dilluns, 14 d’octubre del 2024

Passejades pels Indians, el Congrés i la Torre Llobeta i Vilapicina


Durant aquest final d'estiu i principis de tardor, com és costum, s'han efectuat les ja tradicionals passejades de barri per la barriada dels Indians, el barri de La Torre Llobeta i Vilapicina i la barriada del Congrés, totes tres celebrades amb motiu de les festes majors corresponents a cada nucli. La primera de les passejades va tenir lloc el passat divendres 27 de setembre, la quarta edició de la passejada per la barriada dels Indians, al districte de Sant Andreu. L'activitat, que es ve celebrant des de l’any 2019, va estar organitzada per l’Associació de Festes dels Indians amb la col·laboració de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians (Vocalia de Memòria Històrica de l'Associació de Veïns i Veïnes del Congrés-Indians). A les 18.00 h es va congregar el públic assistent al punt de trobada que, com és costum, va ser a la plaça del Rom Cremat (Jordi de Sant Jordi amb Piner del Río). Les explicacions anaren a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, i també de Ricard Sas i Filella, de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians. Després de donar la corresponent benvinguda es va oferir el butlletí "Petit Arxiu" (que ja ha arribat al número 155) dedicat a aquest itinerari, el qual va tenir un total de 13 parades: 1) la plaça del Rom Cremat; 2) l’escola Pompeu Fabra; 3) la plaça de les Havaneres; 4) la plaça de Maragall; 5) els equipaments del passeig de Maragall; 6) el casal de barri Congrés-Indians; 7) l’Institut L’Alzina; 8) l’escola Doctor Ferran i Clua; 9) els jardins de Jaume Ferran i Clua; 10) la plaça sense nom (cruïlla entre el passeig de Maragall i el carrer de Ramon Albó); 11) la futura plaça situada a l’illa formada pels carrers de Puerto Príncipe, Felip II, Matanzas i Garcilaso; 12) la plaça dels Indians; i 13) els Jardins de Villa Clara.


La segona passejada va tenir lloc el passat dissabte dia 5 d’aquest mes d’octubre per la barriada del Congrés, també al districte de Sant Andreu. Igual que l'anterior, l'activitat també va estar organitzada amb la col·laboració de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians (Vocalia de Memòria Històrica de l'Associació de Veïns i Veïnes del Congrés-Indians). A les 10.30 h del matí es va congregar el públic assistent a la plaça del Cardenal Cicognani, un punt de trobada diferent respecte a d’altres anys. Les explicacions anaren a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, i també de Ricard Sas i Filella, de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians. Després de donar la corresponent benvinguda es va oferir el butlletí "Petit Arxiu" (que ja ha arribat al número 156) dedicat a aquest itinerari, el qual va tenir un total de 13 parades: 1) la plaça del Cardenal Cicognani; 2) l’escola Sants Innocents; 3) el carrer del Cep; 4) l’institut La Salle-Congrés; 5) l’escola Arrels; 6) l’espai Fundació “La Caixa-Congrés”; el carrer de l’Espiga; 8) l’edifici de Delmir de Caralt; 9) el passatge de l’Arquitecte Millàs; 10) el passatge de l’Esperança; 11) la plaça del Virrei Amat; 12) el pavelló municipal Virrei Amat-Ramon Aldrufeu; i 13) l’institut Barcelona-Congrés. Enguany, a diferència de les edicions anteriors, es va pensar una ruta per fora de les fronteres estrictes de l’actual barriada del Congrés, doncs tot just en el moment en què es va concebre la seva urbanització a mitjans del segle XX, es va integrar inicialment una part de l’actual barri de Vilapicina i la Torre Llobeta, ja al districte de Nou Barris.


I la tercera passejada es va dur a terme a l’endemà diumenge dia 6 pel barri de La Torre Llobeta i Vilapicina, amb la col·laboració de la corresponent Associació de Veïns i Veïnes de l’esmentat barri i que enguany arriba a la vuitena edició. Les explicacions han anat a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. A les 108.00 h del matí es va congregar el públic assistent al punt de trobada que ha estat la plaça del Virrei Amat. Després de donar la corresponent benvinguda es va oferir el butlletí "Petit Arxiu" (que ja ha arribat al número 157) dedicat a aquest itinerari, el qual va tenir un total de 14 parades: 1) la plaça del Virrei Amat; 2) la torre dels Anglesos; la plaça de Santa Eulàlia; 4) Can Costa dels Xiprers; 5) Can Gaig; 6) el carrer d’Espiell; 7) el carrer de Petrarca; 8) el carrer del Duero i Can Castellà; 9) la plaça de Bacardí; 10) el torrent de Can Mariner; 11) el carrer de Feliu i Codina; el carrer del Mestre Dalmau; 13) Can Lapeira; i 14) el passeig de Fabra i Puig. En aquesta edició s’ha recorregut un espai que actualment forma part del barri del Turó de la Peira i d’altres que formen part administrativament del districte d’Horta-Guinardó, per bé que, històricament, havien pertangut al nucli de Santa Eulàlia de Vilapicina.




Els itineraris de totes tres passejades han estat dissenyats sota el criteri de què cada any es facin variacions en els recorreguts per no haver de repetir sempre el mateix i així poder permetre l'explicació d'aquells indrets més desconeguts. D'aquesta manera es compensen els espais que en anteriors edicions no va ser possible de visitar. No cal dir que l'èxit de públic que han assolit reflecteix clarament l'interès popular existent per la memòria local, motiu pel qual generen sempre força expectació.

Fotos: AHRNB, Arnaldo Gil, Carles Benito.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada