dilluns, 6 de maig del 2019

L'Arxiu participa al RECERCAT 2019


Del 3 al 5 de maig s'han celebrat novament les Jornades de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (RECERCAT). Enguany li ha tocat el torn a Cervera (capital de la comarca de la Segarra), ciutat que ha estat declarada Capital de la Cultura Catalana 2019. El Recercat ha esdevingut la diada de referència del món dels centres d’estudis com a punt de trobada anual i com a espai de projecció respecte a la ciutadania. Organitzat per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), té com a principals objectius: donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals; facilitar l’accés a les publicacions dels centres; fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana; reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de parla catalana; i reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis. Amb les seves consecutives edicions, el RECERCAT s’ha convertit en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.


I una vegada més l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris no ha faltat a la cita. Els nostres companys i companyes Montse Argente, Montse Massot, Lourdes Ferrando, Jordi Sànchez i Arnaldo Gil han estat els qui han participat voluntàriament en la jornada d'aquesta edició. A la fira s'ha tornat a muntar la tradicional parada per tal de donar a conèixer al públic assistent els objectius de la nostra entitat així com les darreres publicacions que tant èxit de vendes han tingut en la darrera diada de Sant Jordi. Amb una superfície de 250 metres quadrats, ha estat instal·lada a la plaça de Pius XII de Cervera i els estands s'han organitzat per espais territorials: Barcelona, Penedès, Tarragona, Terres de l'Ebre, Girona - Catalunya del Nord, País Valencià, Illes Balears – l'Alguer, i Lleida - La Franja - Andorra.


El tradicional dinar d'entitats es va fer el dissabte 4 a les 15.00 h al restaurant No Badis. Les exposicions, muntades al vestíbul i a la sala d'exposicions del Teatre de la Passió, al Paranimf de la Universitat i a l'Auditori, han estat quatre: "Passat, present i futur de la maçoneria a Catalunya", "Memòria glaçada: la gelada de 1956", "Aureli Capmany. La dansa i l'Esbart Català de Dansaires" i "Espai i Festa. La transformació festiva de l'espai públic a les viles i als barris de Barcelona". També s'han fet diversos actes de presentacions a la Sala Francesc Buireu: "Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil", "Presentació del catàleg de l'exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya”, "Mosaic d'experiències: Agustí Duran i Sanpere, figura cabdal per a la cultura a la Catalunya de principis de segle XX", "Presentació de les Jornades Europees de Patrimoni 2019" i "Mosaic Recercat: presentació de projectes".


El dissabte 4 al Paranimf de la Universitat de Cervera es va procedir al lliurament dels Premis Recercat 2019, i també es van celebrar diverses activitats complementàries, com tallers, actuacions musicals de les quals va destacar la 3º Edició del Dia Mundial de l'Acordió, i visites guiades a la Casa Duran i Sanpere, a l'Arxiu Comarcal de la Segarra i a la torre del campanar de l'església de Santa Maria, inclosa la sala dels contrapesos i la sala del rellotge.
Per descomptat, durant el Recercat d'enguany ha hagut el corresponent contacte amb persones d'altres entitats culturals, motiu pel qual s'han pogut intercanviar experiències força enriquidores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada