divendres, 6 de desembre del 2024

Activitats de l’Arxiu de finals de novembre


Finalitzem la darrera setmana del mes de novembre havent treballat de manera força intensiva amb tot un seguit d’activitats molt interessants que han estat en línies generals un notable èxit de públic.
El dimarts dia 26 a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu la conferència titulada “Patrimoni i memòria a Nou Barris” a càrrec de la companya Neus González Monfort, col·laboradora de l'entitat i que, a més, és doctora en Didàctica de les Ciències Socials i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La presentació i la cloenda anà a càrrec de la companya Montse Argente. La xerrada es va estructurar en quatre grans blocs: identitats (on es va fer referència a la interseccionalitat, als estereotips i a les representacions socials), patrimoni (on es va parlar de la capacitat d'elecció, de decisió, d'aprenentatge i de les fonts històriques), memòria (història i democràcia) i el paper de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris (pensar i formar ciutadania crítica, emmagatzemar fonts històriques, recopilar i divulgar, agitar culturalment, formular preguntes, reivindicar identitats, situar memòries, proposar i actuar, compartir reflexions; donar elements per reflexionar i construir identitats, patrimonis i memòries; i imaginar futurs amb les persones protagonistes de Nou Barris). Acabada la xerrada, el públic assitent va tenir l'ocasió de formular preguntes i aportar opinions personals. L'acte, que va acabar amb un fort aplaudiment, ha estat enregistrat i es pot visualitzar a través de la nostra pàgina de Youtube per aquelles persones que vulguin saber amb més detall de què es va parlar.


El dijous dia 28 va tenir lloc de 17.00 h a 20.00 h al Centre Cultural “La Model” (antiga Presó Model, al carrer d’Entença nº155) la jornada que portava per títol “Turismes i memòries a la ciutat de Barcelona”. L’activitat, organitzada per Alba Sud (centre independent de recerca en turisme des de perspectives crítiques) amb el suport de Barcelona Activa, va pretendre ésser un espai de trobada per a entitats memorials, arxius populars i entitats, així com també per a investigadores i investigadors que treballen la recuperació de la memòria i s’han vist travessades d’alguna manera pel turisme. Es va plantejar com el binomi turisme i memòria genera molts dubtes entre les entitats memorials i culturals, sobretot si situem la discussió en contextos tan turistificats com ara la ciutat de Barcelona. La companya Montse Argente Jiménez, com a representant de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, va ser una de les participants i ho va fer en la Taula 2 “Memòries subalternes”.


El divendres dia 29 a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu la presentació del llibre “Relatos de un tiempo vivido” a càrrec del seu escriptor i soci de l’entitat, José Molina Ayala. L’acte va constar d’una teatralització (lectures de fragments del llibre) a càrrec de diversos membres dels moviments associatius de Nou Barris, acompanyada d'unes projeccions (videoclips) més unes entrevistes. L’obra recopila episodis de la història contemporània de Nou Barris, tot fent referència a les lluites veïnals i al paper que tingueren les associacions de veïns i veïnes de cara a assolir millores en la qualitat de vida dels barris. Es fa un recorregut per la immigració dels anys 50, les barraques de la Perona, el barri del Turó de la Peira, les lluites socials i polítiques dels anys 60, 70 i 80, les execucions dutes a terme durant el franquisme, el període de la Transició i l'arribada de la democràcia, a més d'altres relats de la vida quotidiana. A llibre es reflecteix l'esforç i la complicitat de milers de dones i homes que van fer possible els canvis en les precàries condicions de vida en aquests barris de Barcelona, mancats d'equipaments socials i culturals i que, alhora, van fer possible l'arribada de la democràcia en els durs anys de la lluita antifranquista. El treball és un compendi d'experiències personals de l'autor de les quals tots en formem part d'alguna manera. Són, en definitiva, històries col·lectives vives a la nostra memòria.
Remarcar que l’autor, entre els anys 1974 al 1982 fou president de l'A.V. Turó de la Peira-Vilapicina-Ramon Albó, on va participar en diverses lluites. Actualment és jubilat i viu fora de Barcelona, però no es perd els actes culturals i reivindicatius que fan al districte de Nou Barris i col·labora en l'associació Attikus. El llibre, del qual un exemplar signat per l’autor forma part de la biblioteca de l’Arxiu, està editat per Edicions Amigues de les Lletres i conté un total de 605 pàgines.


I el dissabte dia 30 es va fer la passejada de barri titulada “Ruta històrica La Pintada”. El punt de trobada va ser a la seu de l’Arxiu va a les 12.30 h. La passejada va tenir com a punts d’interès aquells espais urbans que quedaren recollits en l’exposició “La Pintada”, dels quals es va explicar el seu context històric i els carrers on es van produir les accions reivindicatives. La mostra, organitzada pel fotògraf David Garcerán i l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, es pot visitar al Centre Cívic Can Basté fins al 25 de gener de 2025 i és un retrat fotogràfic i històric de Nou Barris a través de les seves pintades (murals i pancartes) reflex informatiu de les protestes i les reivindicacions. Els indrets que es van visitar van ser el mercat de Montserrat, l'Ateneu Popular de Nou Barris, la ronda de Dalt (II cinturó), el "bloc fantasma", el camp de futbol de les Roquetes, la Via Júlia, la seu de l'A.V. Prosperitat, l'església de Santa Engràcia, la plaça d'Ángel Pestaña, l'encreuament dels carrers d'Argullós i Vinyar (lluita dels semàfors), la plaça Verda de la Prosperitat, l'institut Sant Andreu-Valldaura, la plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker, la plaça de la República, els blocs de Calinova, l'antic edifici de l'Institut Mental de la santa Creu (actual seu del Districte de Nou Barris), l'indret on va morir en Facerías (carrer del Doctor Pi i Molist amb passeig de Verdum), els jardins de Pilar Espuña i Domènech, les Basses i la masia de Can Basté.


A tot això, durant el mes de novembre han continuat vigents les exposicions “Fonts de Nou Barris” al castell de Torre Baró i “Murmuris: un viatge al passat que ens condueix al futur” al vestíbul de l’Espai Via Favència (seu de l’Arxiu). Per al mes de desembre s’esperen diverses activitats que posaran punt i final al present curs dedicat a les identitats dels barris i al 40è aniversari de la creació del Districte 9è o de Nou Barris.

Fotos: Arnaldo Gil, José María Medina i Montse Masssot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada