Acabat el mes de gener d’aquest any dedicat a commemorar 50 anys de drets socials, polítics i de ciutadania a Nou Barris, farem un breu repàs de quines han estat les activitats desenvolupades. El passat divendres dia 17 a les 11.00 h del matí a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova (C/ Garbí nº2) va tenir lloc la presentació de l’exposició que porta per títol “L’ahir i l’avui de Nou Barris. Interpretació fotogràfica de l’espai”. El resultat és una exposició fotogràfica d’imatges en format digital, una selecció feta amb un procés participatiu dels socis i sòcies de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya que les van escollir per votació. D’aquesta manera es poden contemplar 18 fotos antigues de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris més 36 fotos modernes dels socis i sòcies de l’esmentada entitat fotogràfica, de manera que es pot establir una comparativa contrastada entre com eren antuvi els barris del districte i com s’han transformat en l’actualitat. Prèviament a l’acte una hora abans es va fer una visita guiada per la mostra a les 10.00 h. L’exposició, que al 2023 es va exhibir al Centre Cívic San Basté i al 2024 a l’Espai Via Favència, és visitable fins el proper diumenge 25 de març, gratuïta i oberta per a tot el públic en general.
El dilluns dia 20 el company i president de l’entitat Jordi Sànchez i Ruiz va ser entrevistat en directe al “Bàsics” de Betevé, un programa d’actualitat i testimonis de Barcelona presentat per Eva Arderius, alhora un espai que analitza en profunditat els titulars i protagonistes del dia a la ciutat. En l’entrevista al Jordi va comentar, entre d’altres coses, que l’Arxiu Històric de Nou Barris, com a espai de memòria on es recullen i es conserven fets històrics, s’ofereix a custodiar alguns dels diversos Premis Gaudí que va guanyar la pel·lícula de Marcel Barrena “El 47”. Va considerar també que l'esmentada pel·lícula ha canviat la història del barri i, a més, que de qualsevol de les lluites veïnals que hi ha hagut a Nou Barris se’n podria fer un film, fins i tot que l’esmentat director es pogués plantejar la possibilitat de fer-ne una trilogia que ajudés a donar a conèixer millor el districte. En aquest sentit va posar uns quants exemples com ara, entre d’altres, la lluita pels semàfors a la Prosperitat, la construcció del clavegueram a les Roquetes i el problema de l’aluminosi al Turó de la Peira.
El dissabte dia 25 a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) el company Arnaldo Gil va ser entrevistat per uns estudiants que estan elaborant un documental al voltant de la lluita veïnal al barri de Torre Baró per tal de donar-li visibilitat. En qüestió es tracta d’un grup d’alumnes de segon curs del cicle superior d’il·luminació, captació i tractament d’imatge de l’Institut Santa Eulàlia de Terrassa. El projecte compta amb un equip format per Samuel, Cristina, Maia, Carla i Maria, que han assumit aquest repte amb gran entusiasme i compromís social.
El diumenge dia 26 al barri de Can Peguera, davant l’Associació de Veïns i Veïnes, al carrer de Vilaseca nº1, va tenir lloc a les 12.00 h del migdia l’acte de col·locació d’una nova rajoleta de la sèrie “Recuperem la memòria”, aquesta vegada en homenatge a la Bernarda Freijo Cervera. Per als qui no la coneguin aquesta activista veïnal va néixer l’any 1933 a Can Peguera (Barcelona). Va participar a l’Associació de Veïns i Veïnes del barri des dels seus inicis a finals dels anys 70 del passat segle XX en la lluita contra l’enderrocament de les tradicionals “cases barates”, una lluita que va durar més de 40 anys. També va estar present contra la pujada abusiva de les taxes del rebut de l’aigua o quan l’intent de cop d’Estat del 23 de febrer de 1981 la va enganxar, a ella i d’altres veïnes, manifestant-se a la plaça de Lesseps per demanar semàfors. Anys després va ser nomenada presidenta d’honor de la mateixa associació veïnals per les seves lluites i com a reconeixement a tot allò que va aportar al barri en els darrers cinquanta anys. Va morir l’any 2022.
Per part de la nostra entitat van estar presents a l'acte els companys Arnaldo Gil i Antonio Silva i la companya Montse Argente. També hi estigueren el president de l'Associació de Veïns i Veïnes de Can Peguera Pep Ortiz, a més de familiars de la Bernarda. Esmentar també com a detall ineludible que el Centre d'Estudis Arxiu Vilabesòs (CEAV) dels barris de Bon Pastor i de Baró de Viver va fer donació a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris de la paleta commemorativa de la primera pedra de construcció dels habitatges de Can Carreras el 1986 que aleshores va rebre el qui va ser regidor-president del Districte de Nou Barris, Juanjo Ferreiro Suárez. Es tracta d'un objecte històric de memòria que veïns i veïnes del Bon Pastor recorden amb afecte per la vinculació que en Juanjo va tenir al barri, a Nou Barris i amb l'Arxiu i, en particular, també per la seva militància veïnal i obrera sota la dictadura franquista.
I el dijous dia 30 a les 18.00 h va tenir lloc a la seu de l'Arxiu (Espai Via Favència) l’Assemblea General de Sòcies i Socis on es va fer un resum del curs de l'any 2024 i la presentació del programa corresponent al nou curs 2025. Com és habitual, es va fer lectura i aprovació de l'acta de l'anterior assemblea, del balanç econòmic del 2024, de la proposta d'activitats del 2025, del pressupost econòmic per al 2025, dissolució i formació d'una nova Junta i ratificació del Consell Assessor.
Ara encetem el nou mes de febrer amb noves activitats de les quals anirem informant als socis i sòcies de l’entitat i que al present blog donarem a conèixer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada