dimarts, 1 d’octubre del 2024

Nova presentació del llibre “Nou Barris: els barris històrics”


El passat dimecres dia 25 de setembre a les 19.00 h va tenir lloc a la llibreria papereria Abacus Cooperativa del carrer Gran de Sant Andreu 54-56 una nova presentació del llibre "Nou Barris: els barris històrics", escrit pels companys Jordi Sànchez i Ruiz i Marta Grau i Serrat. L'acte va gaudir de força públic assistent i les explicacions anaren a càrrec dels dos autors abans esmentats. El Jordi Petit i Gil, historiador, genealogista, arqueòleg, professor de secundària i membre del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, també hi estigué present a la taula com a presentador i expositor. Anteriorment l'esmentada publicació ja havia estat presentada al Saló de Plens del Consell del Districte de Nou Barris, a la seu de l'Arxiu, a l'Abacus Cooperativa del passeig de Fabra i Puig i al Centre Cívic Trinitat Vella.


Mereix destacar que el fons fotogràfic de l'Arxiu ha estat un suport fonamental de cara a fer realitat el llibre, a més de les aportacions per part de veïns i veïnes del districte de Nou Barris o de gent que antuvi va arribar a viure-hi. També han estat consultats els fons fotogràfics dels districtes d'Horta-Guinardó i Sant Andreu per la vinculació històrica i territorial.
El resultat, continuació del llibre "Nou Barris desaparegut" publicat pels mateixos autors l'any 2017, és un treball de 184 pàgines format per 164 imatges de diferents èpoques i anteriors a 1984, la gran majoria d'elles inèdites. S’ofereixen dues perspectives diferents. En primer lloc, hi ha una visió aèria de cadascun dels barris on s’observa la transformació i el creixement urbanístic del llarg de la segona meitat del segle XX. En segon lloc hi ha una visió a peu de carrer per donar a conèixer un Nou Barris desconegut per la gran majoria de gent, oblidat pel que feia a equipaments i serveis, fet que esdevingué el detonant de l’esperit de lluita i reivindicació que ha arribat fins els nostres dies.


El pròleg ha anat a càrrec de la companya Montse Argente. En el PowerPoint que es va passar es va fer una bona mostra de les fotografies seleccionades, tant les vistes a vol d'ocell com les dels catorze barris que conformen l'actual districte de Nou Barris, més la Trinitat Vella perquè aquest indret havia format part dels 9 Barris fins el 1984 que es va integrar al districte de Sant Andreu. El treball presenta, en definitiva, com ha canviat Nou Barris, un Nou Barris  que encara molts recorden i continúa present en la memòria d'aquesta gent. Com a novetat, destacar que s’han afegit aspectes històrics inèdits, fruit de la recerca i la investigació més recent.


El públic assistent va participar comentant el contingut de les imatges i aportant les seves vivències personals. El llibre, editat per Efadós té un preu als venda de 23€ i està integrat en la col·lecció "Catalunya desapareguda", una línia iniciada el 2016 per tal de tractar aspectes concrets del passat, dels que ignorem però mereixen ser recuperats. L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris disposa d'exemplars a la venda, com també les sucursals d'Abacus Cooperativa, entre d'altres llibreries.

Fotos: Miquel-Antoni Romàn i Pérez.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada