El passat diumenge dia 26 va tenir lloc la primera de les passejades que durant aquest any s'han previst per commemorar el 50è aniversari de la fundació de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios i donar a conèixer les principals lluites urbanes que van transformar el territori gràcies als moviments veïnals. El punt de trobada va ser a les 9.00 h al carrer d'Aiguablava, davant l'accés a l'estació "Trinitat Nova" del metro, on es presentaren unes 30 persones. El recorregut pel carrer d'Aiguablava i l'avinguda de Vallbona va portar el grup al barri de Torre Baró. La remodelació de l'esmentada avinguda es va inaugurar l'abril de 2001 per millorar la connexió amb els barris de la Zona Nord. Aquesta arteria havia estat llargament reivindicada pel veïnat i actualment esdevé un lloc de passeig on poden contemplar-se unes magnífiques vistes. Per l'avinguda d'Escolapi Càncer i el carrer de Castelldefels es va travessar el pont sobre l'avinguda Meridiana i les autopistes fins arribar al barri de Vallbona. Amb una longitud de 176 metres, aquest pas fou inaugurat el desembre de 2005. Projectat per l'enginyer Javier Manterola, permet la unió dels barris de Torre Baró i Vallbona. Cal recordar que, fins no fa gaire anys, calia passar pel conegut "Tubo de la Risa". Queda pendent la connexió fins a la carretera de Sant Adrià a La Roca. A l'altra banda del pont s'arribà a Vallbona, un barri obrer aïllat per les autopistes i partit per la línia del ferrocarril. Amb la construcció de l'autopista va patir l'enderroc de la majoria dels comerços i de la històrica Torre del Baró el 1967. Té una població d'uns 1.500 habitants. Gairebé no hi ha comerç i ha trigat mig segle a recuperar la farmàcia. En l'actualitat es lluita per sobreviure i dignificar les seves condicions de vida.
Al mateix barri de Vallbona trobem un tram descobert del Rec Comtal i els terrenys de l'horta La Ponderosa. L'origen del Rec s'atribueix al comte Mir (954-966). Durant el segle XI al llarg del seu curs s'instal·laren molins. A partir del segle XIII va permetre l'increment dels conreus, la producció artesana i l'activitat dels molins. Al segle XIX el traçat es modificà degut al creixement urbanístic i industrial. Vallbona és l'únic indret on encara transcorre en superfície. L'horta La Ponderosa és la darrera finca agrària de Barcelona, de 7 hectàrees, regada amb les aigües del Rec Comtal. Des de fa poc temps, ha deixat de funcionar. El nom de "La Ponderosa" el rebé als anys 60 evocant el nom del ranxo dels protagonistes de la sèrie televisiva "Bonanza". Tant el Rec Comtal com l'horta La Ponderosa han estat posats en valor patrimonial des dels anys 90, veient-se amb preocupació el projecte d'edificació d'un nou barri que podria suposar la desaparició d'ambdós elements. Recentment s’ha demanat la seva inclusió al Catàleg de Patrimoni Històric de la Ciutat de Barcelona. Entrant al nucli urbà, al carrer de l'Alzinar hi havia la seu de l'Associació de Veïns i Veïnes de Vallbona, una de les entitats fundadores de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios. Més tard va néixer l'Associació de Veïns i Veïnes Vallbona-Rec Comtal, que és l'actual, mentre que l'altra entitat va desaparèixer i el seu local és tancat des de fa anys. Una altra associació veïnal és Vallbona Viu, fundada per reivindicar i defensar el patrimoni històric i natural del barri, impulsar projectes d'economia sociocultural i defensar un urbanisme sostenible. A través del carrer d'Oristà es va arribar fins a la plaça del Primer de Maig, previ pas sota les vies del ferrocarril que divideixen el barri i que amb prou feina deixen passar els autobusos.
Des de fa anys es demana un pas més ampli per als vianants. L'esmentada plaça s'inaugurà el 1985 i inclou un parc que integra un tram del Rec Comtal. Al costat hi ha una pèrgola fotovoltaica (la primera de Barcelona) i un punt verd. Caminant pel torrent de Tapioles s'arriba a les runes de la Granja del Ritz. Antiga Granja Montserrat, es construí al voltant del 1920 i al seu moment fou molt moderna pel seu sistema de reg i pels procediments utilitzats per la cria d'animals, així com pels avantatges socials per als seus habitants i treballadors. A finals dels anys 40 va passar a mans de l'Hotel Ritz que la mantingué fins a mitjans dels anys 90. La seva recuperació és una de les reivindicacions del barri. Travessant sota les autopistes es va arribar a la Ciutat Meridiana. Allà hi ha la plaça Roja, centre comercial i social del barri i punt de trobada de fires i activitats festives que acollí el 1973 el concurs de cacera de rates. Ben a prop, al costat del carrer de Vallcibera, trobem el Centre Cívic Zona Nord, del 1987, on abans hi estigué el cinema Palace, el qual, una vegada tancat, va ser ocupat per diferents col·lectius, entre ells el 1977 l'escola Ferrer i Guardia, on els mestres van fer classes per manca d'aules. Paral·lelament van haver les lluites pel transport públic, com aconseguir un autobús interior del barri, el "Chupa-Chups", anomenat així perquè el preu del bitllet d'1 pesseta valia el mateix que el caramel. Una altra reivindicació fou la del metro, inaugurat el 2003. Un precedent més antic va ser al 1949 quan el veïnat va aconseguir un baixador ferroviari que ells mateixos van haver de pagar. Va costar 60.000 pessetes i a cada propietari li va tocar pagar dos cèntims per pam de terreny.
Tingué també molt ressò l’acció protagonitzada pel líder veïnal Manuel Vital, conductor d'autobús que el 1978 va segrestar un vehicle de la línia 47 i el va fer passar per Torre Baró per demostrar que era possible fer arribar el transport públic al barri. De Torre Baró es va fer referència a la seva associació veïnal i a la lluita de l'aigua. L'any 1941 es va crear l'Asociación de Pequeños Propietarios de la Urbanización Torre del Baró, que va impulsar una llar d’infants, van lluitar per la legalització de la urbanització i després es va fusionar amb la Cooperativa Torre del Baró, tot creant-se el 1952 la Sociedad Cooperativa Torre del Baró. Més tard es formà l'Asociación de Cabezas de Familia de Torre Baró. Pel que fa a la lluita de l'aigua, el barri no tenia ni aigua potable, ni enllumenat ni accessos. Una de les accions va ser tallar l’avinguda Meridiana per fer-se escoltar. La repressió va ser ferotge, però finalment es van aconseguir les reivindicacions desitjades. El recorregut de tornada per l’avinguda de Vallbona i el carrer d’Aiguablava va portar al punt de sortida, on va finalitzar la passejada. Tothom es va mostrar molt satisfet, motiu pel qual es preveu que una part dels assistents repetiran en la propera ruta. Desitgem, de ser així, que sigui més multitudinaria, doncs volem ajudar a recuperar i difondre la memòria històrica dels barris.
Fotos: AHRNB
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada