dissabte, 31 de març del 2018

L'Arxiu inaugura una exposició sobre Nou Barris a través de la premsa


El passat dijous 22 de març a les 19.00 h. va tenir lloc la inauguració de l'exposició que porta per títol "Quan parlen de nosaltres. La història del districte a través de la premsa escrita". L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones, va estar presentat pels companys Arnaldo Gil i Ricard Fernández, els dos principals organitzadors. Com a aspecte destacable mereix esmentar que la citada exposició ha tingut la inestimable col·laboració d'"A la Premsa d'Aquell Dia", un comerç singular fundat el 1994 per Roberto Costantini i Rosa Maria Urúe dedicat a la venda de diaris, revistes i portades originals, que esdevé únic a tota Espanya.


L'Arnaldo Gil va donar la benvinguda i va explicar que aquesta és la primera exposició que es fa sobre materials de l'Arxiu dins l'any dedicat al fons documental. Des de la fundació de l'entitat el 1983 i fins l'actualitat s'han anat recollint totes aquelles notícies relatives als barris del districte de Nou Barris que ha sortit a la premsa. Aleshores Nou Barris no era habitualment notícia a diferència d'altres districtes de la ciutat, amb la qual cosa quan apareixia alguna cosa la gent se sentia protagonista. Generalment es feia un buidatge de notícies de les diferents capçaleres de diaris, i a això es van sumar les donacions de persones i entitats que van contribuir a enriquir aquest fons documental, tant fulls sencers com retalls. D'aquesta manera s'ha aconseguit recopilar informació anterior a 1983, especialment dels anys 70 i 60 del passat segle. El què resultava interessant era observar com veien Nou Barris des de fora, el punt de vista dels periodistes. Actualment la premsa de l'Arxiu s'està reordenant i actualitzant i ara el nou repte és la recollida de la premsa digital, especialment la provinent d'hemeroteques.


El Ricard Fernández va explicar la relació entre l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i "A la Premsa d'Aquell Dia". De fet, ell va estar uns anys treballant-hi com a dependent i això li va permetre de fer recerca al magatzem d'exemplars originals on havien notícies relacionades amb l'actual Nou Barris, fotocopiar i donar entrada a l'entitat d'aquella notícia. És així com es va poder enriquir i reforçar èpoques pendents de treballar i d'omplir. Actualment, gràcies a l'amistat que ell guarda amb la família Costantini Urúe, ha estat possible de fer realitat la present exposició, doncs la gràcia resideix precisament en fer ús d'exemplars originals. La botiga, especialitzada en premsa antiga des de l'any 1900 fins l'actualitat, disposa d'un magatzem amb uns 300.000 exemplars tots ells originals i de variades capçaleres de tot allò que s'ha pogut recuperar. Els diaris i revistes es venen a aquelles persones que volen regalar l'exemplar original del dia que va néixer una persona. Generalment s'inclou el diari o revista amb un certificat d'autenticitat, una carpeta de presentació i, opcionalment, les inicials daurades del nom i cognoms de la persona a qui va dirigit el regal. També es venen portades originals de diari amb l'opció d'emmarcar-les.


Finalment, l'Angèlica Costantini, com a representant de la família Costantini Urúe, va voler agrair a l'Arxiu haver fet realitat l'exposició, per haver demanat col·laboració a la botiga de cara a cedir temporalment exemplars originals i per l'interès a explicar petites històries de barri a través d'uns exemplars únics i irreepetibles, però que tot plegat ajuden a fer més gran el territori de Nou Barris. L'acte va acabar amb un fort aplaudiment per part del públic. Per tal de fer-la entenedora, l'exposició està estructurada per cinc èpoques:
- Abans de 1939, una època on trobar exemplars originals resulta força difícil per l'escassetat de diaris i revistes conservats. Generalment sobre Nou Barris es fa referència al nord o als afores de Sant Andreu, i a les barriades de Santa Eulàlia, Roquetes, Verdum, Charlot i la Prosperitat. Els tipus de notícies són variades i sovint fan referència a successos. Aquí trobem notícies breus, amb lletra petita i sense imatges, llevat de les revistes d'actualitat i les notes gràfiques.
- De 1940 a 1970, on els principals protagonistes són les autoritats franquistes i l'Església catòlica, tot ressaltant els mèrits relatius a les seves obres socials com escoles i habitatges. Les notícies, llevat del parèntesi de la postguerra caracteritzat per les restriccions de paper, són més llargues, en forma de crònica, i acompanyades a les portades i a les pàgines interiors per un resum d'actualitat gràfica.


- De 1970 a 1980, on destaquen especialment les notícies relatives a les lluites veïnals que van contribuir a millorar la qualitat del vida dels barris. En funció de la capçalera i de la tendència ideològica, les notícies són enfocades en suport a les accions veïnals o bé des d'una perspectiva crítica i criminalitzadora.
- De 1981 a 1990, on a més de les lluites veïnals s'inclouen també noticies culturals relatives als barris del districte de Nou Barris, amb la qual cosa es reflecteix com el territori cada vegada guanya més pes i importància respecte el conjunt de la ciutat de Barcelona. Nou Barris va guanyant cada vegada més protagonisme com a espai per regenerar.
- I de 1991 al 2000, on hi ha una continuïtat relativa a lluites veïnals, notícies culturals i obres de govern dels alcaldes de la ciutat pel que fa a inauguració d'equipaments i regeneració urbana. Destaquen els reportatges més amplis i amb pàgines a color, on Nou Barris per fi es reconeix com un territori més, és a dir, de la penúltima a la nova Barcelona.


L'exposició es troba instal·lada al vestíbul de l'Espai Via Favència, seu de l'Arxiu. Qui desitgi visitar-la ho podrà fer lliurement fins el dijous 19 d'abril. D'altra banda, qui vulgui saber més sobre "A la Premsa d'Aquell Dia" pot anar a la botiga ubicada al carrer de Joaquín Costa nº44 o bé consultar la pàgina web clicant AQUÍ o bé el blog clicant AQUÍ.

Fotos: Pilar Escamilla

1 comentari:

  1. I d'aquestes produccions históriques, fetes amb escassos mitjans però amb rigurositat quasi profesional, s'en desentén la Taula per la Memória Histórica i i el Departament de Cultura?

    ResponElimina