diumenge, 24 de desembre del 2023

MISSATGE DE NADAL 2023


Amics i amigues:

Des de la seu de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us volem felicitar les festes de Nadal. I com és costum en aquestes dates tan entranyables, les primeres paraules seran per a expressar-vos els nostres millors desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat. Tanquem un any força positiu que commemora el 40è aniversari de la fundació de l’entitat. En aquestes quatre dècades podem afirmar amb seguretat que els objectius de recollir i divulgar la història del districte, oferir un servei de consulta, arxivar i catalogar el fons documental i possibilitar l'edició i publicació de materials han quedat més que consolidats i tothom que ens ha conegut i ens ha visitat ha donat fe de tot això. Igualment, la tasca de recuperar, preservar, fomentar i difondre la memòria històrica dels barris que conformen l'actual districte de Nou Barris, així com la defensa del patrimoni com a element de recuperació de les arrels i com a signe d'identitat, ha tingut com a consecució la creació d’una consciència popular, un interès creixent per la història local, un reforç del sentiment de pertinença, el rebatiment de la idea de què Nou Barris no té història, la reescriptura de la història de Nou Barris tal i com fins ara es coneixia i la preservació d’edificis i altres elements patrimonials en perill de desaparició.


Durant el present curs s’han desenvolupat nombroses i interessants activitats per a tot el públic en general amb un notable èxit de participació. El balanç d'aquest 2023 ha estat de 3 rutes per Collserola, 7 xerrades i conferències, 1 cine fòrum, 11 presentacions de publicacions, 3 homenatges, 11 exposicions, 6 inauguracions, 1 visita, 2 documentals i 8 passejades.
També s’ha fet presència com és habitual a la Diada de Sant Jordi, a la Nit dels Museus, a la Jornada de Recerca Històrica dels Barris, a La Cultura va de Festa, en l’aniversari de la recuperació i obertura al públic del Castell de Torre Baró, al Premi Rafael Juncadella, a la Trobada de Suport Mutu de Nou Barris i a la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (Recercat). A tot això, hem col·laborat també de manera conjunta amb el Consorci del Parc de Collserola, l'Escola Freire, l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, el Casal de Gent Gran "La Cosa Nostra", en el rodatge de la pel·lícula "El 47" i a la Taula Comunitària del Rec.
La preservació i difusió de la memòria històrica serveix per conèixer el passat, entendre el present i definir un bon futur. Per aquest motiu, un any més s’han continuat col·locant a les parets dels edificis i als espais adequats les rajoletes amb una imatge i un breu text explicatiu que, encapçalats amb el títol "Recuperem la memòria" informen d'un indret, d'un personatge o bé d'un fet històric allà ocorregut. Aquest projecte vol senyalitzar la història dels barris relatada des del discurs dels mateixos veïns i veïnes entesos com a testimonis i protagonistes d'uns fets i d'uns indrets que han format part de les seves vides, alhora que es pretén convertir els carrers en un petit museu de petites històries, curiositats i fets. Des de l'any 2022 fins ara s'han col·locat 115 plaques repartides per tots els barris del districte i us animem a que les descobriu. 


La importància de la nostra tasca ha estat motiu de difusió a través dels mitjans de comunicació. Enguany les entrades al blog superen les 541.050 visites. A més d'esdevenir la principal plataforma informativa sobre nosaltres i les activitats que desenvolupem, la seva freqüent actualització el converteix en un diari digital que resumeix periòdicament la feina feta. Pel que fa a les xarxes socials, el grup de Facebook ha arribat als 2.518 membres que llegeixen els articles del blog, participen amb aportacions personals, veuen les activitats que retransmetem en directe i segueixen activament totes les novetats dels barris del districte. Volem animar a aquesta gent que ens dóna suport que vingui a conèixer-nos personalment i es faci sòcia de l'entitat. El compte de Twitter ja compta amb 1.800 seguidors i seguidores, i el d'Instagram és seguit per 1.276 persones. Un mitjà de difusió clàssic i encara vigent des de la fundació de l'entitat són les publicacions en format paper. El butlletí "Petit Arxiu" continua rebent una resposta molt favorable d'aquelles persones que participen en les activitats i requereixen d'un suport complementari informatiu. La revista "L'Arxiu" és encara el gran mitjà que resumeix les activitats i col·laboracions de cada semestre i un excel·lent espai per a la difusió de la història local. Pel que fa a publicacions pròpies, enguany s'han pogut presentar un nou llibre de la Col·lecció Favència i un nou volum de l'Enciclopèdia de Vida.


Un altre reflex de la importància, la qualitat i la utilitat que va prenent la feina que fem són les nombroses visites rebudes de persones, escoles i entitats que s'han interessat pel nostre projecte. Al llarg d'aquests dotze mesos han passat pel local social alumnes de l'Escola Freire, de l'Escola Valldaura, de l'Escola Deià i de l'institut Flos i Calcat, així com membres del Pla Comunitari de Verdum, de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya, de Barcelona en Comú, de Trias x BCN i antigues treballadores de l'Institut Mental de la Santa Creu.
El fons documental any rere any va creixent amb l'adquisició de nous llibres, revistes, dossiers, donacions, fotografies, enregistraments sonors i altres formats d'informació. S'ha continuat amb la digitalització del fons fotogràfic, l'entrada de material convencional i la recepció d'interessants donacions procedents de persones i entitats. Paral·lelament, segueix creixent el fons relatiu a expedients i escriptures de propietat de terrenys i d'edificacions, una rica i interessantíssima informació procedent de diversos arxius i centres de documentació.
El Memorial del Mental, que enguany ha celebrat els 10 anys de la seva creació, s'ha anat consolidant amb la incorporació de nous documents relatius a l'Institut Mental de la Santa Creu i gràcies a les activitats que s'organitzen assoleix una funció de recollir el testimoni tant dels treballadors i treballadores, dels veïns i veïnes i dels pacients, així com donar a conèixer els serveis de Psiquiatria Comunitària i esdevenir una plataforma de reflexió al voltant de la salut mental.


La muntanya de Collserola, una porció de la qual forma part del districte de Nou Barris, més enllà d’ésser un pulmó verd fonamental per a Barcelona i la seva regió metropolitana, és també un indret ric en biodiversitat animal i vegetal, ple d’històries i alhora un pou de patrimoni que cal conservar. Les rutes que organitzem obertes a tot el públic en general pretenen conscienciar d’una manera amena i divertida sobre la necessitat de la seva conservació. Enguany la campanya contra la degradació de la Font de Santa Eulàlia ha estat una de les grans lluites de l’entitat.
Les persones que col·laborem desinteressadament constituïm un equip de treball format per gent senzilla i humil de diferents edats, àmbits i formació al servei de l'entitat i, sobretot, al servei de la gent. En aquests 40 anys hem estat capaços d’afrontar qualsevol repte tot aportant solucions a les dificultats. El sistema de treball emprat i que tants bons resultats ha donat no és pas inflexible sinó que es va revisant sobre la marxa, corregint els punts febles i perfeccionant els punts forts, eliminant allò que és innecessari i introduint noves potencialitats. Malgrat tot, no sempre podem arribar fins on ens agradaria perquè som humans i tenim les nostres limitacions, per bé que any rere any assolim la totalitat o gran majoria dels objectius previstos i, per això, sentim gran satisfacció per la nostra tasca.


En veritat l’Arxiu és un centre de formació humana on tothom qui participa evoluciona com a persona, adquireix experiència, es coneix millor i descobreix les seves qualitats. És per això que animem a tothom qui ho desitgi que vingui i formi part del nostre equip, on tindreu l’oportunitat de despertar la vostra creativitat i professionalitat. Cal un relleu generacional amb la incorporació de persones joves motivades a continuar aquest magnífic projecte al servei de la història i de la cultura en benefici de la comunitat i que vulguin lluitar per un Nou Barris millor. A nivell econòmic, una vegada més s’han complert les previsions d'ingressos i despeses que ens han permès invertir en les principals necessitats. Al marge de les recaptacions obtingudes pel servei de consulta, la venda de publicacions i d'altres recursos, els socis i sòcies constitueixen la principal i més important font d'ingressos. És per això que nosaltres tenim el deure d'escoltar-los i tenir present les seves demandes, peticions i necessitats per a poder ser capaços de correspondre'ls com mereixen amb un projecte atractiu.


Inevitablement, durant aquestes dates es recorden totes aquelles persones estimades que ens han deixat durant el present any. Des d'aquí volem recordar al Ginés Cuesta, al Juanjo Ferreiro, al Pere Adell, al Vicenç Bassachs i al Xavi Cañadas. Als seus familiars els hi enviem una forta abraçada.
Després d’haver assolit els 40 anys de vida veiem com encara ens queda molta feina per fer i moltes idees noves a desenvolupar. Malgrat tot, tenim la satisfacció de què, certament, ho hem fet bé si l'entitat ha acabat esdevenint un referent de primer ordre al districte de Nou Barris i més enllà de les nostres fronteres. Persones, associacions, entitats, mitjans de comunicació i, fins i tot, administracions, venen a consultar el fons documental, a demanar-nos ajut i a què participem amb nous projectes. Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris volem donar les gràcies a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta tasca, a la gent que fa possible la nostra existència i diposita la seva confiança en nosaltres.


Amb els nostres millors i sincers sentiments, us desitgem de tot cor que passeu un BON NADAL i tingueu un FELIÇ I PRÒSPER ANY NOU 2024.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada