dimarts, 30 de juliol del 2024

Conferència a la Biblioteca d'Horta-Can Mariner amb homenatge al Joan Termes



El passat dijous dia 4 de juliol a les 18.00 h va tenir lloc a la Biblioteca d’Horta-Can Mariner la conferència que portava per títol “El barri d’Horta i el seu passat andreuenc”. L’activitat, que comptà amb la presència d’una trentena de persones, va tenir la col·laboració de l’esmentada biblioteca i de l’Associació de Veïns i Veïnes d’Horta. Generalment durant el tercer dimecres de cada mes s'organitza una xerrada en la qual s'exposa un tema històric d’interès general, habitualment relacionat amb els barris del districte d'Horta-Guinardó, que inclouen una presentació audiovisual per part d’una persona coneixedora del tema en qüestió. És quelcom obert al públic i s’estableix un col·loqui final per intercanviar impressions.
La xerrada, acompanyada d’un PowerPoint per il·lustrar i fer més amenes i comprensives les explicacions, va anar a càrrec del company i president de l’Arxiu, Jordi Sànchez i Ruiz, acompanyat en la presentació de Mokhtar Ayouni, president de la citada entitat veïnal. Aquest es va encarregar de donar la benvinguda al públic assistent, alhora que va lamentar que hagués de ser ell qui estigués a la taula en comptes del Joan Termes Roig degut al seu recent traspàs. Precisament abans de començar la xerrada es va procedir a fer un minut de silenci a la seva memòria.


El torn de paraula va passar a mans del Jordi, el qual va destacar que aquesta conferència era especialment emotiva pel fet de recordar al Joan. També va tenir unes paraules especials en record del citat activista veïnal, del qui va explicar com el va conèixer i quina relació va tenir amb ell i amb l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, d’on va ser soci i va participar tant desenvolupant activitats com col·laborant a la revista “L’Arxiu”, on al número 86 d’aquest primer semestre s’ha publicat un article pòstum.
Entrant en matèria, la conferència es va centrar en donar a conèixer aquells territoris d’Horta que van formar part de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar. Es destacaren aspectes com ara que el poble de Sant Andreu de Palomar va ser el segon municipi més gran del pla de Barcelona; que l’actual districte de Sant Andreu inclou territoris dels antics pobles de Sant Joan d’Horta i Sant Martí de Provençals, així com una franja del terme municipal de Santa Coloma de Gramenet; i que tota la part andreuenca d’Horta-Guinardó formava part de la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina.


Referent a l’evolució dels districtes municipals, el 1897 amb l’agregació de Sant Andreu de Palomar a la ciutat de Barcelona el poble va passar a ser el Districte 9è tot agregant el nucli de La Sagrera pertanyent al poble de Sant Martí de Provençals, que també va passar aquell mateix any a la capital catalana. El 1904 quan s’agregà el municipi de Sant Joan d’Horta a una meitat passà a formar part del Districte 9è, de manera que es convertí en el més gran de la ciutat. El 1924 s’agrega al Districte 9è una part corresponent al sector de la Sagrada Família i el 1949 es creà el districte 12è i es va definir així una nova frontera, el passeig de Maragall, una configuració administrativa que ens ha arribat fins a l’actualitat amb només lleus modificacions.
En l’apartat de nomenclatura es va fer referència als canvis de noms de carrers produïts per decisió municipal de l’Ajuntament de Barcelona i, en particular, per acabar amb les duplicitats, sempre a favor de la capital catalana. A mode de curiositat, existeix una placa del carrer de Folc, una via oficialment desapareguda i que antuvi esdevingué l’antiga frontera entre els antics pobles Sant Andreu de Palomar i Sant Joan d’Horta.


No va faltar un apartat dedicat a les masies i heretats. Es va fer referència a la Torre Querol, San Sant Genís, Can Quintana, San Guix, San Sabadell, Torre Miralles i Can Carabassa. Altres elements explicats van ser la Mina de Can Quintana, l’aqüeducte de Dosrius i les Cases de l’Arterà
En quant a elements de patrimoni viu, es va reivindicar la placa del segle XIX del carrer de València, actual carrer del Duero (cantonada amb Sant Alexandre), actualment vandalitzada, per tal que es pugui recuperar i reconstruir, doncs és l’única encara existent i que conserva la denominació anterior a l’agregació a Barcelona.
Acabada la xerrada el públic assistent, molt satisfet per la qualitat de les explicacions i pel caràcter inèdit d’una part de la informació, va respondre amb un foert aplaudiment i, seguidament, va tenir l’oportunitat de preguntar i de fer comentaris personals. Per aquelles persones que vulguin saber-ne amb més detalls, l’acte va ser enregistrat pel company Arnaldo Gil, muntat pel company José María Medina i posteriorment penjat a la nostra pàgina de Youtube a disponibilitat de tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada