divendres, 22 de desembre del 2017

Missatge de Nadal 2017


Amics i amigues:

Arribant de ple a les dates més entranyables de l’any, és tradició que les primeres paraules siguin per a expressar-vos els nostres millors desitjos de pau, salut, amor, felicitat i prosperitat. Tanquem un any força positiu que ha estat dedicat a Collserola i l'aigua. Amb la nostra feina hem volgut conscienciar de la importància que té la conservació d'un espai natural com és la serra de Collserola, que no només esdevé un magnífic pulmó verd per a Barcelona i part de la Regió Metropolitana, sinó també un indret molt ric en història, flora, fauna, fonts, cultura i patrimoni, una part territorial del qual té una vinculació directa amb Nou Barris. Paral·lelament, l'aigua ha estat el principal responsable de modelar el paisatge del districte. Agents naturals com el riu Besòs, les rieres, els aqüífers, els torrents i les fonts han determinat els usos del sòl i una forma de vida. Però també hi ha aquells elements creats per l'acció humana, com són les mines, el Rec Comtal, els aqüeductes de l'Alt Vallès, del Baix Vallès i de Dosrius, la torre d'aigua de Can Travi, el Pont dels Tres Ulls i la Casa de l'Aigua.



Tot plegat esdevé un conjunt patrimonial de primer ordre que, a més d'explicar part de la història de Nou Barris, explica també part de la història de Barcelona. Encara queda molta feina per fer, com per exemple la preservació patrimonial de les fonts, la regeneració forestal i paisatgística de la zona de Collserola que forma part del districte de Nou Barris, així com completar el conjunt patrimonial de l'aigua amb el desenterrament i rehabilitació del Pont dels Tres Ulls, la reobertura del túnel dels 500 graons i la recuperació d'altres elements puntuals que no hem de deixar perdre, com les casetes de l'aigua a Torre Baró. Això ens porta a enllaçar amb l’àmbit patrimonial del districte en general, del qual no podem deixar de fer esmena. Cal continuar lluitant per aconseguir la preservació i recuperació d’aquells elements que corrin perill de desaparèixer i que tenen un valor més enllà de la concepció turística o de tresor arcaic. Les masies de Can Carreras, Can Masdéu i Can Valent, la Granja del Ritz, l'església del Mental i el Xalet de la Trinitat en serien alguns exemples.



Per tal de conscienciar, sensibilitzar i fer pedagogia s'han desenvolupat diverses activitats de promoció i difusió dirigides al públic en general. El balanç ha estat de 6 presentacions de publicacions, 2 Passejades pels Barris, 2 conferències, 4 exposicions, 3 Històries de Cafè, 3 Rutes per Collserola i 1 seminari de Centres d'Estudis al Born Centre Cultural. Hem sortit a mitjans de comunicació com Televisió de Catalunya i Barcelona Televisió, i hem col·laborat a l'estand del Sant Jordi, al Recercat, al projecte col·lectiu "Dones Constructores de Ciutat", a la jornada "Reptes i Oportunitats de la Recerca Local a Barcelona", al 3r aniversari del castell de Torre Baró, a La Cultura va de Festa, al Dia de la Pinya i a la 67ª Nit de Santa Llúcia.


Les persones que hi col·laborem desinteressadament constituïm un equip de treball al servei de l'Arxiu i, sobretot, al servei de les persones. L'entitat és en veritat un centre de formació humana on tothom qui participa evoluciona, adquireix experiència, es coneix millor a sí mateix/a i descobreix les seves qualitats. És per això que animem a tothom qui ho desitgi que vingui i formi part del nostre equip, on despertareu la vostra autenticitat, creativitat i professionalitat. Principis fonamentals com la cooperació, el diàleg, la companyonia, la igualtat, la solidaritat, el compromís, la llibertat, el respecte, la confiança i la tolerància han garantit un clima de pau, convivència, enteniment, concòrdia, felicitat i amistat entre nosaltres.



Encara ens queda molta feina per fer i moltes idees a desenvolupar. El sistema de treball emprat i que tant bons resultats ha donat no és pas inflexible sinó que es va revisant sobre la marxa, corregint els punts febles i perfeccionant els punts forts, eliminant allò que és innecessari i introduint noves potencialitats. La feina ben feta es tradueix pel fet que l'entitat esdevé un referent de primer ordre al districte de Nou Barris. Persones, associacions, entitats, mitjans de comunicació i, fins i tot, administracions, venen a consultar el fons documental, a demanar-nos ajut i a què participem amb nous projectes. Malgrat tot, no sempre podem arribar fins on ens agradaria, perquè som humans i tenim les nostres limitacions, per bé que hem assolit la majoria dels objectius previstos i estem contents de la nostra tasca.



A nivell econòmic, hem complert les previsions que ens han permès muntar exposicions, editar publicacions i adquirir materials informàtics i d'arxivació per a poder treballar amb més comoditat. El servei de consulta i la venda de publicacions han contribuït a assolir notables recaptacions per a invertir en compres i desenvolupar projectes. Una vegada més, els socis i sòcies, que ja sumen un total de 238, han estat decisius al continuar constituint la font d'ingressos més important. És per això que nosaltres tenim el deure d'escoltar-los i tenir present les seves demandes, peticions i necessitats per a poder ser capaços de correspondre'ls com mereixen amb un projecte cultural atractiu.


Gràcies a les tecnologies de difusió som més populars i coneguts, fins i tot més enllà de les nostres fronteres. Enguany les entrades al blog superen les 394.300 visites. A més d'esdevenir un diari de les activitats mensuals, ha incorporat millores com la publicació en format pdf dels eixos d'actuació patrimonials, la proposta de catalogació del patrimoni de Nou Barris i una hemeroteca digital dels butlletins de la revista "L'Arxiu". El grup de Facebook ha arribat als 1.735 membres que llegeixen les publicacions del blog, participen amb interessants aportacions personals, i segueixen activament totes les novetats dels barris del districte. Volem animar a aquesta gent que ens dóna suport que vingui a conèixer-nos personalment i es faci sòcia de l'entitat.



La documentació any rere any va creixent amb l'adquisició de nous llibres, revistes, dossiers, donacions, fotografies, enregistraments sonors i altres formats d'informació. S'ha continuat amb la digitalització del fons fotogràfic, l'entrada de material convencional i la recepció d'interessants donacions procedents de persones i entitats. Paral·lelament, segueix creixent el fons relatiu a expedients i escriptures de propietat de terrenys i d'edificacions procedent no només d'arxius i centres de documentació de Barcelona, sinó també d'arreu de Catalunya i, fins i tot, de Madrid. Esdevé una informació molt rica i voluminosa que està reescrivint la història de Nou Barris. El Memorial del Mental es va consolidant amb la incorporació de nous documents relatius a l'Institut Mental de la Santa Creu, i gràcies a les activitats que s'han organitzat està assolint la seva funció de recollir el testimoni tant de treballadors/es, veïns/es i pacients, de donar a conèixer els serveis de Psiquiatria Comunitària, i d'esdevenir una plataforma de reflexió al voltant de la salut mental. En definitiva, la importància creixent del fons documental, de valor informatiu incalculable, ens ha motivat a dedicar el proper curs 2018 a la documentació, per tal de donar-la a conèixer, conscienciar de la seva importància, ampliar el seu ús i treure-li el rendiment que mereix.



Enguany hem estat conscients i expectants dels successos polítics ocorreguts en aquests darrers mesos de l'any a Catalunya. Lamentem profundament que algunes persones s'hagin molestat amb nosaltres per no pronunciar-nos obertament en relació a determinats episodis i no haver adoptat una posició política concreta en favor d'uns o d'altres. En aquest sentit, volem aclarir que sempre hem estat i serem una entitat apolítica, en tant que és transversal i integradora i, per tant, té cabuda qualsevol persona amb independència de les seves idees polítiques. Tant els qui col·laborem assíduament com els socis i sòcies tenen tot el dret a pronunciar-se i posicionar-se com vulguin, quelcom que respectem, però sempre a títol individual, mai en nom de l'Arxiu que té clares les seves idees, funcions i objectius. Això no significa que no defensem ni acatem els principis fonamentals de la democràcia. Al contrari, és de sentit comú al tractar-se d'una entitat democràtica que respecta i no discrimina a ningú. Defensem, doncs, uns valors democràtics que mai no s'han de confondre amb valors polítics o valors de partit.



Durant aquests dies us recomanem que gaudiu del Nadal a Nou Barris. Trobareu els principals carrers i passeigs comercials del districte il·luminats i ornamentats; podreu passejar i comprar a la Fira de Nadal i Reis instal·lada a la marquesina de la Via Júlia; podreu portar als més menuts a les fires infantils plenes d'atraccions a les places de la República i del Virrei Amat i a la Via Júlia; quedareu impressionats pels prodigiosos artistes a l’Ateneu Popular de Nou Barris amb l'extraordinari Circ d’Hivern; i també  tindreu la possibilitat d'acudir als centres culturals i entitats dels barris que organitzen tallers, festes, concerts, teatre, exposicions, el Caga Tió, el lliurament de cartes als patges reials i la recollida de joguines per motius solidaris. I per al dia 5 de gener, us recomanem que aneu a la magnífica Cavalcada dels Reis Mags, formada per 24 carrosses i que molt poc té a envejar en qualitat i espectacularitat a la que es celebra al centre de Barcelona.



Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca, a la gent que fa possible la nostra existència i diposita la seva confiança en nosaltres. De tot cor, desitgem a qui ens segueix fidelment a través de les xarxes socials i de les nostres activitats, als socis i sòcies de la nostra entitat, als habitants del districte de Nou Barris i a tothom en general, que passeu un Bon Nadal i tingueu un Feliç i Pròsper Any Nou 2018.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada