El passat diumenge dia 19 van tenir lloc dues passejades a l'edifici de l'antic Institut Mental de la Santa Creu, que actualment acull la Seu del Districte de Nou Barris, la Biblioteca de Nou Barris i caserna de la Guàrdia Urbana, entre d'altres equipaments. L'activitat, organitzada per l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, estava emmarcada dins la programació de la Festa Major de Nou Barris.
La companya Mercedes Hidalgo, col·laboradora de l'entitat, responsable de la secció del Memorial del Mental i antiga empleada d'aquesta institució, i el company Ricard Fernández, foren les dues persones encarregades de fer les explicacions pertinents i dirigir les passejades, celebrades a les 11.30 h i a les 12.30 h. Va haver també la col·laboració especial auxiliar i de suport per part del Jordi Sànchez, l'Arnaldo Gil, l'Antonio Pascual, l'Antonio Silva, la Marta Grau i la Montse Argente.
Foren moltes les persones que es van inscriure a la passejada, formant dos grups d'una trentena de persones de diferents edats cadascun, fet que reflecteix una vegada més l'interès actiu del públic en general per conèixer la memòria històrica local dels barris.
El punt de trobada va ser a l'entrada principal de l'edifici, a la plaça Major de Nou Barris, on tingué lloc la benvinguda i la presentació. Allà mateix es va explicar la funció del vestíbul, la recepció o oficina d'entrades i la sala d'observacions.
Les escalinates de marbre van portar a la primera planta, que antuvi albergava la sala de sessions, la secretaria, el despatx del vocal, l'administració i la Junta Directiva. Tothom va accedir a la sala de plens del districte, antiga sala d'actes, biblioteca, oficines i despatx del director, on es va fer una descripció de com era aquest lloc abans i les funcions que va tenir, inclosa la reforma psiquiàtrica fins al desmantellament del centre durant els anys vuitanta.
Els passadissos porticats foren l'ocasió per fer referència als patis del Mental i la seva utilitat, i al·ludir sobre dos elements de la planta superior com són les golfes i les lluminàries. Des del pati central es va explicar el paper que tingueren els Germans Hospitalaris de la Santa Creu, els oficis i els treballs assignats als interns, la farmàcia, el teatre, la sala mortuòria i el club social.
En un dels vestíbuls hi ha exposada una maqueta de l'antic Institut Mental de la Santa Creu, impresa en 3D per l'Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana, juntament amb una gran imatge aèria del mateix edifici. Allà mateix el company Jordi Sànchez va aprofitar per fer cinc cèntims sobre l'origen i construcció del manicomi, les característiques arquitectòniques i seccions, i els terrenys que ocupava.
Tornant a la planta baixa la passejada va continuar fins el pati del costat, tot passant pel costat de l'església del Mental, actualment en procés de restauració, i a prop de la masia de Ca n'Amell Gran, actual Centre Cívic Ca n'Ensenya. Accedint per la caserna de la Guàrdia Urbana, es va arribar al darrer punt de la passejada: el pati presidit per la torre octogonal, antic centre d'hidroteràpia per als malalts. Al costat va existir fins el 2011 el xalet que es va fer construir una pacient de l'alta burgesia i que, al morir ella, es convertí en escenari d'innovacions terapèutiques i en espai d'aplicació de teràpies de grup. Altres aspectes d'interès explicats sobre el terreny foren la nevera subterrània, el dipòsit d'aigua subterrani i la funció de les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu. Durant la visita es van anar mostrar diferents imatges històriques de les dependències del Mental per mitjà d'uns plafons estratègicament col·locats. Acabada l'activitat, el públic assistent va sortir molt satisfet i va fer una valoració força positiva de l'experiència.
Fotos: Antonio Silva.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada