dimecres, 13 de juny del 2018

Darreres activitats de maig a l'Arxiu


L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va tancar el passat mes de maig amb tres activitats més. El diumenge dia 20 a les 12.00 h. del migdia va tenir lloc la conferència titulada "Can Basté i el naixement del barri de Santa Eulàlia de Vilapicina". La xerrada, a càrrec del company, col·laborador i president de l'entitat Jordi Sànchez i Ruiz, van esdevenir un acte en record del bicentenari de l'assassinat de Ramon de Nadal i de Dou, propietari de la masia de Can Basté. Va tenir la col·laboració del Districte de Nou Barris, motiu pel qual es va fer a la sala de Plens del Districte de Nou Barris (a la plaça Major de Nou Barris, 1), alhora que va comptar amb una notable assistència de públic. Especialment interessant va ser l'explicació, amb un PowerPoint il·lustratiu, de fets històrics inèdits que són resultat de la seva recerca en diversos arxius i centres de documentació. Acabat l'acte, que es va fer en el marc de la celebració de la Festa Major de Nou Barris 2018, el públic tingué l'oportunitat de fer preguntes o comentaris.


El dijous dia 24 a les 19.00 h. a la sala de projeccions de Projectart-Nou Barris Televisió va tenir lloc la projecció de la pel·lícula "La Cripta". Basada en la novel·la d'Eduardo Mendoza "El misterio de la cripta embrujada" publicada el 1978, el director Cayetano del Real va fer tres anys més tard una adaptació a la gran pantalla protagonitzada per José Sacristán, Blanca Guerra,  Rafaela Aparicio,  Carlos Lucena,  Marta Molins, Arnau Vilardebó,  Alfred Lucchetti i Mario Gas. Per als qui desconeguin l'argument, la història explica la desaparició misteriosa d'una nena alumna d'un distingit col·legi de la part alta de Barcelona. La direcció del centre i el comissari Flores decideixen, per evitar l'escàndol, portar les investigacions per lleres res tradicionals. Amb aquesta finalitat, es Flores contacta amb un curiós personatge meitat quinqui, meitat boig, reclòs en un psiquiàtric (interpretat per José Sacristán) a instàncies del propi comissari, perquè dugui a terme les investigacions. A mode de curiositat, al principi i al final del film s'aprecia l'Institut Mental de la Santa Creu dels darrers anys, quan encara funcionava com a centre psiquiàtric. Prèviament a la pel·lícula es va fer el passi de les "Noticies abans ahir", un telenotícies en to còmic protagonitzat pel company i col·laborador Josep Maria Babí en el paper de locutor de televisió, on es mostraven diverses imatges documentals de Nou Barris d'anys enrere però versionades de forma paròdica. A més, el soci i antic empleat del Mental, el Vicente Martín, va explicar alguns anècdotes de l'època com a treballador per tal de contextualitzar.


I el dijous dia 31 de maig, a les 19.30 h. A Can Clariana Cultural Centre Cívic (al carrer de Felip II, 222) va tenir lloc la interessantíssima xerrada titulada "El naixement de la barriada dels Indians", a càrrec de Jordi Sànchez i Ruiz. Amb la participació de l'Associació de Veïns del Congrés-Indians - Vocalia d'Història, va estar presentada pel company i col·laborador Ricard Fernández i Valentí. L'acte s'emmarcava dins del programa mensual d'activitats de l'esmentat centre cultural que pertany al barri del Congrés-Indians, al districte de Sant Andreu. El darrer dijous de cada mes, sota el nom "Els dijous fem història" es convida a una persona especialitzada en una temàtica concreta per a què faci una conferència de caràcter divulgatiu per al públic en general relativa a algun fet històric relacionat amb el barri, amb el districte o amb Barcelona. I precisament el Jordi, dins la seva recerca a l'Arxiu de Protocols de Barcelona, va descobrir els expedients on hi ha escripturat l'origen del què ara s'anomena barri dels Indians, és a dir, heretats, propietats i compra-vendes. Tot plegat va contribuir, amb un PowerPoint il·lustratiu d'imatges inèdites, a poder explicar una història nova i desconeguda d'un territori que encara ara hi queda molt per investigar i per descobrir. Les persones assistents, que foren nombroses, van quedar sorpreses i molt satisfetes, alhora que van participar fent comentaris i preguntes. L'èxit de la ponència ha motivat a preparar per a l'any vinent una segona part. Entre d'altres coses, descobrir la veritat, desmitificar llegendes i esbrinar si els primers residents i promotors van ser o no veritables indians.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada