dilluns, 10 d’abril del 2023

Primeres activitats d'abril de l'Arxiu


El mes d'abril ha començat amb interessants activitats on l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha tingut especial protagonisme.
El passat dissabte dia 1 davant la masia de Can Valent, va tenir lloc a les 17.30 h la presentació de la consolidació de l'esmentat casalot després de diversos treballs de restauració. L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, formava part de les Festes d'Arquitectura a Nou Barris, que enguany ha arribat a la desena edició. Precisament el nom escollit per celebrar-la ha estat "Renaturalitzem l'entorn de Can Valent". Cal recordar que la recuperació d'aquesta masia ha estat una reivindicació, entre d'altres entitats, de l'Arxiu que va dur a terme una campanya per evitar la seva desaparició.


Al mateix dia, pel matí, alguns membres de l'Arxiu van participar en la ruta guiada pel canal de la Infanta. El punt de trobada va ser a les 10.00 h del matí a la confluència del carrer de la Mare de Déu del Port amb el carrer de Santa Eulàlia, entre els termes municipals de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. L’activitat, emmarcada en el projecte “Memòria Viva” del programa Cultura Viva de l’ICUB, comptava amb la col·laboració de l’Oficina per l’Emergència Climàtica del Districte de Sants-Montjuïc i ha tingut la col·laboració d'Espai Construïm la Marina-ZF, Memòria en Moviment, Manuel Domínguez (Centre d’Estudis de l’Hospitalet), Taula Comunitària del Rec Comtal i Emma Núñez.


El diumenge dia 2 va tenir lloc una ruta per Collserola dedicada a conèixer algunes de les fonts més emblemàtiques de la muntanya, concretament del sector que forma part del districte de Nou Barris. El punt de trobada va ser a la plaça de Karl Marx, a les 9.00 h. La passejada ha tingut com a objectiu, entre d'altres, sensibilitzar en la preservació i conservació de les fonts de Collserola com a patrimoni històric, alhora com a elements de difusió de l'aigua, un recurs renovable però escàs com a conseqüència del canvi climàtic.


I el dilluns dia 3 a les 18.00 h va tenir lloc al Saló de Plens del Consell del Districte de Nou Barris (Pl. Major de Nou Barris) la presentació del llibre "Nou Barris: els barris històrics" escrit pels companys Jordi Sànchez i Ruiz i Marta Grau i Serrat. A més d'ambdós autors, també hagué la presència de la Roser Aris, de l'editorial Efadós. Continuació del llibre "Bou Barris desaparegut" i emmarcat en la col·lecció "Catalunya desapareguda", es presenta l’evolució dels barris del districte de Nou Barris i la Trinitat Vella, amb 164 imatges, des d'una visió aèria de cadascun dels barris, on s’observa la transformació i el creixement urbanístic que van tenir lloc al llarg de la segona meitat del segle XXI, i també a peu de carrer per conèixer un Nou Barris desconegut i oblidat sota un context detonant de les lluites veïnals.


D'aquest llibre es farà una nova presentació a la seu de l'Arxiu (Espai Via Favència) el proper dijous dia 13, on en un proper article detallarem de manera més detallada i exhaustiva sobre la seva elaboració i el seu contingut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada