Acomiadem el mes d’octubre tot fent un breu repàs a les activitats que s’han realitzat. Mereix destacar que, una part d'aquestes, han estat especialment centrades a commemorar els 40 anys de la creació del Districte 9 o de Nou Barris. L'organització ha anat a càrrec del Districte amb la col•laboració i participació de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, que ha tingut un paper actiu i decisiu.
El dijous dia 10 es va traslladar al castell de Torre Baró l’exposició “Fonts de Nou Barris”. La mostra, que es podrà visitar fins el 29 de desembre, és gratuïta i dirigida a tot el públic en general. Al llarg dels plafons, tant les imatges com els textos expliquen que la història de les fonts de Nou Barris ha anat lligada a un passat rural, darrere de les quals hi ha hagut les mines d'aigua i les masies del territori que les van gestionar per garantir l'aigua imprescindible i aprofitar-la pels diferents usos. En l'actualitat es pot observar com les fonts s'han anat assecant progressivament, en bona part degut als efectes del canvi climàtic.
El dilluns dia 14 a les 19.00 h va tenir lloc al pati de la Seu del Districte de Nou Barris (antic edifici del Mental) la presentació de l’exposició “40 anys fent districte. Nou Barris (1984-2024)”. Per commemorar que fa quatre dècades es va crear el nou districte de Nou Barris, es va decidir d’organitzar una exposició d’imatges i textos, juntament amb un vídeo, que resumeixen aquest període de transformació, tot recordant els esdeveniments més notables, especialment les lluites veïnals que van contribuir a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes dels barris, a més de les corresponents accions municipals. La mostra, que va durar fins el diumenge dia 27, va ser gratuïta i dirigida a tot el públic en general.
El diumenge dia 20 a les 12.00 h del migdia va tenir lloc davant la masia de Can Valent, a l’avinguda de Río de Janeiro amb el carrer del Pintor Alsamora, la xerrada “Història de la masia de Can Valent”, a càrrec del company i president de l’Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. A mode de curiositat, van estar presents la néta i el besnét dels últims masovers de l’esmentat casalot, els quals van acompanyar al públic assistent tot reivindicant un ús social de l’edifici. El company i músic Antoni García Iranzo va amenitzar l’activitat brindant a tothom amb unes cançons.
El dimecres dia 23 a les 18.30 h a la Sala de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris va tenir lloc una conferència sobre la història de Nou Barris a càrrec del Manel Martín Pascual (soci de l’Arxiu i membre del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias) i el nostre company i president de l’Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. El Manel es va centrar en la història de Nou Barris anterior a la creació del districte, quan el territori formava part del nord de Sant Andreu. El Jordi va continuar amb el relat més contemporani, és a dir, una vegada es va formar el districte l’any 1984 fins a l’actualitat. En la presentació, benvinguda i cloenda hi estigueren a la taula la nostra companya Montse Argente i el regidor del districte de Nou Barris Xavier Marcé.
Paral·lelament a la mateixa data i hora va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) les Històries de Cafè titulades “Relats familiars al voltant de cuidar, acompanyar i sostenir”. L’activitat va estar organitzada pel Memorial del Mental, que porta la nostra companya Mercedes Hidalgo, amb la col·laboració del Centre Cultural Ton i Guida i AFEM Nou Barris (Associació de Familiars de Malalts Mentals). El propòsit ha estat que, des dels relats de familiars de persones en tractament, es pogués obrir a tothom en general per compartir l’experiència sobre la complexitat de cuidar, de com sostenir i sostenir-nos, d’allò que ens ha donat esperança i ajuda, així com tot el què anés sorgint a partir dels testimonis i les aportacions personals dels participants.
El dijous dia 24 a les 13.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) un esdeveniment gens habitual però força original i singular: l’enregistrament en directe d’un ball de flamenc a càrrec d’artistes de l’escola de ball La Tani. Sota el títol “La mesa que baila / La mesa que enseña”, aquesta idea de l’artista, comissari, crític d’art, investigador, editor i especialista en cultura flamenca Pedro G. Romero, serà una pel·lícula i una sèrie de tretze capítols, que parlarà de Barcelona i el flamenc a Nou Barris des d’una exploració de la bogeria a les dissidències sexuals, des de la infància a l'emergència subalterna i des de la migració fins a la complexitat gitana sota el comú del popular. Tot plegat s’emmarca dins del projecte del Víctor Jaenada titulat “Pajarracos, pájaros y pajaritos”, amb motiu de la participació a la Biennal Nòmada Europea Manifesta 15 Barcelona Metropolitana.
El divendres dia 25 a les 18.00 h va tenir lloc a la Sala de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris la taula rodona “Nou Barris. 40 anys fent districte”. L’activitat va comptar amb cinc tertulians: la Carmen Andrés (regidora de Nou Barris entre el 2007 i el 2011), l’Irma Rognoni (regidora de Nou Barris entre el 2011 i el 2015), la Janet Sanz (regidora de Nou Barris entre el 2015 i el 2019), l’Aurora Álvarez “Yoyi” (presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Verdum) i el nostre company Arnaldo Gil en representació de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. La periodista i escriptora Ruth Rodríguez fou la moderadora mentre que la benvinguda i la cloenda anà a càrrec del regidor del districte de Nou Barris Xavier Marcé.
Finalment, el dissabte dia 26 va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) el seminari “El patrimoni: una qüestió de futur”, on van participar representants de centres d’estudis i entitats tant de Nou Barris com d’arreu de Barcelona que defensen tant el patrimoni com la memòria històrica. De 9.00 h a 9.30 h va haver l’acollida i benvinguda del públic participant; de 9.30 h a 9.45 h es va fer la inauguració de l’activitat; de 9.45 h a 10.30 h es va fer la conferència inaugural titulada “El patrimoni, una qüestió de futur” a càrrec de la companya Neus González; de 10.30 h a 11.30 h el company Arnaldo Gil va fer la xerrada ”Què ha fet i fa l’Arxiu pel patrimoni de Nou Barris?”; de 12.00 h a 12.30 h van fer la seva aportació altres entitats de Barcelona que van explicar les seves experiències patrimonials; de 15.00 h a 16.30 h va haver una taula rodona dedicada a les accions patrimonials i memorialístiques a Nou Barris; i de 16.30 h a 17.00 h es van presentar les conclusions i es va procedir a fer la cloenda.
Fotos: AHRNB, Nou Barris En Comú, Nou Barris.Net.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada