dilluns, 9 de setembre del 2024

L’Arxiu assisteix a la preestrena d'“El 47”


L’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha tornat de les vacances d’estiu començant de la millor manera com ha estat en qualitat de convidat en una presentació prèvia a l’estrena de la pel·lícula “El 47”, amb catifa vermella i glamour inclosos. Descartat l’espai esportiu conegut com a El Campillo de la Virgen per üestions meteorològiques, finalment la gala va tenir lloc el passat dimecres dia 4 a la sala gran dels multicinemes Aribau (sala 5 antiga Aribau Cinema). Entre els personatges famosos destacats van assistir a la preestrena el director del film Marcel Barrena, l’actor Eduard Fernández que encarna el personatge del Manuel Vital, les actrius Zoe Bonafonte i Clara Segura i els actors Carlos Cuevas i David Verdaguer, a més d’altres intèrprets del repartiment. L’humorista Andreu Buenafuente es va encarregar de presentar l’acte. També hi estigueren presents el ministre de Cultura Ernest Urtasun, l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni, el fundador de l’ONG Open Arms Òscar Camps, l’ex-alcaldesa de Barcelona Ada Colau, així com també Laia Manzanares, Quim Ávila, Miki Esparbé, José Corbacho, Roger Guitart, Cristina Plazas, Alfons Nieto, Jaume Balagueró, l’exdiputada i directora de la Fundació Catalunya Europa Llegat Pasqual Maragall Dolors Camats i els tres fills de l’exalcalde i expresident Pasqual Maragall:  Airy, Guillem i Cristina.


No només va acudir gent famiosa i de la faràndula sinó també fins a 250 veïns i veïnes del barri de Torre Baró que participaren com a figurants, a més de familiars autèntics del Manuel Vital. La cantant i compositora Valeria Castro s’encarregà d’interpretar el tema principal de la pel·lícula “El borde del mundo”. A tot això va haver un fort desplegament dels mitjans de comunicació.
Per part de la nostra entitat van estar presents les companyes i companys Carmen Ríos, Gemma Mateo, Marga Sànchez, Mari Carmen Vila, Marta Grau, Montse Argente, Núria Climent, Antonio Silva, Arnaldo Gil, Jordi Sànchez, José María Medina i Josep Maria Babí.
Forts i llargs aplaudiments de dos minuts de durada, llàgrimes d’emoció del públic assistent des del minut 1 de la pel·lícula i comentaris positius en general tant per la qualitat cinematogràfica de la cinta com per la interpretació fidel que fa l’actor Eduard Fernández del Manuel Vital, així com per l’ambientació aconseguida i la narració d’esdeveniments històrics. Remarcar que, als títols de crèdit finals, s'anomenen l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i al company Arnaldo Gil, cosa que no podia faltar.


En línies generals “El 47” tracta bàsicament sobre el segrest que l’activista veïnal i conductor d’autobús a Transports de Barcelona, Manuel Vital Velo (Valencia de Alcántara 1923 – Barcelona 2010), va fer el 6 de maig de 1978 de l’autobús de la línia 47 que ell mateix conduïa per reivindicar transport públic al barri de Torre Baró després d’haver rebut tantes negatives tant per part de l’Ajuntament de Barcelona com de la Companyia al·legant que l’estat dels carrers ho impedia. Aquella acció tingué el suport popular dels veïns i veïnes del barri. A més d’aquest esdeveniment, també es reflecteixen altres problemes que patia el barri, format bàsicament per cases d’autoconstrucció, com ara la manca de subministres bàsics com l’aigua i d’equipaments. El fenomen de la immigració de persones procedents d’arreu d’Espanya, la llengua i la situació política dels anys de la Transició són altres temes que es tracten amb especial sensibilitat. Va ser rodada entre els mesos de juny i juliol del 2023 a espais com la muntanya de Collserola, Horta, El Carmel i, per descomptat, a Torre Baró, a més d’altres indrets com davant l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona, a la plaça de Sant Jaume.


Els figurants que representen als veïns i veïnes que van col·laborar i donar suport al segrest de l’autobús van sortir majoritàriament del mateix barri de Torre Baró, arribant-se a presentar fins a 900 persones de totes les edats, algunes d’elles autèntics participants del segrest del 1978 i d’altres els seus familiars i descendents. Produïda per The Mediapro Studio, ha comptat amb la participació de Televisió de Catalunya (TVC) i Radiotelevisión Española (RTVE) i ha estat distribuïda per A Contracorriente Films. Després d’una presentació per als conductors i altres directius de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) el divendres dia 6 pel matí, a la tarda es va estrenar a les sales de cinema de Barcelona. De moment ha començat amb molt bon peu, amb força èxit de públic i bones sensacions.

Fotos: José María Medina i Marta Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada