dimecres, 5 de febrer del 2020

L'Arxiu participa en la celebració del 50è aniversari del Casal de Gent Gran Trinitat Nova


El passat dimecres dia 29 a les 12.00 h del migdia va tenir lloc al Casal de Gent Gran Trinitat Nova la celebració del 50è aniversari de la fundació de l'esmentada entitat. L'acte va comptar amb l'assistència d'unes 30 persones. Per part de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris estigueren presents els companys Arnaldo Gil, Montse Massot i Josep Maria Babí.
Els parlaments van anar a càrrec de la Maria Isabel Mateu (actual presidenta del Casal), la Margarita Marí-Klose (regidora del districte de Nou Barris) i l'Arnaldo Gil. La Maria Isabel va fer referència a la gestió femenina. Però a partir del 1998 l'espai es va transformar amb l’arribada de la primera dona com a vocal a la junta, i de mica en mica elles anaren guanyant terreny. I al 2008 va haver la primera dona presidenta, situació que s'ha mantingut fins al present. La Margarita va felicitar l’equipament per la seva efemèride i en va destacar la trajectòria al llarg d’aquests anys i, en particular, i, en particular, a la Maribel, l'Olímpia, la Lola i l'Elvira, membres actives de la junta de l’associació.


L'Arnaldo Gil, a més de fer un breu resum històric, s'encarregà de presentar el primer volum de l'Enciclopèdia de la Vida, un llibre manuscrit pels mateixos protagonistes, usuaris del casal, que expliquen les seves vivències i records. El resultat és un recull de testimonis els quals han creat una efemèride. Ha col·laborat també l’entitat Revive la Trini Nova recollint vivències i fotografies del veïnat anònim. S'espera que més endavant el relat tingui continuïtat amb la publicació d'un segon volum. Dins del local es va muntar una exposició fotogràfica que resumeix el mig segle d'existència d'aquest equipament. Paral·lelament, el poeta del barri José Bretones va aprofitar l'ocasió per fer un dels seus recitals. L'acte va acabar amb un fort aplaudiment del públic assistent i un pica-pica cortesia de l'entitat ben regat amb cava.
La història d'aquest espai es remunta a finals dels anys 60 quan el Patronato Municipal de la Vivienda, entesa com a entitat jurídica independent però tutelada per l'Ajuntament de Barcelona, va destinar un pressupost de 600 milions de pessetes en polítiques socials. 


Entre d'altres equipaments, el dilluns 26 de gener de 1970 es va inaugurar al barri de la Trinitat Nova l'Hogar del Jubilado en un acte al qual assistiren l'alcalde de Barcelona Josep Maria de Porcioles, el president de la Diputació de Barcelona Josep Maria de Muller i Abadal, el diputat-president de la Comissió d'Educació de la Diputació de Barcelona Josep Maria Berini i el conseller-president de Patronato Municipal de la Vivienda Artur Martí i Cot, entre d'altres personalitats. El local, de 150 metres quadrats,es va ubicar als baixos d'un local del carrer de la Platja d'Aro. També va entrar en funcionament la nova biblioteca Juan Grabulosa. Més endavant, la biblioteca va tancar, però l’Hogar del Jubilado es va adaptar als nous temps i es va convertir en el Casal de Gent Gran de la Trinitat Nova. L’espai, de dimensions petites, va servir de punt de trobada i convivència. Als seus inicis era un lloc bàsicament masculí, on es jugava a dòmino i hi havia, fins i tot, un barber. Però a partir del 1998 es va transformar amb l’arribada de la primera dona com a vocal a la junta, i de mica en mica elles anaren guanyant terreny.


El 2005 es va impulsar el Programa de Dinamització de Gent Gran del Districte de Nou Barris, que ha permès atendre en les necessitats sorgides. Tot i ser un local petit, hi ha molta vida i es desenvolupen activitats com ara tallers de memòria, gimnàstica, manualitats i diverses celebracions. En l'actualitat continua essent un punt de trobada social, així com un fòrum de suggeriments i projectes que han permès de fer vincles d’amistat i reforçar la convivència amb el veïnat del barri.

Fotos: JOSCAR

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada