dissabte, 24 de desembre del 2022

MISSATGE DE NADAL 2022


Amics i amigues:

Des del nostre local ubicat al cor de Nou Barris, a cavall de Les Roquetes i Verdum, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us vol felicitar el Nadal. I com és costum i tradició en aquestes dates tan entranyables, les primeres paraules seran per a expressar-vos els nostres millors desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat.
Tanquem un any força positiu dedicat al patrimoni literari de Nou Barris. Al llarg del curs s'han fet fins a set presentacions de llibres, la qual cosa demostra la importància del territori com a font d'inspiració literària, tant d'història real com de ficció, entès com a espai perfectament adequat per explicar històries que quedaran immortalitzades dins la literatura contemporània. Un altre aspecte a destacar és que les autories d'aquests llibres no són precisament de persones gaire conegudes, però no per aquest fet implica que les obres siguin de menys qualitat. Al contrari, es demostra una vegada més que aquí existeix talent per part de persones senzilles i humils que, per diverses raons, s'han vist motivades a escriure un relat i publicar-lo. El fet que els barris del districte siguin ara protagonistes literaris és producte de l'evolució, de com la perifèria ha anat agafant cada vegada més rellevància. Sens dubte, és una prova més de què Nou Barris té una història, doncs del contrari no seria possible escriure-hi res. En definitiva, escriure un relat que passa a Nou Barris és donar importància i valor afegit i merescut a tots i cadascun dels barris del districte, la qual cosa és un mèrit.


Les activitats han volgut reflectir en part els objectius del present curs així com insistir també en aquells temes que ens preocupen i dels quals pretenem sensibilitzar. El balanç d'aquest 2022 ha estat de dos seminaris, onze exposicions, una conferència, una ruta de l'aigua, tres rutes per Collserola, un taller internacional, cinc passejades de barri, dos actes i quatre homenatges. També hem fet presència com és habitual ha la Diada de Sant Jordi, a la Nit dels Museus, a la Jornada de Recerca Històrica dels Barris, en la visita guiada al castell de Torre Baró que cada any commemora l'aniversari de la seva obertura al públic, al Premi Rafael Juncadella i a la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (Recercat). A tot això, hem col·aborat en la col·locació del faristol dels safareigs de Verdum, en la Taula per la Memòria de Barcelona, al debat sobre la Barcelona Incòmoda, amb el C.F. Montañesa mitjançant un conveni, en la inauguració de la nova ubicació de l'escultura "Escullera", a la inauguració dels jardins de Pilar Espuña, a la presentació de la recerca de gegants de Nou Barris, amb l'Arxiu Històric del Congrés-Indians, amb l'Associació de Veïns i Veïnes de Vilapicina i la Torre Llobeta, amb el Col·lectiu Mosca Negra i en el 40è aniversari del Centre d'Estudis Ignasi Iglesias.


La preservació i difusió de la memòria històrica serveix per conèixer el passat, entendre el present i definir un bon futur. Durant aquest any l'Arxiu ha continuat col·locant a les parets dels edificis i als espais adequats unes petites plaques amb una imatge i un breu text explicatiu que, encapçalats amb el títol "Recuperem la memòria" informen d'un indret, d'un personatge o bé d'un fet històric allà ocorregut. Aquest projecte vol senyalitzar la història dels barris relatada des del discurs dels mateixos veïns i veïnes entesos com a testimonis i protagonistes d'uns fets i d'uns indrets que han format part de les seves vides, alhora que es pretén convertir els carrers en un petit museu de petites històries, curiositats i fets.


La importància de la nostra tasca ha estat motiu de difusió a través dels mitjans d comunicació. Paral·lelament, les tecnologies de difusió han permès que l'Arxiu sigui cada vegada més popular i conegut no només a nivell de Barcelona, sinó també més enllà de les nostres fronteres. Enguany les entrades al blog superen les 551.100 visites. A més d'esdevenir la principal plataforma informativa sobre nosaltres i les activitats que desenvolupem, la seva freqüent actualització el converteix en un diari digital que resumeix periòdicament la feina feta. Pel que fa a les xarxes socials, el grup de Facebook ha arribat als 2.418 membres que llegeixen els articles del blog, participen amb interessants aportacions personals, veuen les activitats que retransmetem en directe i segueixen activament totes les novetats dels barris del districte. Volem animar a aquesta gent que ens dóna suport que vingui a conèixer-nos personalment i es faci sòcia de l'entitat. Enguany s'ha potenciat també el compte de Twitter, que ja compta amb 1.550 seguidors i seguidores, i el d'Instagram, seguida per 1.064 persones i amb clares perspectives de creixement. Un mitjà de difusió clàssic i encara vigent des de la fundació de l'entitat són les publicacions en format paper. El butlletí "Petit Arxiu" continua rebent una resposta molt favorable d'aquelles persones que participen en les activitats i requereixen d'un suport complementari informatiu. La revista "L'Arxiu" és encara el gran mitjà que resumeix les activitats i col·laboracions de cada semestre i un excel·lent espai per a la difusió de la història local. Pel que fa a publicacions pròpies, enguany s'han pogut presentar dos nous volums de l'Enciclopèdia de Vida.


Un altre reflex de la importància, la qualitat i la utilitat que va prenent la feina que fem són les nombroses visites rebudes de persones, escoles i entitats que s'han interessat pel nostre projecte. Al llarg d'aquests dotze mesos han passat pel local de l'Espai Via Favència l'Antonio Baños, el Casalet del Turó de la Peira, el Casal de Gent Gran de Roquetes, diversos grups de caminaires, l'Eva Orti, el Grup de Bàsic 1 de Normalització Lingüística, els familiars de Salvador Alloza i l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya.
El fons documental any rere any va creixent amb l'adquisició de nous llibres, revistes, dossiers, donacions, fotografies, enregistraments sonors i altres formats d'informació. S'ha continuat amb la digitalització del fons fotogràfic, l'entrada de material convencional i la recepció d'interessants donacions procedents de persones i entitats. Paral·lelament, segueix creixent el fons relatiu a expedients i escriptures de propietat de terrenys i d'edificacions, una rica i interessantíssima informació procedent de diversos arxius i centres de documentació locals, autonòmics i nacionals que està reescrivint i reinterpretant la història de Nou Barris. En aquest any dedicat al patrimoni literari de Nou Barris que ja tanquem la biblioteca ha crescut i disposa d'una col·lecció no només de llibres d'història, sinó també de novel·les publicades en aquests darrers anys, la qual cosa suposa un enriquiment que a curt i a mig termini tendirà a estendre's.


El Memorial del Mental, amb nou anys d'existència, s'ha anat consolidant amb la incorporació de nous documents relatius a l'Institut Mental de la Santa Creu i gràcies a les activitats que s'organitzen assoleix una funció de recollir el testimoni tant de treballadors/es, veïns/es i pacients, donar a conèixer els serveis de Psiquiatria Comunitària i esdevenir una plataforma de reflexió al voltant de la salut mental.
No ens volem oblidar de fer referència a la muntanya de Collserola, doncs sempre ha esdevingut una de les nostres sensibilitats. És molt més que un pulmó verd de Barcelona perquè és també un cau de biodiversitat animal i vegetal, un indret amb moltes històries i un pou de patrimoni que cal conservar. Cal recordar que una part de Nou Barris es va edificar sobre la falda de la muntanya i forma part del districte. L'Aula de Collserola, entesa com un arxiu dins de l'Arxiu, recull important informació documental consultable d'un valor equiparable al del Consorci de Collserola. Les tradicionals rutes serveixen per conscienciar de la necessitat de conservar aquest indret. Des de fa temps demanem la regeneració del sector que comprèn Nou Barris i la preservació de les fonts.


Les persones que hi col·laborem desinteressadament constituïm un equip de treball al servei de l'Arxiu i, sobretot, al servei de les persones. L'entitat és en veritat un centre de formació humana on tothom qui participa evoluciona, adquireix experiència, es coneix millor a sí mateix/a i descobreix les seves qualitats. És per això que animem a tothom qui ho desitgi que vingui i formi part del nostre equip, on despertareu la vostra autenticitat, creativitat i professionalitat.
A nivell econòmic, hem complert les previsions d'ingressos i despeses que ens han permès invertir en les principals necessitats de l'Arxiu. Al marge de les recaptacions obtingudes pel servei de consulta, la venda de publicacions i d'altres recursos, els socis i sòcies han constituint una vegada més la principal i més important font d'ingressos. És per això que nosaltres tenim el deure d'escoltar-los i tenir present les seves demandes, peticions i necessitats per a poder ser capaços de correspondre'ls com mereixen amb un projecte atractiu.


Inevitablement, durant aquestes dates es recorden totes aquelles persones estimades que ens han deixat durant el present any. Des d'aquí volem recordar la Maria Lluïsa Serralta, Maria Antònia Canals, Joan Dalmau, Bernarda Freijó, Joaquina Gómez, Fermín Díaz, Santiago Thió, Beatriz Cuadrillero i Sebastià Gordi, per la seva bona feina i la seva humanitat. Als seus familiars els hi enviem una forta abraçada.
El proper 2023 que ja és a prop d'arribar estarà dedicat a commemorar el 40è aniversari de l'entitat, quatre dècades que han donat molt de sí plenes d'històries i d'anècdotes. No dubtem que ens esperarà un any força positiu i ple de sorpreses.


Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris volem donar les gràcies a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca, a la gent que fa possible la nostra existència i diposita la seva confiança en nosaltres. Amb els nostres millors i sincers sentiments, desitgem de tot cor a qui ens segueix fidelment, als socis i sòcies de l'entitat, als habitants de Nou Barris i, per què no, a qualsevol ciutadà o ciutadana d'arreu del món, que passeu un BON NADAL i tingueu un FELIÇ I PRÒSPER ANY NOU 2023.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada