Androna Cultura i el Pla Comunitari de Roquetes. L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i Projectart-Nou Barris Televisió també han col·laborat. Alhora que es recupera la memòria històrica del barri de Roquetes, es reivindica el paper de la dona, sovint menystingut, i que ara toca reivindicar per la seva suma importància a l'hora de construir el barri i consolidar un teixit social.


L'exposició és en realitat la primera peça d'un projecte que haurà de culminar amb l'edició d'un llibre, una cançó i la publicació d'una pàgina web. Consta de cinc grans apartats, cadascun d'ells en unplafó: 1) Roquetes barri d'acollida, 2) Les dones en les lluites veïnals, 3) Les dones lideren l'educació, 4) Salut i cures: coses de dones? i 5) La cultura de les dones. Qui vulgui saber més al voltant d'aquest projecte pot consultar la pàgina web https://ctoniguida.wixsite.com/invisibles clicant sobre l'enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada