dimarts, 24 de desembre del 2024

MISSATGE DE NADAL 2024


Amics i amigues:

Un any més, des de la seu de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us volem felicitar les festes de Nadal. I com és costum en aquestes dates tan entranyables, les primeres paraules seran per a expressar-vos els nostres millors i sincers desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat. Tanquem un curs dedicat a les identitats territorials i a celebrar el 40è aniversari de la creació del Districte 9 o de Nou Barris, d'acord amb la nova divisió administrativa de la ciutat. Al marge de les activitats oficials programades per l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Nou Barris, com a entitat cultural sense ànim de lucre hem tingut un paper actiu, fonamental, complementari i decisiu. La riquesa documental del fons de l’Arxiu sumada a la professionalitat de les persones que col·laboren desinteressadament, ha possibilitat d’efectuar un repàs general i alhora exhaustiu de l’evolució i transformació del districte al llarg de quatre dècades, així com dels seus barris i barriades. Inevitablement s’ha fet referència ineludible als moviments veïnals, als líders veïnals, a les lluites socials i a l’evolució territorial i administrativa, des de la pertinença a l’antic poble de Sant Andreu de Palomar fins a la constitució actual en districte municipal amb 13 barris.


La nostra satisfacció ha estat que els actes commemoratius hagin assolit força èxit ciutadà, una merescuda valoració positiva i, el més important, que Nou Barris passi a ser vista amb uns altres ulls, tot trencant estereotips. Per commemorar aquesta efemèride s’han desenvolupat nombroses activitats obertes al públic que han tingut un notable èxit de participació, fet que demostra l’interès clarament creixent per la memòria històrica local. El balanç d'aquest 2024 ha estat de 9 exposicions, 5 presentacions, 10 passejades de barri, 2 jornades, 12 conferències i xerrades, 4 actes, 3 Històries de Cafè, 1 ruta per Collserola, 1 cine fòrum, 1 seminari i 1 gravació.
Com és habitual, s’ha fet presència a la Diada de Sant Jordi, a la Nit dels Museus, a la Jornada de Recerca Històrica dels Barris, a La Cultura va de Festa, en l’aniversari de la recuperació i obertura al públic del Castell de Torre Baró, al Premi Rafael Juncadella, a la Trobada de Suport Mutu de Nou Barris, a les Jornades Europees de Patrimoni i a la Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (Recercat). A tot això, hem col·laborat també de manera conjunta amb la Taula Comunitària del Rec Comtal, el Casal de Gent Gran la Cosa Nostra, la FAVB, l'escola Antaviana, l'escola Marta Mata, Mediapro, l’escola Freire, l’A.V. Verdum, Alba Sud, l’A.V. Congrés-Indians, l’Escuela de la Tani & Pedro G. Romero, el Districte de Nou Barris, l’A.V. de Vilapicina i la Torre Llobeta, el MUHBA i la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova.


Dins la nostra política de preservació i difusió de la memòria històrica per conèixer el passat, entendre el present i definir el futur, hem continuat col·locant als espais públics les rajoletes amb una imatge i un breu text explicatiu que, encapçalats amb el títol "Recuperem la memòria" informen d'un indret, d'un personatge o bé d'un fet històric allà ocorregut. La iniciativa senyalitza la història dels barris relatada des del discurs dels mateixos veïns i veïnes entesos com a testimonis i protagonistes d'uns fets i d'uns indrets que han format part de les seves vides, alhora que es pretén convertir els carrers en un petit museu de petites històries, curiositats i fets.
La importància de la nostra tasca és motiu de difusió pels mitjans de comunicació. Enguany les entrades al blog superen les 616.645 visites. Pel que fa a les xarxes socials, el grup de Facebook ha arribat als 2.578 membres, el compte d’X (abans Twitter) en té 1.210, el canal de Youtube 58 i el d'Instagram 1.619. Paral·lelament, però, els mitjans de difusió clàssic en format paper continuen rebent una resposta molt favorable. En aquest 2024 s’han editat 7 números del butlletí "Petit Arxiu" així com 2 números semestrals de la revista "L'Arxiu" la qual ha anat renovant i introduint millores en el format i ha augmentat el nombre de persones col·laboradores en la redacció d’articles.


Un altre reflex de la importància de la nostra feina són les nombroses visites rebudes de persones particulars, escoles i entitats de diversa índole que s'han interessat pel nostre projecte social, cultural, patrimonial i històric. Al llarg d'aquests dotze mesos han passat per la seu de l’Espai Via Favència els alumnes de l'escola especial Can Carreras, els alumnes de l'escola Antaviana, els alumnes de l'escola Prosperitat, l'Antonio Baños, Livemedia, l'Andrés Naya, la Cadena Ser i en Pedro G. Romero.
Any rere any el fons documental es va farcint amb l'adquisició de nous llibres, revistes, dossiers, donacions, fotografies, enregistraments sonors i altres formats d'informació. S'ha continuat amb la digitalització del fons fotogràfic, l'entrada de material convencional i la recepció d'interessants donacions procedents de persones i entitats. A tot això, segueix augmentant el fons relatiu a expedients i escriptures de propietat de terrenys i d'edificacions, una rica i interessantíssima informació procedent de diversos arxius i centres de documentació.
El Memorial del Mental segueix consolidant-se amb la incorporació de nous documents relatius a l'Institut Mental de la Santa Creu i gràcies a les activitats periòdiques que s'organitzen, tot recollint el testimoni dels treballadors i treballadores, dels veïns i veïnes i dels pacients, donant així a conèixer els serveis de Psiquiatria Comunitària i esdevenint una plataforma de reflexió al voltant de la salut mental.


No podem ignorar la nostra preocupació per Collserola i el patrimoni de Nou Barris. Les rutes que organitzem per la muntanya serveixen per gaudir de la natura i, alhora, per aprendre i valorar aquest pulmó verd des d’una òptica històrica, patrimonial i mediambiental. Paral·lelament, continuem reclamant a les administracions la protecció d'aquells edificis i elements en perill de desaparició i que considerem imprescindible la seva conservació. No és una feina fàcil i, per això, sovint necessitem el suport de persones, associacions i entitats. Seguirem treballant perquè aquest patrimoni no desaparegui, esdevingui un factor d’integració de les barriades i es rehabiliti tot atorgant-li ús social.
A nivell econòmic, una vegada més s’han complert les previsions d'ingressos i despeses que ens han permès invertir en les principals necessitats. Al marge de les recaptacions obtingudes pel servei de consulta, la venda de publicacions i d'altres recursos, els socis i sòcies constitueixen una vegada més la principal i més important font d'ingressos. És per això que nosaltres tenim el deure d'escoltar les seves demandes, peticions i necessitats per a poder ser capaços de correspondre'ls com mereixen amb un projecte atractiu.


Les persones que col·laborem desinteressadament constituïm un equip de treball al servei de les persones. El sistema de treball emprat i que tant bons resultats ha donat es va revisant sobre la marxa, corregint els punts febles i perfeccionant els punts forts, eliminant allò que és innecessari i introduint noves potencialitats. L'entitat és en veritat un centre de formació humana on tothom qui participa evoluciona, adquireix experiència, es coneix millor a sí mateix i descobreix les seves qualitats. És per això que animem a tothom qui ho desitgi que vingui i formi part del nostre equip, on despertareu la vostra autenticitat, creativitat i professionalitat.
Inevitablement, durant aquestes dates es recorden totes aquelles persones estimades que ens han deixat durant el present any. Des d'aquí volem recordar a Joan Termes Roig, Josep Berengué, Manuel Gómez i Quimeta Fumadó. Tots plegats han estat referents fonamentals que passaran a formar part de la memòria històrica de Nou Barris per les seves valuoses aportacions, per la seva feina, la seva lluita, el seu compromís social i, sobretot, la seva humanitat. Als seus familiars els hi enviem una forta abraçada.


Molt ràpid passen els anys i anem de camí vers les noces d’or, però per això encara falta i, mentrestant, ens queda força feina per acabar i nous objectius a assolir. Malgrat tot, tenim la satisfacció de què ho hem fet bé si l'entitat és un referent de primer ordre al districte de Nou Barris i més enllà de les nostres fronteres. Persones, associacions, entitats, mitjans de comunicació i, fins i tot, administracions, venen a consultar el fons documental, a demanar-nos ajut i a què participem amb nous projectes. En aquest sentit, no podem evitar de fer referència a l'equip de gent que l'any passat va venir a documentar-se per fer realitat la pel·lícula "El 47" que tant èxit de públic i de crítica cinematogràfica ha tingut. És motiu d'orgull i de satisfacció haver contribuit en un projecte que, a través de la gran pantalla, s'ha fet memòria històrica i ha servit per posar en valor la importància de les lluites veïnals en general i dels transports públics en particular en aquells barris de difícil accessibilitat com ara Les Roquetes i Torre Baró, entre d'altres. A tot això, esmentar que és molt bona noticia la nominació a 14 premis Goya que otorga l'Acadèmia de les Arts i les ciències cinematogràfiques d'Espanya. Des d'aquí li desitgem molta sort.


Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris volem donar les gràcies a tothom qui ens dóna suport i ens anima a continuar en aquesta tasca, a qui fa possible la nostra existència i diposita la seva confiança en nosaltres. Amb els nostres millors i sincers sentiments, us desitgem de tot cor que passeu un BON NADAL i tingueu un FELIÇ I PRÒSPER ANY NOU 2025.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada