dilluns, 25 de juliol del 2022

Presentat el llibre "Del despertar al trencament. Nou Barris 1897-1936" amb motiu del 25è aniversari de la seva publicació


El passat dimarts dia 19 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació del llibre "Del despertar al trencament. Nou Barris, 1897-1936". L'acte, que tingué l'assistència d'una vintena de persones, va comptar amb l'assistència d'alguns membres del Grup d'Història de Nou Barris-Can Basté, del qual és l'autoria de la present publicació. En realitat es tractava d'un homenatge a aquest treball, doncs va ser escrit i publicat el 1997 per Manel Martín, Neus González, Marta Grau, Sílvia Alfonso, Carme Ariza i Julià Rodríguez, els quals van estar presents per aportar el seu testimoni. La presentació va anar a càrrec de la companya Neus González. Paral·lelament es va passar un PowerPoint amb imatges per fer més amena la xerrada i es van aportar diferents publicacions fetes pel Grup, com ara els articles publicats a la revista "Finestrelles" del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, i els dossiers didàctics "Aprenguem de Nou Barris" editats pel Districte de Nou Barris.


El llibre, estructurat en diferents capítols (urbanisme, població, associacionisme, política, església, entrevistes...), va ser una primera aproximació rigorosa a una història antiga dels barris del districte que gairebé no s'havia tractat, alhora que pretenia respondre a aquelles persones que afirmaven que Nou Barris no tenia història. La seva elaboració fou força complexa, especialment davant les dificultats de trobar fonts d'informació, tant primàries com secundàries, sovint disperses i fragmentades degut a l'escassa recerca historiogràfica del territori. A més de recórrer a arxius, entitats i centres de documentació, es van fer entrevistes a persones nascudes abans de 1925 per tal que aportessin el seu testimoni personal. A tot això, calia delimitar la zona d'estudi, doncs aleshores era un territori que formava part de Sant Andreu de Palomar. En definitiva, el treball va ser fruit d'un esforç per retrobar la personalitat històrica del districte, cercant les arrels anteriors a la Guerra Civil, una aportació al coneixement de la història de Nou Barris anterior a 1936. El producte final es va presentar al seu moment com un primer referent a tenir en compte en tant plataforma provisional que oferís noves línies d'investigació i tot un conjunt d'hipòtesis que servissin de base de cara a futures recerques. El pas dels anys així ho ha demostrat amb les publicacions que s'han fet al llarg del nou segle XXI fins a l'actualitat, que han contribuït a ampliar informació gràcies a noves recerques, millorar l'existent i corregir possibles errors.


Per als qui ho desconegueu, el Grup d'Història de Nou Barris-Can Basté és una agrupació sense ànim de lucre fundada el 1995 amb l’objectiu de difondre i divulgar la memòria història del districte de Nou Barris. Format per persones procedents de diferents disciplines, desenvolupa diverses activitats al llarg de tot l’any, com ara itineraris guiats, publicació d’articles d’investigació, recerca en arxius, assessorament a estudiants, conferències, taules rodones i assistència a congressos en qualitat de ponents, entre d'altres coses. Els membres han anat canviant al llarg de tot aquest temps, doncs els autors i autores del llibre que es commemora ja no pertanyen al Grup.
L'acte va acabar amb el lliurament a l'Arxiu del primer exemplar del llibre, del qual es van fer els exemplars posteriors. El company Arnaldo Gil va ser l'encarregar de recollir simbòlicament l'exemplar, de fer la cloenda i anunciar la darrera activitat abans del tancament per vacances d'estiu. El públic va respondre amb uns forts aplaudiments. Per si en voleu saber més i amb detall, aquesta activitat es va retransmetre en directe (streaming) a través del grup de Facebook de l'Arxiu, on ha quedat publicada per a la seva lliure consulta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada