diumenge, 25 d’abril del 2021

L'Arxiu inaugura l'exposició "Darrere els murs del Mental" i presenta el tercer "Llibre de Vida"

Dins de la Secció del Memorial del Mental, el passat dijous dia 15 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la inauguració de l'exposició de dibuixos que porta per títol "Darrere els murs del Mental", un acte al qual es va aprofitar també per presentar el tercer "Lllibre de Vida". Com és habitual des de fa un any, es van prendre les corresponents mesures de seguretat amb motiu de la pandèmia de Covid-19 per al públic assistent, que va sumar una vintena de persones, entre elles antics empleats de l'Institut Mental de la Santa Creu. El company i col·laborador Arnaldo Gil va ser l'encarregat de donar la benvinguda a tothom i de fer la presentació. Va explicar que la present exposició és sobre dibuixos fets pels propis malats  residents a la Secció d`homes a l'Institut Mental de la Santa Creu, en la década de 1950 i 60 . Va remarcar que la importància d'aquests dibuixos no només resideix pels autors  que els van fer, sinó també per les tècniques que van emprar a l'hora de fer-los. Es tracta d'un material recuperat de la seva destrucció que es va poder salvar durant el procés de desmantellament del manicomi, un fons inèdit guardat com un veritable tresor de gran valor històric i que ara, per primera vegada, després de 40 anys, es comença a donar a conèixer al públic.


Alhora que s'inaugurava l'exposició, també es va presentar el tercer "Llibre de Vida", un exemplar únic i irrepetible fet per la Manuela García Gallardo, una de les pacients en règim diürn (de nit dormia a casa seva) de l’antic Institut Mental de la Santa Creu i Centre de Dia Pi i Molist, nascuda l’any 1931 i que va morir l'any passat. Com a curiositat es va esmentar que la seva història l'havia escrit en tovallons de paper. Arnaldo Gil ha estat qui ha  fet a mà aquesta obra d`art.
A continuació van parlar les persones que, antigament, havien treballat a l'Institut Mental de la Santa Creu i que la coneixien, Vicente Martín, Natividad Gil. Mercedes Hidalgo, companya i col·laboradora de l'Arxiu i encarregada de la secció anomenada Memorial del Mental, va destacar que tant l`exposició com el llibre contribueixen a que la societat tingui una altra manera de comprendre els trastorns mentals, els quals no anul.len totes les parts sanes de les persones.

 
- Fotografies Margarida Sànchez -
 
De la Manuela es va passar l'enregistrament d'una entrevista que li va fer la mateixa Mercedes. Sempre li agradava molt escriure, escoltava programes de ràdio i sempre apuntava les frases i coses que no volia oblidar Comprava paquets enormes de tovallons de paper per escriure-hi coses, fins que un dia la mateixa Mercedes li va plantejar per què no escrivia la seva història. Als escrits que va deixar parlava sovint de les dificultats que tenia, sobretot amb el tema d’aconseguir menjar. Ella era una gran cuinera, i sempre portava plats fets per ella. Es deixava estimar i cuidava molt a tothom, a tot el personal. Un aspecte interessant és la descripció que fa d'una època passada i de les dures condicions de vida als anys de la postguerra i a la fàbrica on ella treballava. Igualment ofereix un punt de vista molt positiu del Mental, on va valorar la sensació de tranquil·litat que allà es respirava i que oferien els patis enjardinats. El torn de paraula va passar al públic assistent. Els familiars de Manuela ens parlen del desencadenant del trastorn mental de Manuela, quan a prop de la data del seu casament, el promès li va comunicar que "s´anava amb una altra dona, els pares li posaven una botiga". Una altra participant va relatar una altra història.


Pel que fa a l'exposició, el recull de dibuixos pertany a set autors: Codina, Núñez, Solé, Blasgue, Parera, Calasaño i Sacristán. Actualment el dibuix i la pintura s'ha continuat al Centre de Dia de Pi i Molist, amb els anomenats "Tallers d'expressió, racó artístic i art teràpia".
En un dels plafons exposats hi ha un codi QR que convida als visitants a fer un qüestionari. Aquesta és la primera de les dues mostres previstes organitzades per la secció del Memorial del Mental. L'exposició és gratuïta, oberta i recomanable per a tothom, i romandrà visitable fins el proper divendres 28 de maig. Pel que fa a la història de la Manuela, és a disposició del públic el número 137 del butlletí "Petit Arxiu", on es resumeixen les seves interessants memòries que, alhora, ajuden a descobrir el món que va existir a dins del Mental.

Si voleu saber-ne més podeu veure la gravació de l'acte complet a través d'aquest enllaç del Memorial del Mental, clicant aquí: ttps://vimeo.com/541093825.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada