dimecres, 17 d’agost del 2022

Santiago Thió i de Pol: compromís social, solidaritat veïnal i cristianisme exemplar


Aquests dies d'agost, sota plena calor d'estiu, ens hem assabentat de la trista noticia de la mort del pare jesuïta San­ti­ago Thió i de Pol el passat diumenge día 14, als 84 anys d'edat. Han estat 67 anys de vida religiosa i 50 de sacerdoci,  amb nombroses responsabilitats a les comunitats de Barcelona i Girona, singularment amb  dedicació a la formació i la pastoral universitària i juvenil.
Home vinculat al barri de les Roquetes, va néixer el 13 de març del 1938 a Sara­gossa, on la seva família, d’ori­gen gironí, estava refugiada. Va ser alumne dels Jesuïtes Casp-Sagrat Cor de Jesús, a Bar­ce­lona, i després va estudiar bat­xi­lle­rat a la Com­pa­nyia de Jesús. Paral·lela­ment a la seva for­mació eclesiàstica, al Seminari Conciliar, va estudiar ciències exac­tes i durant 14 anys exercí de pro­fes­sor de matemàtiques a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona. Al costat d’aquesta experiència docent, sempre va acompanyar grups de joves i de Comunitats de Vida Cristiana (CVX), i va ser durant deu anys mestre de novicis del jesuïtes.


El 1964, en una visita que va fer a un amic murcià resident al barri de les Roquetes, es va adonar dels greus problemes que patia aquell nucli, tant d'equipaments com d'infraestructures, especialment el fet que les clavegueres fossin a cel obert i els perills que això comportava tant per la salut com per possibles accidents. Per aquest motiu, va demanar ajut a l'Ajuntament de Barcelona per demanar solucions. De l'Administració municipal i sobretot de la recol·lecta veïnal va aconseguir un pressupost de mig milió de pessetes per material i un altre mig milió en tres màquines i una brigada que entre setmana tancava allò que els veïns obririen els caps de setmana. Paral·lelament, va aconseguir implicar al veïnat per tal de construir la nova infraestructura de clavegueram. Cada diumenge, entre les 6.00 ha del matí i les 13.00 ha del migdia treballaven unes 300 persones, la majoria dedicades al sector de la construcció. El 4 d'octubre d'aquell 1964 van finalitzar les obres, es va fer una festa així com la benedicció del nou clavegueram. El pare Thió fou obsequiat amb un rellotge d'or de la firma Duward per un valor de 100.000 pessetes de l'època.


El 1989 es va traslladar a viure a la ciutat de Girona, on el 1998 va for­mar part del grup de jesuïtes de Girona, després de gai­rebé mig segle d’absència d’aquesta con­gre­gació reli­gi­osa a la diòcesi.
L'any 2003 va fundar l'Associació Àkan, una entitat cristiana dedicada al suport i l'acollida d'immigrants. L’objectiu sempre era dotar-los dels propis recursos perquè poguessin organitzar-se, exercir els seus drets i ajudar-se mútuament.  
El 2014, coincidint amb el 50è aniversari de la construcció de la xarxa de clavegueram al barri de les Roquetes, fou convidat a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, on estigué present aquell 22 de juliol en la presentació del número 66 de la revista "L'Arxiu" que complia 30 anys de la seva publicació. Ell va fer obsequi a l'entitat del  rellotge Duward que el veïnat de les Roquetes li va regalar una vegada acabades les obres del clavegueram del barri.


A canvi, l'Arxiu el va obsequiar com a reconeixement a la seva trajectòria i homenatge a la seva figura amb una foto dels esdeveniments del 1964 emmarcada en plata, la clau de la Porta de les Roquetes de la nostra entitat, un exemplar del número 66 de la revista i un carnet de soci honorífic.
El novembre de 2016, juntament amb l'Arxiu i representants altres entitats, va participar a la taula rodona amb motiu del 50è aniversari de la parròquia de Santa Magdalena. Compromís social, solidaritat veïnal i cristianisme exemplar seria, en definitiva, la millor manera de definir la figura del pare Thió, un personatge que formarà part ineludible de la història de Nou Barris i que trobarem a faltar en un any 2022 que destaca per la pèrdua sobtada de persones molt importants i estimades, com ara la Maria Lluïsa Serralta i la Maria Antònia Canals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada