dissabte, 28 de juliol del 2018

Darreres activitats de juliol a l'Arxiu


El passat dimecres 18 de juliol a les 19.00 h. a la seu de l'entitat va tenir lloc la presentació del número 74 del butlletí "L'Arxiu" corresponent al primer semestre del 2018. L'acte va comptar amb l'assistència d'una trentena de persones. La presentació del contingut del nou exemplar de 48 pàgines va anar càrrec del company i president de l'entitat Jordi Sànchez i Ruiz. Algunes persones autores dels articles de la revista van estar presents i, per tal motiu, van tenir ocasió per a fer cinc cèntims del què havien escrit. Aquesta vegada la portada fa referència a una imatge del 1934 on s'aprecia un avi amb els seus dos nets al passeig del Doctor Pi i Molist, amb la casa del rellotge de sol al fons.
En la seva estructura no falten els apartats fixos "Des de l'Arxiu Històric" (amb l'editorial, on es fa balanç dels primers sis mesos de l'any i previsions per al segon semestre del 2018), "L'Arxiu en acció" (sobre les persones que ens han visitat i les activitats efectuades durant els darrers sis mesos d'enguany), "Barris" (sobre carrers, fets històrics i espais emblemàtics), "Patrimoni i memòria històrica" (amb articles alertant sobre la situació de determinats elements així com records del passat dels barris), "Persones de Nou Barris" (sobre personatges que han fet història als barris del districte), "In memoriam" (recordant personatges de Nou Barris recentment desapareguts), "El racó del soci" (articles escrits per part dels socis i sòcies de l'Arxiu) i "Llibres que parlen de Nou Barris" (on es fan ressenyes i recomanacions de publicacions sobre Nou Barris). En la contraportada l'Assessoria Via Júlia ha col·laborat novament amb un anunci publicitari.


En aquest número formen part de l'equip de redacció la Montse Argente com a correctora lingüística, l'Arnaldo Gil com a cap de maquetació i el Jordi Sànchez com a cap de publicacions de l'Arxiu. En la redacció d'articles han participat el Jordi Sànchez, el Josep Maria Babí, la Roser Solà, l'Arnaldo Gil, la Lupe Feria, el Ricard Fernández, el Carlos Navas, la Mopntse Argente, l'Andrés Martínez, la Lourdes Ferrando, el Joan Termes i la Mercedes Hidalgo.
Després de presentar la revista, el públic assistent va tenir l'ocasió d'adquirir la revista, gratuïta per als socis i sòcies de l'entitat. Us volem recordar que els socis/es de l'Arxiu que no hagin assistit a la presentació rebran per correu el nou exemplar de la revista, i els qui no siguin socis/es de l'entitat i vulguin adquirir un exemplar ho podran fer a partir d'aquest 4 de setembre a la seu de l'entitat tot abonant l'import de 2 euros.
D'altra banda, el dissabte 21 de juliol es va celebrar al vestíbul de l'Espai Via Favència el seminari "L'Arxiu: reptes de futur". Generalment poc abans de començar les vacances d'estiu es fan seminaris de reciclatge i formació dirigits a la gent que col·labora assíduament a l'entitat de cara a millorar la seva rendibilitat, per bé que en veritat esdevenen activitats formatives i pedagògiques obertes per a tothom qui ho desitgi. És per això que s'acostuma a convidar a persones representants d'altres associacions i entitats culturals que tenen com a objectius la conservació de la memòria històrica i la preservació del patrimoni. La jornada, que va tenir l'assistència d'unes 25 persones, va servir, en definitiva, per definir unes polítiques d'actuació que ajudin a guanyar reptes futurs i per l'intercanvi d'experiències i coneixements que serveixin de referent.


De 9.30 h. a 9.45 h. el company i president Jordi Sànchez va tenir unes paraules de benvinguda a tots/es els/les assistents allà presents, juntament amb la companya Neus González, llicenciada en Història i doctora en Didàctica de les Ciències Socials per l'U.A.B., actuant com a moderadora.
La primera ponència, de 9.45 h. a 10.05 h., va anar a càrrec del company Arnaldo Gil, el qual es va dedicar a fer un repàs general sobre la gestió i les funcions que acata actualment l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris en base a la conservació i difusió del fons documental.
La segona xerrada, de 10.05 h. a 10.25 h., va anar a càrrec de la Cristina Aybar i la Pilar Fernández, sobre l'Arxiu Històric de Llefià, un centre de documentació popular i sense ànim de lucre fundat en aquest barri de la ciutat de Badalona, la qual cosa va servir per comprovar possibles punts en comú entre aquesta entitat i la de Nou Barris pel que feia a objectius, gestió del fons documental i activitats encaminades a donar a conèixer la història del barri.
La tercera conferència, de 10.25 h. a 10.45 h. va anar a càrrec de la Sandra Ponce, arxivera de l'Arxiu Municipal del Districte de Nou Barris, que va explicar el funcionament i desenvolupament d'aquest centre de documentació competència de l'Ajuntament de Barcelona.


De 10.45 h. a 11.00h. es va fer una petita pausa per a un cafè i un refrigeri cortesia de l'Arxiu. D'11.00 h. a 13.00 h. van tenir lloc les altres ponències. La companya Montse Argente, que és bibliotecària i documentalista, juntament amb el Jordi López i l'Òscar Sanz de Llefianet, van exposar els seus punts de vista en la xerrada titulada "El repte digital". D'altra banda, el Jordi Serchs, cap de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, va donar una conferència relativa a les perspectives de futur dels arxius i centres de documentació. De 13.00 h. a 13.30 h. es va fer una taula de debat amb les persones que van participar, també amb la col·laboració de la resta d'assistents que van poder donar la seva opinió, fer preguntes i exposar les seves conclusions. La cloenda va anar a càrrec de la Neus González que a les 14.00 h. va posar punt i final al seminari. Acabat l'acte, tothom qui va participar va rebre un certificat d'assistència i va mostrar la seva satisfacció per l'experiència.
Des del dijous 26 de juliol i fins el proper dilluns 3 de setembre, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris romandrà tancat al públic per vacances d'estiu. A partir del dimarts dia 4 de setembre i amb el nostre horari habitual tornarem a obrir i vindrem amb noves activitats per acabar d'encetar el darrer quadrimestre d'aquest any dedicat a l'arxivació i a la documentació.

Us desitgem que passeu unes bones vacances d'estiu!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada