dijous, 17 de gener del 2019

L'exposició "Nou Barris: l'abans i el després" es trasllada al Centre Cívic Can Verdaguer


El passat divendres dia 11 a les 19,00 h. va tenir lloc a l’Espai Golfes del Centre Cívic Can Verdaguer la inauguració de l'exposició fotogràfica titulada "Nou Barris: l'abans i el després". El present treball és obra de José María Medina, soci de l’Arxiu i veí de Nou Barris aficionat a la fotografia que durant molt de temps es va dedicar a recopilar fotos antigues i modernes dels barris del districte. La majoria ja corrien per les xarxes socials, però ara són visibles en paper i se'ls hi ha donat un ordre i una coherència.
Aquesta exposició ja havia estat primer a l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris del 20 de setembre al 12 d’octubre del passat any. El parlament, dirigit al nombrós públic assistent, unes 40 persones, va anar a càrrec del mateix José María Medina. Prèviament es va passar un petit vídeo de Nou Barris Televisió on se li feia una entrevista al respecte. Al públic va explicar que l'origen de tot plegat es remunta al 2006 quan un amic seu li va oferir d'inscriure's a un concurs de fotografia a la Festa Major de Nou Barris.


Aleshores va acceptar i va quedar en segona posició, fet que el va animar a continuar amb la seva afició. El 2007 va participar en un concurs fotogràfic organitzat per TMB, on va acabar entre els 38 finalistes. Després, la seva afició a Internet el va portar a recopilar fotos antigues de Nou Barris procedents de les xarxes socials i a compartir-ne d'altres. El seu germà va ser qui el va avisar de l'existència a Facebook del grup de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Allà va ser quan va començar a penjar imatges històriques i fer gaudir al públic d'una manera entranyable i nostàlgica. Quan se li van acabar les fotografies no va saber què fer però va rebre els ànims de molta gent per continuar amb aquella tasca d'aportació històrica. Així se li va ocórrer de fer una nova sèrie basada en l'abans i el després d'un paisatge determinat d'un barri del districte, encarregant-se de retratar l'actualitat de la manera més fidel possible a les antigues, llevat d'alguns casos impossibles on ja no existeix res d'aquell passat.


Va iniciar-se el 19 de setembre del 2017 en aquesta tasca, però quan se li va acabar el material aleshores li van suggerir la possibilitat de fer-ne una exposició. La idea inicial era exposar únicament les fotografies antigues i fer exercitar la ment de les persones per tal que recordessin quin lloc de Nou Barris era. Però de mica en mica les idees van anar canviant. Davant d'això, va anar trucant diverses portes i va ser precisament a l'Arxiu on se'l va rebre i acollir per fer l'exposició i que ara es pot tornar a veure al Centre Cívic Can Verdaguer. La idea va agradar perquè malgrat que ell es considera aficionat, se'l va tractar com un autèntic professional. Finalment va agrair a la seva dona i a la seva filla la seva col·laboració, i també va donar les gràcies al seu germà, a les seves amistats de tota la vida, als veïns i veïnes, gent de la feina i altres que no van poder venir, a l'Arnaldo Gil per la confiança que ell li va dipositar, a la gent anònima que ha fet aportacions personals i a la gent allà present en la presentació.


Acabat l'acte, el públic assistent va aplaudir calorosament, va aprofitar l'ocasió per contemplar l'exposició, alhora que es va convidar a un pica-pica. L'exposició és pública i gratuïta, oberta i recomanable per a tothom, i romandrà visitable fins el proper divendres dia 29 de gener. Aprofiteu l'ocasió de rememorar el passat de Nou Barris i no us la perdeu.

Fotos: José María Medina i Centre Cívic Can Verdaguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada