dijous, 20 d’abril del 2023

Presentat a la Trinitat Vella i a l'Arxiu el llibre "Nou Barris: els barris històrics"


Després de la presentació del passat dilluns dia 3 al Saló de Plens del Consell del Districte de Nou Barris, s'han fet dues presentacions més del llibre "Nou Barris: els barris històrics" escrit pels companys Jordi Sànchez i Ruiz i Marta Grau i Serrat. La segona d'elles va tenir lloc el dimecres dia 12 al Centre Cívic Trinitat Vella (al carrer de la Foradada, 36) i la tercera a la seu de l'Arxiu (Espai Via Favència), ambdues a les 19.00 h.
Tots dos actes van gaudir de nombrós públic assistent i foren força similars pel que fa al contingut. Les presentacions anaren a càrrec dels dos autors abans esmentats, els quals passaren un PowerPoint per fer més amenes les explicacions. A tot això, cal recordar que la Trinitat Vella va ser abans de l'any 1984 un dels barris que conformaven els anomenats "9 barris" i que amb la nova ordenació administrativa va passar a formar part del districte de Sant Andreu.


D'altra banda, el fons fotogràfic de l'Arxiu ha estat un suport fonamental de cara a fer realitat el llibre, a més de les aportacions per part de veïns i veïnes del districte de Nou Barris o de gent que antuvi va arribar a viure-hi. També han estat consultats els fons fotogràfics dels districtes d'Horta-Guinardó i Sant Andreu per la vinculació històrica i territorial.
El resultat, continuació del llibre "Nou Barris desaparegut" publicat pels mateixos autors l'any 2017, és un treball de 184 pàgines format per 164 imatges de diferents èpoques i anteriors a 1984, la gran majoria d'elles inèdites, estructurat en dues parts: les aèries i les de peu de carrer. El pròleg ha anat a càrrec de la companya Montse Argente, encarregada de donar la benvinguda al públic a l'Arxiu, mentre que a la Trinitat Vella ho va fer l'Amador Expósito, president de l'Associació per la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella. En el PowerPoint es van mostrar les fotografies seleccionades, primer les vistes a vol d'ocell i després les dels catorze barris que conformen l'actual districte de Nou Barris més la Trinitat Vella.


El públic assistent va participar comentant el contingut de cada imatge i aportant les seves vivències personals. Si voleu saber més detalls podeu consultar l'audiovisual penjat a Instagram de l'enregistrament que es va fer en directe (streaming) quan es va presentar a l'Arxiu.
El llibre, editat per Efadós i integrat en la col·lecció "Catalunya desapareguda" té un preu als venda de 23€. L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ja disposa d'un exemplar que formarà part de la biblioteca de l'entitat, així com d'exemplars a la venta per aquelles persones que estiguin interessades a adquirir-ne un. També el podreu trobar a les llibreries de Nou Barris i a les principals d'arreu de Barcelona. I, per descomptat, per aquest proper Sant Jordi, us el recomanem perquè de ben segur que us agradarà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada