divendres, 20 de gener del 2023

L'Arxiu comença el nou any amb un acte reivindicatiu per salvar la font de Santa Eulàlia


Comencem el nou any amb força i energia, encetant el 40è aniversari de l'Arxiu amb una reivindicació patrimonial. El passat diumenge dia 15 va tenir lloc la visita a la font de Santa Eulàlia on es va celebrar un petit acte popular per reclamar la recuperació de l'esmentada font que, darrerament, ha patit una degradació molt important per deixadesa i vandalisme.
A les 12.00 h del migdia els companys i companyes Arnaldo Gil, Jordi Sànchez, Lourdes Ferrando, Montse Argente i Montse Massot es van congregar davant la font. Allà van observar com la porta de la mina ha desaparegut així com algunes totxanes. A tot això, la caseta es troba grafitejada. Sí que es conserva la canella, per bé que ja no raja aigua.
Poc després es van congregar una trentena de persones en senyal de suport incondicional a aquesta iniciativa. Després de col·locar una pancarta on es llegia "Salvem la font de Santa Eulàlia" es van fer uns parlaments.


La companya Montse Argente va donar la benvinguda al públic assistent i les gràcies pel suport. Seguidament va parlar el company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez. Va explicar que, des de fa temps, s'està denunciant l'estat de degradació de molts elements patrimonials del parc de Collserola en general i avui tocava aquest en particular, que forma part del districte de Nou Barris. Va remarcar que el problema actual és que hi ha un buit legal entre tres estaments: l'Ajuntament de Barcelona, el Consorci del Parc de Collserola i l'Hospital de Sant Pau, a qui pertanyen els terrenys on es troba la font. I va reclamar que les institucions responsables pertinents s'encarreguin d'arreglar la font i els seus voltants i garanteixin un sistema de seguretat que eviti una altra degradació de l'indret.


Finalment, el torn de paraula va anar a parar al company Arnaldo Gil, l'organitzador d'aquest acte reivindicatiu. Va recordar que des dels anys vuitanta i noranta per iniciativa veïnal es va decidir de condicionar l'espai de la font tot netejant i plantant arbres de diversa procedència. Ara fa quatre anys es van adonar que les fonts del sector de Vallvidrera estaven catalogades però les de Nou Barris no. Vam demanar aleshores la catalogació de les fonts Nova i Vella de Canyelles, la font de l'Alba, la font Muguera i la font de Santa Eulàlia. Va remarcar que el problema fonamental és que les institucions volen voluntaris per conservar les fonts, però des de l'Arxiu es demana que, a mest, hagi personal professional que garanteixi la seva conservació i el seu manteniment. L'acte va acabar amb un fort aplaudiment del públic.

1 comentari: