dijous, 21 de juliol del 2022

Exposició fotogràfica del C.F. Montañesa a l'Arxiu


Des del passat dijous dia 7 es pot visitar al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) l'exposició fotogràfica dedicada al C.F. Montañesa. Aquesta entitat esportiva és tota una institució a Nou Barris. Creada per iniciativa de Joan Ferrer a finals de 1926 juntament amb uns amics, la intenció era de formar un equip de futbol, un esport que aleshores no es practicava al barri. Ja a l'any 1927, després de diverses reunions, es va fundar l'anomenada Peña Montañesa, amb local al carrer de Jaume Pinent, al Bar Montañés, propietat del senyor Mansión. Gràcies a aquest home, s'aconseguiren uns terrenys situats entre els actuals carrers de Marín, Viladrosa, Mas Durán i Almansa. A l'any 1936 la directiva va participar en el projecte de l'Olimpíada Popular que no es va fer realitat per l'esclat de la Guerra Civil. Durant la postguerra va ingressar a la lliga d'Educación y Descanso, on conquerí 14 campionats fins al 1955, any en què va ingressar a la Federació Catalana de Futbol. A partir del 1950, per necessitats d'urbanització, el camp de futbol es va traslladar a la Via Júlia amb Via Favència, l'actual ubicació. Durant molts anys els jugadors feien servir de vestidors uns soterranis del Bar L'Ateneu, situat a uns 150 metres del terreny de joc. Les Noces d'Or a la temporada 1976-77 va coincidir amb lascens a Primera Regional. Des de l'any 2019 comparteixen instal·lacions amb el club de boxa KO Verdún i al 2021 es va fundar la secció de futbol sala. En la temporada 2022-23 jugarà a Tercera Federació perque van quedar campions de grup de Primera Catalana la temporada pasada.


L'exposició que s'ofereix és un conjunt d'imatges contemporànies realitzades per la nostra companya i col·laboradora Marga Sànchez Soler, aficionada a la fotografia des dels 13 anys d'edat. El seu pare li va regalar una màquina de fotos molt bona estant ells de viatge de Colòmbia cap a Barcelona. Aleshores la càmera se la va apropiar la seva germana, però després li va fer mandra d'emprar-la, així que ella se la va quedar i, des d'aleshores, ja no va parar de fotografiar. A partir de l'any 2012, ella i el seu marit Albert van fer-se socis de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, especialitzant-se en temes d'arxivació fotogràfica i digitalització. A més, també han retocat i restaurat imatges per a exposicions. Durant aquests anys actius, ella ha fet de reportera gràfica en moltes de les activitats que l'entitat ha organitzat, així com en diferents esdeveniments produïts al districte de Nou Barris, tant festes, com inauguracions i manifestacions, entre d'altres coses. Fer una exposició sobre el C.F. Montañesa ha estat per ella un acte de justícia, resoldre una assignatura pendent.


La presentació oficial de l'exposició no es farà fins al proper dijous 22 de setembre. Però si aquests dies voleu aprofitar l'ocasió per venir i visitar-la, no ho dubteu i espavileu, doncs ben aviat l'Arxiu tancarà per vacances d'estiu. En cas contrari, no us preocupeu perquè la podreu gaudir a partir del setembre.

1 comentari:

  1. Jugara a Tercera Federacio perque van quedar campions de grup de 1a. Catalana la temporada pasada.

    ResponElimina