divendres, 2 de novembre del 2018

Visita al Pavelló de la República


El passat dimecres dia 24 d'octubre l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va fer una visita al Pavelló de la República, al barri de la Clota. Els companys i col·laboradors de l'entitat Arnaldo Gil, Montse Argente, Antonio Silva i Josep Maria Babí van assistir convidats per la bibliotecària Fuensanta Marmolejo Romero i l'especialista en Guerra Civil espanyola, Brigades Internacionals i xarxes socials Judith Montserrat Arguelaguet.
L'atenció va ser excel·lent. La mateixa Judith va ser l'encarregada de fer la passejada explicativa general i la Fuentsanta ho va fer també a la biblioteca. Aquest pavelló, dissenyat per Josep Lluís Sert amb l'ajut de Luis Lacasa, va ser el Pavelló d'Espanya durant l'Exposició Internacional de París de 1937. Es va inaugurar oficialment el dia 12 de juliol de l'esmentat any. De fet, l'edifici va adquirir una finalitat bàsicament cultural i de propaganda per fer saber al món la situació que s'estava vivint a Espanya en aquells moments. 


Arquitectònicament era d'estil racionalista i va pretendre destacar per l'aplicació d'innovacions i acostar-lo així a l'avantguarda arquitectònica europea. La fama que va rebre fou gràcies a què es va exhibir per primera vegada el "Guernica" de Picasso, situat en una de les parets principals del pavelló, compartint espai amb obres com la "Font de mercuri" d'Alexander Calder, l'escultura "Cap de la Montserrat cridant" de Juli González, "El segador" de Joan Miró i treballs d'altres artistes de renom. Actualment és visible una rèplica del "Guernica" de Picasso, que inclou una ambientació  d'escenes de la filmació de la pel·lícula "Genius: Picasso" on l'actor Antonio Banderas encarna al pintor. També conté reproduccions d'altres obres. Una altra rèplica és la del quadre "El segador" de Joan Miró, actualment desaparegut i que no ha estat possible reproduir amb els seus colors originals perquè fou recuperat a partir de fotos que són a blanc i negre. Hi ha també un teatre naturalista amb arbre al escenari, bar lateral i escalinata de sortida.


En la urbanització de l'àrea olímpica de la Vall d'Hebron pels Jocs Olímpics de 1992, al barri de la Clota, es va erigir una rèplica exacta del Pavelló de la República. La reconstrucció va ser feta per l'estudi dels arquitectes Espinet i Ubac. El 1994 l'Ajuntament de Barcelona, la Biblioteca Josep Maria Figueras i la Universitat de Barcelona van signar un conveni per instal·lar-hi l'actual fons documental. Dos anys després va obrir la Biblioteca del Pavelló de la República, integrada en el Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CRAI) de la Universitat de Barcelona, que reuneix un dels fons documentals i bibliogràfics més importants del món sobre la història espanyola del segle XX, especialment en els períodes de la Segona República Espanyola, la Guerra Civil espanyola, l'exili, el franquisme i la transició. També hi ha un fons important sobre sovietisme i història política internacional del segle XX i sobre la Segona Guerra Mundial procedent de donacions de particulars i d'entitats, i d'intercanvis amb altres col·leccionistes d'arreu de l'estat i de l'estranger. 


Aquesta biblioteca la dirigeix la Lourdes Prades, arxivera, bibliotecària, documentalista i historiadora. Donat que l'edifici no té columnes de formigó de suport pel seu pes global la biblioteca està situada al soterrani, on també hi ha sales de treball. El seu fons és molt ric, especialment la col·lecció de diaris de "La Vanguardia" enquadernats en volums. Altres fons destacats són els objectes fets pels presos republicans als camps de concentració, segells de la Segona República i paper moneda encunyada a les diferents poblacions. Allà tenen també revistes antigues de l'actual territori de Nou Barris sobre el moviment veïnal i també enganxines.
Al sortir del pavelló, molt satisfets tant per l'acolliment humà com per la visita, es podia apreciar la bandera republicana col·locada l'any passat per l’Ajuntament de Barcelona per celebrar el 80è aniversari. Si voleu saber més coses al voltant del Pavelló de la República podeu consultar clicant AQUÍ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada