dissabte, 23 de desembre del 2023

Presentació del número 85 de la revista "L'Arxiu" amb un homenatge sorpresa al company Josep Maria Babí


El passat dijous dia 21 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació del número 85 de la revista "L'Arxiu", corresponent al segon semestre d'aquest any 2023. L'acte va ser presentat per la companya Montse Argente i el company Josep Maria Babí, prèvia peça musical interpretada per l'Antonio Iranzo. Amb la presència d'una vintena de persones es va explicar el contingut d'aquest nou exemplar, de 64 pàgines, amb la participació d'una part dels autors i autores dels articles allà presents. La portada, encapçalada per la frase "A Nou Barris conservem la memòria", inclou una imatge feta durant l'acte del 40è aniversari de l'entitat on, entre d'altres, posen moltes de les persones que hi col·laboren assíduament i voluntàriament.


A continuació es va procedir a donar a conèixer els articles del nou número de la revista, Com és habitual, no han faltat els apartats "Des de l'Arxiu Històric" (amb l'editorial, que aquesta vegada fa referència a la celebració del 40è aniversari de l'entitat), "L'Arxiu en acció" (sobre les persones que ens han visitat i les activitats efectuades durant els darrers sis mesos d'enguany), "Barris" (sobre carrers, fets històrics i espais emblemàtics), "Persones de Nou Barris" (sobre personatges que han fet història als barris del districte), "In memoriam" (recordant personatges de Nou Barris recentment desapareguts), "Patrimoni i memòria històrica" (articles històrics i reivindicatius d'aquells elements que es demana la seva conservació) i "Rutes per Collserola" (com sempre, descobrint la muntanya i aquesta vegada reivindicant la seva preservació). Aquesta vegada s'inclouen tres noves seccions: "Art al districte" (sobre espais amb creació artística a Nou Barris), "Memorial del Mental" (dedicat a recuperar la memòria històrica de l'Institut Mental de la Santa Creu) i "Varis" (on s'inclouen articles que no es relacionen amb cap dels anteriors apartats). Pel que fa a la contraportada, l'Assessoria Via Júlia ha participat una vegada més amb el seu tradicional anunci publicitari, que té connotacions nadalenques.


En aquest número han col·laborat en la redacció d'articles la Montse Argente, el Josep Maria Babí, el Joan Catafal, el Josep Maria Clariana, la Pilar Escamilla, l'Antoni García, l'Arnaldo Gil, la Natividad Gil, la Carme Guilera, el Joscar, l'Ivan Patrici Navarro, la Lourdes Ferrando, la Ruth Rodríguez, el Miquel Antoni Román, el Jordi Sànchez, la Marta de San Nicolás, l'Albert Sanagustín, l'Antonio Silva, la Roser Solà, el Ricard Fernández i el Joan Termes. La maquetació de la revista ha anat a càrrec de l'Arnaldo Gil i la correcció lingüística ha estat possible gràcies a la Montse Argente.


Després de presentar la revista, quan ja semblava que l'acte s'havia acabat, va haver una sorpresa inesperada: un homenatge al company Josep Maria Babí Guimerà, soci de l'Arxiu des del 1985 i col·laborador des del 2010. Un simpàtic àudiovisual de poc més de 19 minuts de durada va fer un repàs entranyable a la seva trajectòria per l'entitat on amistats, socis i sòcies i persones col·laboradores van enregistrar unes breus paraules de felicitació. Després dels aplaudiments, el Josep Maria i la Carmen van ser obsequiats amb una planta (una orquídia), un retrat i una tablet. La festa va acabar amb una cançó interpretada pel company i president de l'Arxiu, Jordi Sànchez, una singular versió del Cant dels Ocells.


Finalment, els assistents a l'acte van tenir ocasió d'adquirir el nou exemplar de la revista, que és gratuïta per als socis i sòcies de la nostra entitat. Us volem recordar que les persones sòcies que no hagin pogut assistir a la presentació rebran gratuïtament per correu el nou exemplar de la revista, i per als qui no ho siguin i vulguin igualment adquirir un exemplar ho podran fer passades festes al nostre local de Via Favència 288A, tot abonant el preu de venda al públic de 2 euros. Qui tingui interès a adquirir algun exemplar més antic de la revista "L'Arxiu" pot consultar la disponibilitat de números al nostre BLOG clicant a la imatge de la columna de la dreta on diu "REVISTES a la venda a l'Arxiu".


L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris tanca per vacances de Nadal, però a partir del proper dimarts dia 9 de gener del 2024 tornarem a obrir al públic, amb noves i interessants activitats que ajudaran a difondre la memòria històrica dels barris del districte. Abans, però, i com ja és tradició, publicarem en aquest blog el clàssic Missatge de Nadal que farà un repàs del què ha estat el 2023 i quins seran els desitjos per al proper 2024.

2 comentaris:

  1. L'article 'L'art al metro' está sotasignat també per la Ruth Rodriguez.

    ResponElimina
  2. El Josep Maria va ser obsequiat també amb una rajoleta especial, obra de l'artesá Arnaldo Gil en la que figura una imatge del Josep amb la seva esposa Carmen el dia de la cel.lebració de les seves noces d'or

    ResponElimina