dimecres, 11 d’octubre del 2023

L'Arxiu col·labora en les passejades dels barris de Verdum, els Indians i el Congrés


Durant aquest final d'estiu i principis de tardor, com és costum, s'han efectuat les ja tradicionals passejades de barri per Verdum, els Indians i el Congrés, totes tres celebrades amb motiu de les festes majors corresponents a cada nucli. Els itineraris han estat dissenyats per l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris sota el criteri de què cada any es facin variacions en els recorreguts per no haver de repetir sempre el mateix i així poder permetre l'explicació d'aquells indrets més desconeguts. D'aquesta manera es compensen els espais que en edicions anteriors no va ser possible de visitar. No cal dir que l'èxit de públic que han assolit reflecteix clarament l'interès popular existent per la memòria local, motiu pel qual generen sempre força expectació.
La primera de les passejades va tenir lloc el passat dimecres dia 13 de setembre al barri de Verdum. El punt de trobada va ser al Casal de Barri de Verdum (C/ Luz Casanova, 4-6) a les 11.00 h on es va congregar el públic assistent. L'activitat es va organitzar amb la col:laboració de l'Associació de Veïns i Veïnes de Verdum i el Pla Comunitari de Verdum. Les explicacions anaren a càrrec del company Arnaldo Gil. Aquesta vegada el protagonisme l'han tingut les places, com ara les de Charlot, de Francesc Layret, de Joan Riera, de Jesús Carrasco i del Verdum, a més de la Via Favència i la Via Júlia. Tots aquests espais públics tenen en comú que han estat realitat després de llargues reivindicacions, alhora que han esdevingut (i encara esdevenen) llocs de congregació veïnal per celebrar actes i manifestacions.


Nou dies després, el divendres 22 de setembre tingué lloc una nova edició de la passejada per la barriada dels Indians, al districte de Sant Andreu. L'activitat va estar organitzada per la Comissió de Festes del Barri dels Indians (que enguany celebra el seu 40è aniversari), tingué la col·laboració de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians (Vocalia de Memòria Històrica de l'Associació de Veïns i Veïnes del Congrés-Indians). A les 18.00 h es va congregar el públic assistent al punt de trobada que, com és costum, va ser a la plaça del Rom Cremat. Les explicacions anaren a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, i també de Ricard Sas i Filella, de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians. Després de donar la corresponent benvinguda es va oferir el butlletí "Petit Arxiu" (que ja ha arribat al número 150) dedicat a aquest itinerari, el qual va tenir un total de 12 parades: 1) plaça del Rom Cremat, 2) passatge de Ramon, 3) escola Pompeu Fabra, 4) passatge de la Companyia, 5) Ca n'Oliva (entre els carrers de Biscaia i Juan de Garay), 6) passatge d'Àrtemis, 7) plaça de Maragall, 8) Roselson (pàrking de Manau, al carrer de Puerto Príncipe), 9) la Torre Rosa (Villa Jazmines), 10) el carrer de Garcilaso, 11) l'Acadèmia Fertom (actual escola Picafort), i 12) Gal Punt / Fibra Punt.


I ja entrats al present mes d'octubre, el passat dissabte dia 7 va tenir lloc la passejada per la barriada del Congrés, també al districte de Sant Andreu. Igual que l'anterior, l'activitat també va estar organitzada amb la col·laboració de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians. A les 10.00 h del matí es va congregar el públic assistent a la plaça del Congrés Eucarístic, davant la primera pedra del barri, conservada a la torre del costat muntanya que fa cantonada amb el carrer de Felip II. Les explicacions anaren a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, i també de Ricard Sas i Filella, de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians. Després de donar la corresponent benvinguda es va oferir el butlletí "Petit Arxiu" (que ja ha arribat al número 151) dedicat a aquest itinerari, el qual va tenir un total de 14 parades: 1) plaça del Congrés Eucarístic, 2) escultura "La Maternitat", 3) església de Sant Pius X, 4) masia de Can Ros o Ca l’Armera, 5) escola Sants Innocents, 6) masia de Can Clariana, 7) Canòdrom Meridiana, 8) jardins de Vèlia, 9) cinema Diamante, 10) escola Timbaler del Bruc, 11) Centre Cultural Can Clariana, 12) jardins de Massana, 13) pas de Sant Tarsici, i 14) plaça del Doctor Modrego.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada