diumenge, 1 de juliol del 2018

Darreres activitats de juny a l'Arxiu


Finalitzem el mes de juny, abocats de ple a la caloreta de l'estiu i havent passat les tradicionals revetlles que ens assenyalen l'arribada del nou solstici, amb diverses activitats dirigides al públic en general. El passat dimarts dia 5 a les 19,00 h. a la biblioteca de Vilapicina i Torre Llobeta va tenir lloc una xerrada sobre la història dels Quinze i les cotxeres de tramvies. L'acte, organitzat amb la col·laboració de l'Associació de Veïnes i Veïns de Torre Llobeta-Vilapicina i la Taula Unitària per la República a Nou Barris, va comptar amb l'assistència d'una cinquantena de persones. A la taula de parlaments van estar presents Joaquim Forns (president de l'Associació de Veïnes i Veïns de Torre Llobeta-Vilapicina), Pep Ortiz (president de la Taula Unitària per la República a Nou Barris) i Ricard Fernández (historiador local i col·laborador de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris). El primer va parlar sobre "Els Quinze" i les lluïtes veïnals per reivindicar les cotxeres de Borbó per a equipaments, el segon va reivindicar el canvi de nom de l'avinguda de Borbó per avinguda d'Els Quinze i els motius que porten a això, i el tercer va fer un resum històric d'Els Quinze, sobre l'origen del nom i la situació actual, tot acompanyant la xerrada amb un PowerPoint que il·lustrava imatges històriques. Finalment el públic assistent va tenir l'ocasió de fer comentaris i preguntes. Al vestíbul de la biblioteca hi havia una exposició fotogràfica titulada "Llibres i revistes" i una taula per recollir signatures i demanar el canvi de nom de l'avinguda de Borbó per avinguda d'Els Quinze.


Una segona activitat va tenir lloc el passat dimecres dia 13 a les 19,00 h. al vestíbul de l'Espai Via Favència amb la celebració d'unes noves Històries de Cafè organitzades pel Memorial del Mental, a càrrec de la companya Mercedes Hidalgo. Sota el títol "Dialoguem sobre salut mental. Els grups socials en positiu", el col·loqui es va basar en com tenim cura de la salut i creativitat dels grups als quals pertanyem i com ens cuidem en el grup. Es van tractar aspectes, entre d'altres, sobre com la defensa a un atac real porta inexplicablement a que ens facin fora del grup, com es pot resoldre mitjançant l'exploració d'altres camins amb senzillesa i humilitat i seguir endavant, com reconèixer els valors personals sota la humilitat, i la necessitat que tenim de comptar amb aliances dins del grup, no perquè ens diguin "amén" a tot, sinó per a poder ser valorat des de fora el que vivim i tenir més aportacions. Si voleu saber-ne més i escoltar l'enregistrament complet del què va ser aquesta tertúlia ho podeu fer al blog del Memorial del Mental clicant AQUÍ PER VEURE LA PRIMERA PART i clicant AQUÍ PER VEURE LA SEGONA PART.


Arribats el cap de setmana, el dissabte dia 16, tot aprofitant la bonança meteorològica del moment, i com és tradició a l'Arxiu, un any més es va celebrar la popularíssima Ruta per Collserola que duu per nom "Clàssica d'Estiu", que té la particularitat de ser una caminada durant el vespre i part de la nit. Enguany el punt de sortida va ser a l'esplanada de la sortida de l'estació "Baixador de Vallvidrera", dels FGC, a les 20,30 h. L'itinerari, al qual van assistir unes 40 persones, va tenir lloc pel costat de l'església de Santa Maria de Vallvidrera i el "revolt de les monges" per arribar a la Font de la Budellera, on es va fer el sopar. Des d'allà, es va iniciar la tornada a Barcelona passant per la torre de Collserola, la font de la Salamandra, la pedra megalítica, la font i el viver de Can Borni per baixar i seguir el límit entre els barris de Sant Genís dels Agudells i Vallcarca-Penitents fins el passeig de la Vall d'Hebron amb el carrer de Jerico, on va finalitzar la ruta. Com acostuma a ser, el guia principal va ser el Jesús Aguilar, al mig hi anava el Ricard Fernández i al darrera l'Arnaldo Gil, essent aquests dos darrers els responsables de fer les explicacions històriques pertinents. El públic, equipat amb llanternes i armilles reflectants, va quedar força satisfet de la passejada i del què suposa l'experiència d'anar per la muntanya quan ja és fosc. Afortunadament, no va faltar la presència de porcs senglars.


I el passat divendres dia 22 a les 18,00 h. al vestíbul de l'Espai Via Favència va tenir lloc la inauguració de l'exposició que porta per títol "Pinzellades de Verdum", que recull una àmplia i variada selecció d'obres pictòriques a càrrec dels alumnes del Casal de Barri de Verdum. En l'acte van assistir una trentena de persones, majoritàriament procedents dels barris de les Roquetes i Verdum. La presentació va anar a càrrec del company Arnaldo Gil i de la representant del grup de pintors i pintores del casal Pepa Vila. Mereix agrair la confiança dipositada en nosaltres per part d'aquest col·lectiu per haver accedit a exposar els quadres a l'Espai Via Favència. Després dels parlaments va haver una petita però alhora excel·lent actuació musical. L'exposició, gratuïta i destinada com acostuma a ser per al públic en general, romandrà visitable fins el proper divendres 6 de juliol. Després de tanta feina en l'any dedicat a l'arxivament i al fons documental, ara encetem el nou mes de juliol amb les properes activitats que anunciarem en l'apartat d'Agenda Mensual i que marcaran l'inici de les vacances d'estiu fins al setembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada