El passat dijous dia 27 de juny a les 19.30 h va tenir lloc al Centre Cultural Can Clariana (C/ Felip II, 222), al barri del Congrés i els Indians, la xerrada que porta per nom "La barriada dels Indians". L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una trentena de persones, s'emmarcà dins del cicle de conferències titulades "Els dijous fem història" en què cada darrer dijous de mes es convida a una persona especialitzada en un tema determinat per a què faci una ponència d'una hora sobre el barri, sobre Barcelona o d'algun altre tema històric o d'interès social. Va estar organitzat per l'Arxiu Històric del Congrés-Indians (nom que rep la Vocalia d'Història de l'Associació de Veïns del Congrés-Indians) amb el suport de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.
El ponent va ser el nostre company i actual president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, el qual, després d'haver fet una xerrada l'any passat sobre l'origen del barri dels Indians, enguany ha fet una continuació tot aportant nova informació històrica i documental en base a les recerques que està efectuant a l'Arxiu de Protocols de Barcelona. La presentació va anar a càrrec del Ricard Sas i Filella, de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians.
Amb el suport d'un PowerPoint, va explicar que la xerrada de l'any passat l'havia portat a treballar sobre el barri i continuar fent recerca. Es tractava d'una conferència difícil perquè al ser una segona part obligava a repetir algunes coses i afegir-ne de noves. La informació trobada era tant gran que va ser necessari de fer-ne un resum, tot destacant els aspectes més importants. Igualment s'aprofundiria en coses noves.
Va començar per definir, els eixos més importants del barri, que són el carrer de Concepción Arenal (abans travessera de Gràcia), el passeig de Maragall i la riera d'Horta. Un altra nucli important i fronterer és la plaça de Maragall.
Durant la ponència va fer referència a les finques que ocupaven els terrenys que, administrativament, defineixen en l'actualitat el barri dels Indians: Can Ustrell, Can Berdura, Can Xiringoi, Can Ausellàs (la més gran dels Indians i origen del barri), Bonaventura Comes, Can Vintró (Can Vintró dels Enamorats), Torre Llobeta, Torre dels Pardals i Can Sabadell (Mas dels Tarongers).
Una atenció especial va tenir la masia de Can Ausellàs, la finca més important i d'on s'urbanitza tot i la que, de fet, és la que hauria d'haver donat nom al barri, mentre que la fama se l'ha endut Can Berdura que era més petita. És aquí on es troba veritablement l'origen del barri, el qual ja compta amb 122 anys d'història. El què ara coneixem com a barriada dels Indians es va crear gràcies a quatre socis que es van ajuntar i adquirir propietats: Manuel Romaní, Pere Romaní, Andreu Lluís i Badia i Pere Oliva i Amat. Ells van adquirir la finca de la família Cruylles, la qual el 1891 la van vendre per saldar deutes. La masia de Can Ausellàs es trobava als actuals carrers de Puerto Príncipe (on ara hi ha l'hostal i el Caprabo), Matanzas, Pinar del Río i Campo Florido. El primer comprador del barri va ser una dona, la Maria Casa Díaz, la qual va adquirir uns terrenys del carrer de l'Havana cantonada carretera de la Sagrera (actuals Francesc Tàrrega cantonada Garcilaso). Els quatre socis dividiren la finca de la masia per illes i per números definint un total de 23 parcel·les, algunes senceres i d'altres parcialment. Abans hi havien camps de conreus i quatre forns per a la fabricació de totxanes.
Sobre el personatge d'en Francesc "Pantxo" Subirats (l'indià que ha donat nom a la barriada) va esmentar que en realitat fou un comerciant que visqué al barri de la Barceloneta i, com a inversió econòmica, va comprar un solar de 339m2 el setembre de 1898 al carrer de Garcilaso, però allà en realitat no va fer mai res. A més, també tingué altres propietats en altres indrets. El 15 de febrer de 1913 va morir i van heretar els seus tres fills: Camil, Joan i Carme.
Al final de la ponència va acabar fent referència a la masia de Can Clariana que, malgrat donar nom al centre cultural del carrer de Felip II i haver tingut vincles històrics amb el barri, els terrenys es trobaven a la Sagrera, llavors del terme municipal de Sant Martí de Provençals.
Per acabar va donar les gràcies a la Lourdes Pérez i al Xavi Soldevila per l'ajut que li van proporcionar i per haver-lo acompanyat a l'Arxiu de Protocols de Barcelona.
Després es va passar la paraula al públic assistent per a què preguntés o comentés, el qual va respondre amb un fort aplaudiment tot expressant la seva satisfacció per la qualitat de la xerrada, especialment per haver explicat fets històrics fins ara desconeguts sobre la barriada. Per a l'any vinent el Jordi farà una tercera xerrada en base a les seves investigacions, amb noves aportacions que han d'aclarir i reescriure encara més l'origen d'un espai urbà a cavall del Congrés i el Guinardó del qual hi ha molt poca constància històrica i molta documentació per descobrir.
Fotos: Ricard Fernández Valentí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada