dimecres, 16 de maig del 2018

Darreres activitats de l'Arxiu d'abril i maig


El passat cap de setmana dels dies 13, 14 i 15 d'abril l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va participar un any més en la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, coneguda com a RECERCAT. Organitzat per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), enguany s'ha celebrat a la ciutat de Manresa, capital de la comarca del Bages. Els companys i col·laboradors Arnaldo Gil i Montse Argente han estat els qui han participat en la jornada, fent presència a l'estand expositiu de la carpa ubicada a la plaça de Sant Domènec, per tal de donar a conèixer al públic assistent els objectius de la nostra entitat així com les darreres publicacions que tant èxit de vendes han tingut. A més, s'han muntat els cartells de lona relatius al projecte cultural del 2018 dedicat a l'arxivament i a la documentació, fet que ha ajudat a crear una exposició a dins de la carpa juntament amb els cartells corresponents als projectes de les altres entitats participants. Els estands s'han organitzat per espais territorials: Barcelona, Penedès, Tarragona, Terres de l'Ebre, Girona - Catalunya del Nord, País Valencià, Illes Balears – l'Alguer, i Lleida - La Franja - Andorra.



I com és tradició, el passat dilluns 23 d'abril es va participar en l'entranyable diada de Sant Jordi. A la marquesina del tram rambla de la Via Júlia s'ha disposat d'una parada per a la mostra i venda al públic de les nostres publicacions. Es va viure un ambient molt agradable, positiu i festiu, amb força gent i moltes roses. Anualment ens enorgullim de poder participar no només perquè es tracta d'un dia molt especial pel què representa, sinó també perquè tenim l'oportunitat de donar-nos a conèixer encara una mica més. I el més important de tot, que podem brindar més fàcilment al públic d'adquirir les publicacions, uns llibres que són el fruit del nostre esforç, de la nostra feina, de la nostra voluntat a recuperar i difondre la memòria històrica dels barris del districte. En definitiva, oferim el mèrit d'un esforç individual i col·lectiu de la gent que forma part de la nostra entitat a fer realitat l'explicació d'unes històries inèdites, desconegudes, d'un territori que té tant història com la resta de la ciutat de Barcelona. I per als qui no vareu tenir l'oportunitat de passar per la nostra parada, podeu adquirir les nostres publicacions al nostre local de Via Favència nº288A els dimarts i els dijous de 18.00 h a 20.00 h. Per saber la disponibilitat consulteu al blog i cliqueu sobre la imatge "LLIBRES a la venda a l'Arxiu" situada al marge dret.



Ja entrats al mes de maig, el passat dissabte dia 5 a les 20.30 h. al Centre Cívic Can Basté va tenir lloc la conferència "Història del passeig de Fabra i Puig. 100 anys d'història", a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. Amb el suport de la Unió de Comerciants Fabra Centre, la xerrada va anar acompanyada d'un PowerPoint per a il·lustrar-la i fer-la més amena. Destacar que va aportar informació històrica inèdita resultat de la seva intensa i productiva recerca a l'Arxiu de Protocols de Barcelona, on ha descobert nombroses i interessants escriptures que han aportat una documentació molt rica i de gran valor. Cal recordar que el passeig, fins el 1918 es va anomenar "rambla de Santa Eulàlia", motiu pel qual enguany es commemora el centenari del canvi de nom. Durant la conferència va fer referència als personatges que hi tingueren a veure amb el passeig, als terrenys i als seus propietaris, als projectes urbanístics i al pas progressiu d'espai rural a espai urbà. Al final de la xerrada el públic assistent va respondre amb un aplaudiment i va rebre el torn de paraula per a fer preguntes i comentaris.



I el passat dissabte dia 12 del present mes, es va celebrar la passejada dels rellotges de sol a Nou Barris amb la col·laboració de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i la Societat Catalana de Gnomònica. El punt de trobada va ser a les 10.00 h. del matí a la plaça del Virrei Amat. La ruta va consistir a observar els diferents rellotges de sol del districte, així com conèixer la història que els lliga als seus barris. Les explicacions anaren a càrrec de la  Lupe Feria, sòcia d'ambdues entitats, amb la participació del company i president de l'entitat Jordi Sànchez i Ruiz, el qual va aportar diverses dades històriques. En total es van poder contemplar fins a sis rellotges de diferent tipologia, i es va fer referència a dos més malauradament desapareguts. La caminada, que va permetre observar rellotges de sol com els de la font pública de la plaça del Virrei Amat, el pintat a terra de la plaça de Sóller, l'edifici del passatge del Doctor Pi i Molist, i les masies de Can Basté, Can Carreras, Can Verdaguer i Can Valent, va tenir com a punt final el Centre Cívic Can Verdaguer, on es va fer un petit esmorzar.


Fotos: Arnaldo Gil, Montse Argente.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada