El passat cap de setmana dels dies 13 i 14 d'aquest mes l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va organitzar dues activitats sobre el patrimoni de l'aigua emmarcades dins les Jornades Europees de Patrimoni. Aquesta és una iniciativa conjunta del Consell d'Europa i la Comissió Europea en la que participen cinquanta estats europeus signataris de la Convenció Cultural Europea. Es tracta d'unes jornades de portes obertes amb l'objectiu de promoure l'accés al patrimoni cultural. El programa, de periodicitat anual, ofereix generalment durant un cap de setmana de setembre o octubre l'oportunitat de visitar monuments, museus i zones d'interès cultural, obrint les portes al públic. Enguany ha hagut la col·laboració de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova.
El dissabte dia 13 es va celebrar una passejada que portava per títol "Conèixer els aqüeductes de la Trinitat". La trobada va ser a les 11.00 h. a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova i va tenir com a guies els companys Ricard Fernández i Arnaldo Gil. La primera parada va ser per veure les restes d'un tram de l'aqüeducte del Baix Vallès. Aquesta és una infraestructura en funcionament entre 1881 i els anys seixanta que, des de Barberà del Vallès i a través de Cerdanyola del Vallès per Sant Iscle de les Feixes, arriba a Barcelona tot travessant per mitjà de dos aqüeductes al barri de Ciutat Meridiana i de tres aqüeductes al barri de Torre Baró, tots ells actualment visibles i en bon estat de conservació. Finalitza al barri del Guinardó, al parc de les Aigües. Antigament eren també visibles els aqüeductes dels torrents de Campanyà, de Canyelles i de Can Carreres i el de la riera d'Horta, dels quals només se'n conserva un tros endinsat parcialment en un edifici d'habitatges, al torrent de Can Quintana.
El recorregut va continuar per l'avinguda de Vallbona, lloc on era visible a l'altra banda de l'avinguda Meridiana l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de la Central Besòs, unes instal·lacions de la Societat General d'Aigües de Barcelona en funcionament des de l'any 1879 que tenen per funció la captació d'aigua de l'aqüífer del delta del riu Besòs i del Rec Comtal, alhora que evita possibles inundacions al metro i als aparcaments soterranis. També des d'aquell mirador era visible a santa Coloma de Gramenet part del traçat de l'aqüeducte del Dosrius, infraestructura del 1871 que des de la comarca del Maresme arriba fins el parc de les Aigües de Barcelona resseguint al seu pas per Nou Barris pels torrents de Campanyà, de Canyelles i de Can Carreres i la riera d'Horta. Només es conserva el de Can Carreres habilitat com a pont al parc Central de Nou Barris.
La ruta va prosseguir per la muntanya de Torre Baró, on els visitants van descobrir dues casetes cadascuna d'elles pertanyents als esmentats aqüeductes, i actualment integrades en unes vivendes particulars. En direcció al castell es va efectuar una parada davant del Pont dels Tres Ulls, al torrent de Calau, un aqüeducte de l'any 1915 i enterrat a finals dels anys setanta, pertanyent a l'aqüeducte Alt de Montcada, d'iniciativa municipal, i que mai no va entrar en servei. Tot i que existeix un projecte de recuperació d'aquesta icona de la Trinitat Nova, malauradament les obres es troben aturades. Arribats al castell de Torre Baró, es va passar per davant del dipòsit d'aigua construït el 1969 destinat a abastir d'aigua potable el barri i les fonts públiques. Des d'allà es va agafar camí avall fins a les modernes instal·lacions de la Trinitat, en actiu des del 1973, i que abasteixen d'aigua a Barcelona mitjançant la connexió amb el riu Ter i el túnel de la Fontsanta que connecta amb el Baix Llobregat. L'explotació va a càrrec d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Aquest punt va ser el final del recorregut, del qual tothom es va mostrar molt satisfet.
A l'endemà diumenge dia 14 va tenir lloc la segona activitat, també celebrada a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. A les 11.00 h. el company Ricard Fernández va presentar el monogràfic que porta per títol "L'aigua a Nou Barris: infraestructura i patrimoni", el número 2 de la col·lecció "Els monogràfics de l'Arxiu". El treball explica de manera sintetitzada la història de l'abastiment d'aigua a Barcelona des del territori de l'actual Nou Barris, donant especial importància als elements patrimonials com són els aqüeductes de Dosrius i del Baix Vallès, el Pont dels Tres Ulls, les cases de l'Aigua, el Rec Comtal i l'horta La Ponderosa, a més d'altres elements considerats mereixedors de protecció. Les explicacions van anar acompanyades d'un PowerPoint que mostraven el contingut del monogràfic. Per a qui l'interessi aquesta revista, de 52 pàgines, és a la venta a l'Arxiu al preu de 5 euros per al públic en general i a 3 euros per als socis i sòcies de l'entitat. Després d'aquest acte es va fer una visita guiada a les instal·lacions de l'aigua de la Trinitat Nova i de la Trinitat Vella, quelcom que va ser possible gràcies a l'obertura del túnel de connexió sota l'avinguda Meridiana i les vies del ferrocarril. Les explicacions van anar a càrrec dels companys Ricard Fernández, Arnaldo Gil i Jordi Sànchez, els quals van mostrar al públic assistent el conjunt arquitectònic dels dos edificis: la piscina, el dipòsit soterrani, la galeria que connecta la Trinitat Vella amb el Pont dels Tres Ulls, i també les cases de màquines i de comportes del conjunt patrimonial de la Trinitat Vella.
Ambdues activitats, malgrat les inclemències del temps, van comptar amb una important assistència de públic interessat a conèixer uns elements territorials sovint força desconeguts i encara en procés de reivindicació. L'Arxiu, que ha participat per quarta vegada consecutiva en les Jornades Europees de Patrimoni, pretén com és costum en sensibilitzar en la preservació patrimonial i fer difusió de la memòria històrica, alhora que es dóna a conèixer com a entitat cultural.
Fotos: Montse Argente, Ricard Fernández, Arnaldo Gil, Antonio Silva.
Fotos: Montse Argente, Ricard Fernández, Arnaldo Gil, Antonio Silva.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada