diumenge, 29 de gener del 2023

Homenatge sorpresa a l'Antonio Silva, el soci número 1 de l'Arxiu


El passat dijous dia 26 a les 19.00 h al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) va tenir lloc l'activitat que porta per títol "La memòria ens mou: 40 anys de vida de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris", en realitat un acte d'homenatge sorpresa al company i col·laborador Antonio Silva, el qual ostenta el número 1 com a soci de l'entitat.
El company Josep Maria Babí fou l'encarregat de donar la benvinguda al públic assistent, força nombrós, al voltant d'unes 40 persones. Va explicar que aquesta era la primera gran activitat relacionada amb la commemoració del 40è aniversari de la fundació de l'Arxiu, i que cada mes cadascuna estaria dedicada a un aspecte en particular: socis i sòcies, activitats, publicat, fons documental...


Mentre la persona homenatjada arribava, per fer temps, el company i president de l'entitat, Jordi Sànchez, va aprofitar l'ocasió per explicar la seva darrera descoberta: l'origen del nom del barri del Turó de la Peira, que es deu a una dona del segle XVIII, la Maria Lapeira, amb la qual cosa el terme "la Peira" és en realitat una deformació del cognom "Lapeira", un assumpte que ara està essent la mar de controvertit.
Finalment, l'Antonio Silva i la seva dona van arribar a l'Arxiu, essent rebuts amb un fort aplaudiment. A continuació, u a vegada va saludar a tothom i va prendre seient, el Jordi Sànchez va interpretar amb la seva guitarra el tema "Canto a la libertad" de José Antonio Labordeta, cançó la qual diverses persones allà presents van decidir d'acompanyar.



Després d'uns càlids aplaudiments, el company i soci de l'Arxiu Juanjo Martos va dedicar unes paraules a l'Antonio Silva, tot fent cinc cèntims de la seva vida i la seva trajectòria com a lluitador veïnal. Seguidament es va passar un audiovisual on els companys i companyes de l'Arxiu i altres amistats i familiars li dediquen de manera individual unes paraules personals de felicitació per l'homenatge.
A continuació el torn de paraula va passar al públic assistent, on algunes persones allà presents van voler explicar experiències i vivències personals amb l'homenatjat. Acabats els torns, se'l va obsequiar amb un retrat dibuixat per la companya i col·laboradora Marga Sànchez, una tablet, una armilla i una rajoleta com les que l'Arxiu col·loca als carrers i places del districte per senyalitzar els indrets amb memòria històrica, que inclou una breu biografia.



Aquesta placa en qüestió diu, literalment: "Antonio Silva Pérez, lluitador, militant antifranquista i activista pels drets socials i la llibertat des que té ús de raó, fou represaliat i exiliat pel règim franquista. Veí del barri de Roquetes i sempre compromès en la lluita veïnal dels barris del Districte de Nou Barris, arribà a presidir durant molts anys l'Associació Veïnal del Turó de la Peira, barri on va fer de sabater fins a la seva jubilació".
L'Antonio Silva va prendre el micròfon i va dedicar un petit discurs d'agraïment. Va remarcar que ell no es persona de premis i homenatges sinó que tot allò que ha fet ha estat sempre per compromís social, desinteressadament i per una causa. A tot això va puntualitzar que el seu gran suport ha estat i és la seva dona, a qui li deu moltes coses que ha fet possible.


Va definir als companys i companyes de l'Arxiu com a companys i companyes de lluita, especialment al costat de l'Arni, i dins de l'entitat, malgrat ostentar el número 1 en el carnet de soci, ell és considera un membre més. Finalment, va destacar la popularitat, el respecte i el prestigi que té l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris més enllà de Nou Barris, de Barcelona i de Catalunya. Per acabar la dona de l'Antonio va tenir unes breus paraules tot recordant els seus inicis en les lluites polítiques i socials, i va acabar alertant de què malgrat la democràcia la lluita encara no s'ha acabat.
L'acte va finalitzar amb un altre fort i emotiu aplaudiment i amb una altra cançó interpretada pel Jordi Sànchez, aquesta vegada el tema "Palabras para Julia" de Paco Ibáñez amb lletra de José Agustín Goytisolo.



Més enllà d'aquest resum, si voleu saber-ne més, l'acte d'homenatge a l'Antonio Silva es va emetre en streaming per aquelles persones que no van poder assistir presencialment i l'audiovisual es pot veure a través del grup de Facebook de l'Arxiu.

Fotos: Pilar Escamilla.

2 comentaris:

  1. Erem unes 90 persones. Fácil de comptar: 80 cadires plenes (totes les del local entre les tres entitats ) i molta gent dreta. Rècord d'assistencia al local de Via Favència.

    ResponElimina
  2. Encara que la benvinguda i introducció de l'acte la va fer el Josep Maria, la conducció i presentació del diferents participants, van anar a cárrec de la nostre companya Montserrat Argente.

    ResponElimina